Annons

Miljardvärdering för svensk-kinesisk dejtingapp

Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.
Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.
Den svenskgrundade, kinesiska dejtingappen Tantan tar in en halv miljard kronor från två tunga investerare. Investeringen värderar bolaget till skyhöga 2,2 miljarder kronor och bäddar för en kommande börsnotering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den kinesiska dejtingappen Tantan, med det svensk-kinesiska grundarparet Sophia Pan och Yu Wang i spetsen, tar in 525 miljoner kronor (60 miljoner dollar) i riskkapital från den Kinas streamingjätte YY, det Hongkong-baserade riskkapitalbolaget Genesis Capital och befintliga investerare. Investeringen värderar Tinder-utmanaren till skyhöga 2,2 miljarder kronor. 

”Värderingen har dubblats sedan förra rundan för ett år sedan”, säger Yu Wang, vd och medgrundare på Tantan.

Han har kinesiska föräldrar men är uppvuxen i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta. Han studerade vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm och mötte där sin medgrundare och sedermera fru Sophia Pan, operativ chef på Tantan. Hon är född och uppvuxen i Kina, men kom till Sverige för att studera finans vid Handelshögskolan och juridik vid Stockholms universitet.

Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare.

2007 flyttade de två till Kina för att starta det sociala nätverket P1, som idag är en bilddelningstjänst inom lifestyle och mode. Dejtingappen Tantan startades inom P1 2014, men knoppades av 2015.

Idag beskrivs Tantan ofta som Kinas Tinder, då den har samma ”swipe”- och ”match”-fuktioner som sin amerikanska förelaga. Appen har även en hel del annan funktionalitet, och erbjuder större möjligheter att få live-bilder av potentiella dejter.

”Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare. Totalt har 50 miljoner användare laddat ner appen och vi växer med cirka 150 000 användare om dagen”, förklarar Yu Wang. 

Han säger att kapitaltillskottet på en halv miljard ska användas för fortsatt expansion. 

”Vi ska fortsätta bygga teamet, satsa på marknadsföring och tillväxt. Just nu är vi en kinesisk dejtingapp, men vi tittar på att expandera till andra länder i Asien i år”, säger han. 

Läs mer: Här är Alibabas flirt med norra Sverige

Ett avgörande steg kommer även då man i år ska börja med premiumtjänster. 

”Vi ska fortsätta vara en gratisapp. Men vi ska även lansera en VIP-version med förmåner, extra funktionalitet och bättre exponering”, säger Yu Wang.

Här tror han att de nya ägarna har mycket att bidra med. Inte minst YY som är en kinesisk streamingjätte med god lönsamhet och årliga intäkter på närmare 8 miljarder kronor.

”YY har djup erfarenhet av att kapitalisera på datatrafik. Och Zhijang Peng, på Genesis Capital, var tidigare investeringschef på Tencent, med ett fantastiskt kontaktnätverk”, säger Yu Wang.

Foto:
Tantan beskrivs ofta som Kinas Tinder.

Läs mer: Nära att utvisas – nu delar han scen med Jane Walerud

Med på Tantan-tåget är även P1:s svenska ordförande och delägare Henrik Byström, som även är ledamot i Tantans styrelse. Han är med i den grupp svenskar och norrmän som investerat 10-tals miljoner kronor i P1 och Tantan under åren.

”Cirka 13 procent av Tantan är fortfarande ägt av norrmän och svenskar. Det rör sig om ett antal privata investerare samt riskkapitalbolaget Northzone som är med på ett hörn”, säger han.

Henrik Byström har tidigare jobbat i Asien åt bolag som ABB, men är sedan 2010 investerare på heltid. 

”Den här rundan är stor nog att ta Tantan till nästa nivå, vilket är en börsnotering”, säger han.
 Foto:


Hör Den Digitala Drakens intervju med Tantans grundare och vd Yu Wang här: 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies