Annons

Svenska betalbolaget ger miljardutdelning till ägarna – trots vinstfall

Den svenska betaltjänsten Trustly nästintill fördubblade intäkterna under 2018. Men bolaget drabbades samtidigt av växtvärk med en kraftigt sjunkande vinst. Trots det kunde ägarna kosta på sig en utdelning på 1,1 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Trustly levererar ett system för betalningar och insättningar över nätet, direkt via konsumentens bank. En av fördelarna är att användaren inte behöver fylla i några kortuppgifter vid köptillfället.

Betaltjänsten har fått rejält fäste på marknaden och används främst av företag inom betting, e-handel, finansiella tjänster och resor. Trustly är för närvarande tillgängligt i 29 europeiska länder och i nätverket finns över 3 000 anslutna banker.

Under 2018 omsatte koncernen 890 miljoner kronor, enligt ett färskt bokslut som Di Digital tagit del av. Det motsvarar en tillväxt på 89 procent från året innan.

”Vi har störst geografisk täckning i Europa av alla bolag som erbjuder direktbanksbetalningar och ser oss som ledare i vårt segment. Vi växer allra starkast inom vertikalerna finansiella tjänster och resor”, säger Jonas Palmquist, finanschef på Trustly.

Trustly slog också sina egna prognoser för helåret. I mitten av 2018 uppgav vd:n Oscar Berglund för Di Digital att bolaget siktade på att nå en omsättning på 700 Mkr.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital köpte i fjol en majoritet av aktierna i Trustly, i en affär som värderade hela bolaget till 7 miljarder kronor.

Läs mer: Nordic Capital förvärvar Trustly i storaffär 

I början av 2019 kunde Di Digital avslöja att Trustly förvärvat den Maltabaserade konkurrenten Entercash, som grundats av flera svenskar.

För att finansiera köpet tillförde storägarna Nordic Capital, Alfvén och Didrikson och Carl Wilsson, en av Trustlys medgrundare, 640 Mkr i nytt kapital till bolaget i december 2018.

Nu framkommer det att köpeskillingen landade på hela 1,3 miljarder kronor, enligt bokslutet, fördelat på kontanter och aktier.

”Vi arbetade med samma typ av produkter, men var starka på olika geografiska marknader. Tillsammans blir vi större och kan leverera en bättre tjänst till våra kunder”, säger Jonas Palmquist.

Läs mer: Trustly köper konkurrent – guldregn över okända Maltasvenskar 

Men redan nu har ägarna fått tillbaka kapitaltillskottet. Trustly har under våren 2019 beslutat om en utdelning på drygt 1,1 miljarder kronor till ägarkretsen. Det visar dokument från Bolagsverket och bekräftas av Jonas Palmquist.

Ägarna kunde kosta på sig utdelningen trots att vinsten föll rejält under fjolåret. Under tiomånadersperioden mars-december 2018 (se faktaruta) uppgick resultatet till blygsamma 5 Mkr.

Det innebär en rejäl minskning från 143 Mkr under 2017, som var ett nytt vinstrekord för Trustly.

”Nu är vi inne i en fas där vi investerar ganska mycket. I och med att Nordic Capital kom in så har vi vågat trycka gasen i botten och höjt ambitionsnivån. Nu har vi bättre möjligheter att springa fortare”, säger Jonas Palmquist.

De ökade kostnaderna under 2018 är kopplade till investeringar i teknikutveckling och personalstyrkan, enligt finanschefen. 

En del kostnader har också tillkommit inför lanseringen i USA, som nyligen aktualiserades genom ett förvärv av Pay With My Bank, berättar Jonas Palmquist.

I dagsläget har Trustly drygt 300 anställda i koncernen och under fjärde kvartalet i år ska bolaget flytta sitt huvudkontor till nya lokaler i Stockholm.

Läs mer: Så mycket kostade svenska betalraketens USA-köp 

Har lönsamhetsmarginalen i kärnaffären försämrats?

”Nej, inte om man ser till hela verksamheten”‚ säger Jonas Palmquist.

Enligt uppgifter till Di Digital är spel och betting en av bolagets absolut största intäktskällor. Bolaget vill däremot inte kommentera hur omsättningen fördelas mellan de olika affärsområdena.

Den 1 januari i år trädde en ny spelreglering i kraft i Sverige, som innebar att alla aktörer behövde söka licens och betala skatt lokalt. Bedömare tror att det på sikt kommer leda till en utslagning av bettingbolag på marknaden, vilket skulle kunna påverka Trustly.

Men det är inget som oroar Jonas Palmquist. 

”Vi välkomnar omregleringen av den svenska spelmarknaden som skapar långsiktiga förutsättningar för branschen som sådan. Förberedelserna hade inte så stor påverkan 2018. Men i år har volymerna minskat något, vilket var väntat”, säger han.

Läs mer: Betalbolaget Trustly struntade i norsk spellag – fortsatte trots förbud 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer