Annons

Miljardvärdering för Stenbecks svenska scooterbolag

Vois fyra grundare från vänster: Adam Jafer, chefsutvecklare, Filip Lindvall, utvecklingsansvarig, Fredrik Hjelm, vd, och Douglas Stark, operativ chef.
Vois fyra grundare från vänster: Adam Jafer, chefsutvecklare, Filip Lindvall, utvecklingsansvarig, Fredrik Hjelm, vd, och Douglas Stark, operativ chef. Foto: Joey Abrait.
Delägaren Vostok New Ventures värderar det svenska bolaget Voi Technology till strax över 1 miljard kronor. Bolaget grundades för ett år sedan och har hittills inte kommunicerat sin värdering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Voi Technology är en av de ledande elscooteraktörerna i Sverige, med tusentals fordon i städer i Sverige, Frankrike och om några månader även Tyskland.

Den häftiga expansionen även till andra europeiska länder har hittills krävt ordentligt med riskkapital från exempelvis Creandum, Balderton Capital och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck. Men så har också Vois värdering stigit.

Vostok New Ventures, en av bolagets första investerare, värderar sin andel av Voi till motsvarande 256 miljoner kronor. Det framkommer i Vostoks färska kvartalsrapport.

Det ger Voi som helhet en värdering på 107 miljoner dollar, eller 1 miljard kronor. Värderingen steg enligt Vostok New Ventures med 53 procent under första kvartalet.

En stor del av värderingen består av inskjutet kapital. Dock är det oklart exakt hur mycket pengar som hittills har gått in i Voi.

Sedan starten har bolaget kommunicerat totalt 730 miljoner kronor i intaget kapital. I så fall skulle en klar majoritet av miljardvärderingen bestå av själva kassan. Men hos Bolagsverket har kapitalinjektioner för endast 160 Mkr hittills registrerats.

De 730 miljoner kronor som Voi har kommunicerat kan vara det belopp som delägarna har åtagit sig att ställa upp med, även om de ännu inte har köpt aktier för en så stor summa.

Voi presenterade på tisdagen nya fordon, däribland en elcykel och en ny elscooter som ska ha en betydligt längre livslängd än bolagets befintliga scootrar.

Bolaget planerar nu en expansion till 150 städer i länder som Tyskland, Polen och Italien. 

Nyligen avslöjade Di Digital att den genomsnittliga livslängden för Vois befintliga elscootrar var omkring 40 dagar, eller strax under sex veckor.

Det skulle innebära att Voi gick back på varje elscooter redan innan bolaget räknar in kostnader för personal och marknadsföring.

Di Digital har sökt Voi, som avböjer att kommentera sin värdering.

Läs mer: Går sönder efter fem veckor – bolagen går back på varje elscooter 

Läs mer: Elscooterbolag utökar flottan med elcyklar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer