Annons

Miljardvärdering när Readly börsnoteras: ”Lönsamt om 4-5 år”

Maria Hedengren, vd på tidsskriftsjätten Readly.
Maria Hedengren, vd på tidsskriftsjätten Readly.
Den digitala tidskriftjätten Readly får en värdering på drygt två miljarder vid noteringen på Stockholmsbörsen i september, enligt uppgift till Di Digital. ”Vi har ett mål om 30-35 procent tillväxt per år”, säger vd:n Maria Hedengren, som menar att lönsamhet ligger 4-5 år fram i tiden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Readly grundades 2012 och erbjuder en digital prenumerationstjänst på magasin enligt Spotify-modell. Nu står det klart att bolaget siktar på en notering på Nasdaq Stockholm redan under september månad.

Maria Hedengren, vd på Readly, beskriver bolaget som en pionjär inom sitt område – och marknadsledande i Europa. 

”Readly är ett fantastiskt tillväxtbolag. Vi har ett unikt samarbete med 800 förlag från 11 länder och agerar i en bransch som är i början av en snabb transformation. Branschen vi agerar i har en årlig omsättning på 73 miljarder dollar, vilket är fyra gånger mer än hela musikbranschen. Ändå sker bara 20 procent av försäljningen i digitala kanaler”, säger hon.

Syftet med noteringen är att ta in kapital och accelerera Readlys tillväxt. Fokus ligger på organisk tillväxt på befintliga marknader, i synnerhet huvudmarknaderna Tyskland, Storbritannien och Sverige.

”Vi har ett mål om 30-35 procent tillväxt per år”, säger Maria Hedengren.

Hon menar att Readlys erbjudande ligger rätt i tiden då folk söker sig till prenumerationsbaserade lösningar och vill undvika desinformation och ”fake news”.

Readlys börsplaner blev tydliga redan i fjol när bolaget lockade 157 miljoner kronor i riskkapital i en finansieringsrunda som leddes av pensionsjätten Tredje AP-fonden. Även de befintliga ägarna Zouk Capital och Swedbank Robur var med och investerade. Vanligtvis investerar AP-fonderna och Swedbank Robur endast i onoterade bolag om dessa är på väg att börsnoteras.

Rundan värderade Readly till drygt 900 Mkr.

I samband med börsnoteringen tar Readly in ytterligare 450 Mkr genom en nyemission av aktier. Utöver det ska befintliga ägare sälja en okänd del aktier. 

Befintliga aktieägare Swedbank Robur, Tredje AP-fonden och Consensus Småbolagsfond, tillsammans med nya investerare TIN Fonder, Handelsbanken Fonder, C Worldwide Asset Management, Skandia Fonder och Skandia Liv har åtagit sig att förvärva aktier upp till 390 Mkr. Rådgivare är investmentbanken ABG. 

Läs mer: Viruslyft för börskandidaten Readly: ”Vi är i samma kategori som Storytel

Exakt vas bolaget värderas till blir tydligare när prospektet kommer ut. Men enligt uppgift till Di Digital rör det sig om cirka 1,7 miljarder kronor innan pengarna från nyemissionen tas in. Börsvärdet bör därmed landa på cirka 2,15 miljarder kronor. 

”Jag kan inte kommentera värderingen”, säger vd Maria Hedengren.

Under det första halvåret 2020 omsatte bolaget 160,6 Mkr, vilket kan jämföras med 122 Mkr under samma period 2019. Bruttoresultatet uppgick i sin tur till 52,5 Mkr jämfört med 37,3 Mkr under samma period i fjol. 

Bolaget är dock långt ifrån lönsamt. Rörelseförlusten i fjol ökade med 33 procent till 143 Mkr. 

När ska ni gå med vinst?

”Vi ska ha ett positivt ebitda-resultat inom 4-5 år. Det är för tidigt att sikta på lönsamhet i närtid.”

Ska ni göra som Storytel och Spotify och expandera utanför kärnområdet? 

”Vi är centrerade kring magasinupplevelsen. Men vi experimenterar med vissa ljudartiklar och vi kompletterar med dagstidningar också.”

Storytel äger en av era konkurrenter, Ztory. Hur ser ni på dem?

”Såvitt jag vet har de ett smalare innehållsbibliotek och de är mer lokala. Men jag vill inte kommentera konkurrenter. Marknaden är i ett tidigt skede och det är bra med andra som är inne och utvecklar marknaden”.

Några av Readlys andra konkurrenter är holländska Blendle, flera förlagsägda bolag som Pling, Wipe och Flip, samt Apple News+ som bland annat är verksamt i USA, Storbritannien och Australien.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats vid 15-tiden med mer information om bolagets värdering.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer