Annons

Miljardsmäll för spelsuccén – svenska teknikfonden drabbas

Mobilspelet Angry Birds, som även har blivit film, är finska Rovios främstsa titel.
Mobilspelet Angry Birds, som även har blivit film, är finska Rovios främstsa titel.
Rovios börsvärde rasade med ett miljardbelopp på torsdagsmorgonen efter bolagets vinstvarning. Även svenska småsparare drabbas av aktiens ras.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det finska spelbolaget Rovio, som står bakom succétiteln Angry Birds, faller brant på börsen efter att ha vinstvarnat på torsdagen.

Beskedet skickar ned spelbolagets aktie ordentligt på börsen i Helsingfors. Efter nära 30 minuters handel hade kursen backat med 23,3 procent till 4,24 euro. (Följ kursen här.)

Därmed har ett börsvärde på 99 miljoner euro (eller 1,1 miljard kronor) gått förlorat.

Raset drabbar även svenska småsparare. Den populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik var nyligen näst största ägare i Rovio, enligt data från ägartjänsten Holdings.

Teknikfonden ägde vid halvårsskiftet 6,3 procent av aktierna i bolaget, en post som inför öppning på torsdagen var värd motsvarande 293 miljoner kronor.

Efter en halvtimmes handel hade posten minskat i värde med 68 miljoner kronor.

Ytterligare två Swedbank Robur-fonder – Småbolag Norden och bolagets Nordenfond – äger större poster i Rovio. Det rör sig om 2,3 respektive 1,3 procent av bolaget.

Det är andra gången Rovio sänker vinstprognosen sedan noteringen i Helsingfors för två år sedan. I februari 2018 efter att bolaget även då vinstvarnade för helåret.

”Det är tufft för ett bolag som har ett enda stort spel. Det peakade för Rovio i samband med att bolaget noterades”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson i Börsmorgon.

På torsdagen skrev Rovio ned intäktsprognosen för helåret samtidigt som man uppgav att rörelsemarginalen väntades bli 5–8 procent, att jämföra med den tidigare prognosen på 9–11 procent.

Di Digital söker Swedbank Robur Ny Tekniks förvaltare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer