Annons

Miljardvärderad bankapp nobbade affär med Klarna – storägaren gör slut

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, Northzones partner Pär-Jörgen Pärson och Qapitals vd George Friedman.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, Northzones partner Pär-Jörgen Pärson och Qapitals vd George Friedman. Foto: Di.
Den miljardvärderade svenska bankappen Qapital har gjort slut med sin storägare Northzone. Detta sedan Northzone pressat på för en försäljning till betaljätten Klarna, eller någon annan utvald intressent, enligt flera källor till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Qapital har de senaste åren rönt stora framgångar på andra sidan Atlanten. Bankappen, som sedan 2015 uteslutande finns i USA, har över 1,8 miljoner användare varav flera hundra tusen kunder betalar för tjänsten.

Sedan starten har grundarna lyckats locka närmare en halv miljard kronor i riskvilligt kapital från etablerade investerare som Industrifonden, Inbox Capital och Northzone. Men tillväxten har varit dyrköpt. Qapital gjorde en förlust på hela 190 miljoner kronor i fjol, vilket var en ökning med 23 procent från året innan. Redan i bokslutet för 2018 vittnade man om ett stort behov av ytterligare extern finansiering.

Vi tyckte det var bäst att inleda diskussioner om en försäljning.

Enligt uppgifter till Di Digital har ambitionen varit att ta in ytterligare 140 Mkr, motsvarande 15 miljoner dollar, senast i september i år. Men rundan har försenats, bland annat till följd av ett bråk mellan grundarna och största delägaren Northzone som äger cirka 15 procent av bolaget.

Qapitals grundare och vd George Friedman bekräftar att kapitalanskaffningen dragit ut på tiden. 

”Det finns olika åsikter. Men det ser jag som naturligt när man driver ett startupbolag”, säger George Friedman.

Enligt flera källor till Di Digital komplicerades situationen vid förra kapitalrundan i mars 2018. Qapital tog då in 250 Mkr till en värdering på cirka en miljard kronor, om man räknar in värdet på själva kapitaltillskottet.

Läs mer: Qapital tar in 250 miljoner kronor - ska växa i USA

En av de nya delägarna var fondförvaltaren Swedbank Robur, med flera framgångsrika investeringar i noterade och onoterade spelbolag bakom sig. De företrädde en linje där Qapital förbereddes för en börsnotering.

Det ena alternativet har varit att resa mycket pengar, gå med stora förluster i flera år, och sedan räkna hem det i slutänden. En annan väg har varit att gå mot en börsnotering i Sverige, där man skalar upp verksamheten långsammare med hjälp av sina intäkter.

Ett bolag som visat intresse för att köpa Qapital är, enligt uppgift, den svenska betaljätten Klarna.

Men det har även funnits ett tredje alternativ. Qapitals största delägare, Northzone har ansett att grundarna borde sälja bolaget till någon av de större aktörerna inom den sektor som ibland kallas ”neo banking” i USA. 

”Vi tyckte det var bäst att inleda diskussioner om en försäljning”, säger Northzones partner Pär-Jörgen Pärson. 

Northzone, som var en av bolagets allra första institutionella investerare 2014, har velat returnera avkastning till sin fond. 

”De har sin syn på vad som är en lämplig exit. Vårt jobb är att maximera värdet för alla våra aktieägare”, säger George Friedman.

Pär-Jörgen Pärson menar att tajmingen för en affär har varit bra de senaste åren, då marknaden för bankappar är het, men framtiden osäker. Vidare säger han att framtida kapitalrundor blir utmanande för Qapital, då ägarkretsen är så pass spridd. Fondförvaltare som Swedbank Robur har ju andra restriktioner och målsättningar än riskkapitalbolag som Northzone, konstaterar han.

Ett bolag som visat intresse för att köpa Qapital är, enligt källor till Di Digital, den svenska betaljätten Klarna. Matchningen ter sig logisk då Klarna just nu storsatsar på USA, och skulle ha nytta av att förvärva en renodlad bankapp där. Att Qapital har kontor i både Stockholm och New York är knappast en nackdel. En komplicerande faktor är dock att Northzone är delägare i både Qapital och Klarna.

Pär-Jörgen Pärson vill inte säga vilka bolag som varit intresserade av att köpa Qapital. Men han menar att grundarnas ovilja att sätta sig vid förhandlingsbolaget till slut fick honom att lägga ner sitt engagemang och lämna styrelsen under våren 2019. 

”Grundarna ville inte inleda diskussioner om en försäljning och då tyckte vi att det var dags att kliva av”, säger han.

Qapitals vd George Friedman verkar inte hålla med.

”Vi kommer inte att kommentera potentiella transaktioner i media. Däremot är det min skyldighet som vd att lyssna på olika intressenter”, säger han. 

Situationen kompliceras ytterligare av att Qapital under sommaren, enligt uppgift, tagit in kring 70 Mkr i lånefinansiering från Peak6, som är en amerikansk så kallad venture/debt-aktör. Enligt en källa till Di Digital rör sig om ett lån, samt så kallade warranter som kan konverteras till aktier i Qapital.

Pär-Jörgen Pärson bekräftar även att Northzone inte avser delta i den kommande kapitalrundan. Han betonar dock att han önskar Qapital väl och tycker tjänsten är bra. 

”Qapital är en uppskattad tjänst, de är trendsättare och dess ordförande Dan Ariely är världsledande inom den här typen av beteendevetenskap. Jag hoppas det går bra för dem”, säger han.

Några av bolagets huvudkonkurrenter i USA är bankappar som Acorns och Chine. De kan snart få sällskap av brittiska Revolut och Monzo, samt tyska N26. 

”Vi vill ha en krigskassa för att kunna hävda oss mot konkurrenterna. De har alla rest stora kapitalrundor för att satsa på både utveckling och marknadsföring”, säger George Friedman.

Än så länge har Qapital dock inte registrerat någon nyemission hos Bolagsverket.

För ett knappt år sedan började Qapital för första gången ta betalt för sina tjänster. Alla nya kunder måste nu teckna en prenumeration som antingen kostar 3, 6 eller 12 dollar i månaden.

”Nu är vi bättre rustade än någonsin. Vi har under den senaste tiden fokuserat på intäkter, sänkt vår anskaffningskostnad av nya kunder med ungefär hälften och attraherar 70 procent kvinnor”, säger han.

I somras uppgav George Friedman att bolaget omsatte 100 miljoner kronor i årstakt. 

”Vi har för avsikt att dubbla det redan nästa år”, säger han i dag.

Klarna avböjer att kommentera Di Digitals uppgifter.

Läs mer: Ratades av storbankerna – nu använder 1,7 miljoner svenskens ekonomiapp 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer