Annons

Miljardvärderingar: Kända investerare öser in pengar i nätläkare

Avito-grundaren Filip Engelbert, EQT Ventures, med ordföranden Thomas von Koch, Evolution Gamings grundaren Jens von Bahr har investerat i nätläkarbolag.
Avito-grundaren Filip Engelbert, EQT Ventures, med ordföranden Thomas von Koch, Evolution Gamings grundaren Jens von Bahr har investerat i nätläkarbolag.
Digitala vårdgivare skapar debatt. Samtidigt står investerare på kö för att ösa in pengar i nätläkarbolagen. Di Digital har kartlagt de största spelarna och investerarna på den nya miljardmarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan startades återigen debatten kring de kontroversiella så kallade nätläkarna i Sverige i samband med att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu inleder en nationell tillsyn för att granska risker med digitala vårdgivare.

Nätläkare erbjuder vård digitalt genom att patienter använder en app där de kan videochatta med läkare eller sjuksystrar. 

Fenomenet har sedan starten för ett par år sedan startat diskussioner om hur mycket nytta aktörerna gör i förhållande vad de kostar vården i stort. 

Samtidigt har det gjorts stora investeringar i bolagen, som genom digitaliseringen av vårdbesök förändrat hur allt fler konsumerar vård. Flera bolag har redan nu nått miljardvärderingar.

Branschen ser stor tillväxt med fina siffror för flera av bolagen, men samtidigt är kostnaderna och därmed minusresultaten stora vilket också kräver stora kapitalförskaffningar. 

Flera större aktörer har börjat en utrullning av egna traditionell fysisk vård i form av vårdcentraler, något som kombineras med samarbeten med apotek. Det kan leda till att affären breddas och att vårdkedjan förändras. En nödvändighet kanske med tanke på att digitala vårdbesök stod för endast 1,6 procent av det totala antalet besök i primärvården 2017, enligt IVO och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Di Digital har listat nätläkarna som slåss om de svenska patienterna i den nya digitala vårderan.

Kry öppnade sin första vårdcentral i Lund i december 2018. Utvecklingschef Livia Holm och Joakim Röstlund, Krys medicinskt ansvarige läkare.
Kry öppnade sin första vårdcentral i Lund i december 2018. Utvecklingschef Livia Holm och Joakim Röstlund, Krys medicinskt ansvarige läkare. Foto: Ingemar D Kristiansen

Kry

Grundades 2014 av Fredrik Jung Abbou, Josefin Landgård, Johannes Schildt, som är nuvarande vd, och Joachim Hedenius. 

Bolaget har hittills tagit in omkring 821 miljoner i investeringar från bland andra Index Ventures, Creandum och Accel. I samband med jätterundan på 541 miljoner kronor i juni förra året tripplades bolagets värdering till 3 miljarder kronor. Kry har i dag över 400 läkare och psykologer anställda i verksamheten.

2017 omsatte Kry (NTL) 99,6 Mkr och hade ett minusresultat på 73,7 Mkr. Bolagets investeringar har kunnat möjliggöra en snabb expansion i Sverige, men bolaget har även startat verksamhet i Storbritannien och Frankrike, något som varit bolagets fokus under 2018.

”Vi har haft ett bra år med expansion till flera marknader. Jag vill inte uttala mig om specifika siffror, men det har gått bra. Vi har fokuserat oss på att internationalisera produkten och är stolta över att kunna växa så som vi gjort på de två internationella marknaderna. Även i Sverige är vi fortsatt ledande”, säger Krys utvecklingschef Livia Holm.

I juni förra året rapporterade man att man genomfört över 400 000 patientmöten. Livia Holm vill inte berätta hur många möten Kry haft under hela 2018, men säger att de har ökat. 

Kry gick i slutet av 2018 in i fysisk vårdgivning genom att slå upp sin första vårdcentral, Medicon Village, i Lund. Under året som varit och året som kommer ska Kry fokusera allt mer på vård inom psykisk ohälsa, berättar utvecklingschef Livia Holm.

”Psykologer är ett fokus. Tjänsten har funnits under en lång tid hos oss och är väldigt uppskattad av våra patienter. Det har nog inte  undvikit någon att vi i Sverige har stora problem med att hantera vårdbehovet hos många med psykisk ohälsa, det är viktigt att vi bygger vidare på det.”

Bolaget fastnade i den infekterade debatten om vårdbehov efter att man i vintras körde en marknadsföringskampanj i Sverige som uppmanade till digitala vårdbesök för sjukdomar som inte kräver eller kan vårdas, däribland förkylning. 

Doktor.ses medgrundare och vd Martin Lindman.
Doktor.ses medgrundare och vd Martin Lindman. Foto: Studio CA

Doktor.se

Grundades 2016 av Martin Lindman, som i dag är vd för bolaget, och Svante Tegner. Hittills har Doktor.se (NTL) tagit in omkring 244 Mkr i investeringar. I mitten av januari kunde Di Digital avslöja att bolaget stängt en kapitalrunda på 100 Mkr där bland andra Bonnier Ventures klev in i den digitala vårdgivaren. Det gav en värdering på drygt 1 miljard kronor.

I samband med emissionen gick även Peter Dahlberg, vd för djurvårdbolaget Anicura, in tyngre i bolaget samtidigt som medgrundaren av Evolution Gaming, Jens von Bahr, klev in i Doktor.se.

Till skillnad från flera andra aktörer har man sjuksystrar i första ledet när patienterna kontaktar bolaget. Doktor.se ser sig som ”ett modernt 1177”, som det heter i förvaltningsberättelsen för 2017. Bolagets app lanserades ordentligt i början av 2018.

”Det har gått väldigt fort för oss. Det har gått snabbare att skala än vi budgeterat för eller trott tidigare, det är vi glada för. Vi är den digitala aktör som växer mest, appen laddas ned 3000 gånger om dagen och vi tar in ungefär 150 procent fler samtal än vad vi budgeterat för”, sade Martin Lindman i en intervju med Di Digital i samband med nyemissionen i januari.

Bolaget rev upp känslor när man etablerade sig genom att erbjuda gratis digitala vårdbesök. Det gjordes möjligt genom  att man köpte Vingåkers vårdcentral i Södermanland. Sörmlands landsting erbjuder gratis primärvård och eftersom de digitala besöken hos Doktor.se registreras på Vingåkers vårcentral hamnar kostnaden på landstinget och inte patienten. 

Utöver Vingågers vårdcentral har bolaget även en vårdcentral i Uppsala och tittar på att expandera den fysiska vården än mer, enligt Martin Lindman.

”Även andra vårdgivare för fysisk etablering än vårdcentraler är aktuella för oss. Vi har ett helt annat sätt att tillskansa oss vård i dag. Det leder till förskjutningar i vårdkedjan. Apotekskedjor tar ett större grepp om initiala vårdkontakten och personer kan samla data om hälsan via 'wearables'. Det finns en massa variabler i dag som vården inte haft historiskt, där är det digitala ett komplement till den fysiska vården”, sade Martin Lindman i januari till Di Digital.

Doktor.ses egenutvecklade plattform för patientmöten väntas också bli ett inkomstben för bolaget eftersom det enligt Martin Lindman finns stort intresse för aktörer både i Sverige och andra länder att licensera den.

Till vänster: Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor.
Till vänster: Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor. Foto: Emma-Sofia Olsson

Min Doktor

Grundades 2013 av Magnus Nyhlén och en dåvarande läkarkollega och har sitt säte i Malmö.

Har hittills tagit in 924,4 Mkr. Bland investerarna finns EQT Ventures, Avito-grundaren Filip Engelbert och Inbox Capital.

I september förra året gick Ica-gruppen in tugnt i bolaget när man köpte 42 procent av för 335 Mkr. I köpet ingick också att Min Doktor tar över Ica:s Minutkliniker, som inte är regelrätta vårdcentraler men en plats där patienterna kan träffa vårdpersonal. Minutklinikerna värderades då till 225 Mkr och affären innebar att Min Doktor värderades till 1,3 miljarder kronor.

Minutklinikerna har nära tillgång till Ica-ägda apotekskedjan Hjärtat, något som innebär flera vertikaler som kan gå ihop för att skapa en större affär för Min Doktor.

”Likväl som vi förändrade med den digitala tjänsten, behöver vi förändra det fysiska mötet. Detta passas ihop med att det finns ett apotek i närheten av kliniken. Vi försöker hitta ett större ekosystem i vården”, säger Daniel Persson, innovationschef på Min Doktor.

Just nu tittar Min Doktor på möjligheter att ta sig an fler fält inom vården. Däribland psykisk ohälsa, högt blodtryck, diabetes, astma och andra kroniska åkommor.

2017 omsatte bolaget 70 Mkr och hade ett minusresultat på 101 Mkr och man har i dag ett dotterbolag i Danmark och ett i Storbritannien. 2018 hade bolaget 210 000 digitala besök via sina tjänster, 400 000 har laddat ner bolagets app och Min Doktor levererar även vårdtjänster till försäkringsbolag.

Enligt Daniel Persson väntar sig bolaget inte vara lönsamt än på ett tag, i stället handlar det om att ta så stora marknadsandelar som möjligt.

”Pengarna vi har i kassan just nu ska räcka för att uppnå lönsamhet”, säger Daniel Persson.

Min Doktor fick också sin beskärda del kritik i och med Minutenklinikernas koppling till apoteket Hjärtat, där Läkarförbundet varnade för att gränsen mellan förskrivare och läkemedel, alltså läkare och apotek, blir grumlig när ett vinstintresse finns.

Daniel Lillenau, vd för Doktor24 och Tobias Perdahl, medicinskt ansvarig.
Daniel Lillenau, vd för Doktor24 och Tobias Perdahl, medicinskt ansvarig. Foto: Jesper Frisk.

Doktor24

Doktor24 lanserades i slutet av 2017 och är sprunget ur det Investor-ägda vårdbolaget Aleris innovationsdel Aleris X.

Vårdtjänsten tar hjälp av AI och robotrådgivning i ett första steg med patienten. Sedan slussas patienten vidare till ytterligare rådgivning med en läkare i appen och på plattformen, eller till en fysisk vårdcentral som Doktor24 har partnerskap med.

2018 genomförde AI-boten 100 000 chattkonversationer, enligt bolaget får omkring hälften av patienterna rekommendationen att träffa en läkare digitalt. 20 till 30 procent får uppmaningen att boka ett fysiskt läkarbesök på en traditionell vårdcentral.

Affärsmodellen bygger också på att licensiera ut den tekniska plattformen till fysiska vårdgivare; Capio, Unicare och Tiohundra är tre av Doktor24:s större kunder på det inkomstbenet.

Doktor24 har i dag 70 läkare knutna till den digitala vårdgivartjänsten och med hjälp av ett aktietillskott på 70 Mkr under 2017 har man byggt den tekniska plattformen.

”Verksamheten går väldigt bra, vi startade upp för drygt ett år sedan så det har varit en investeringsperiod som vi varit och är inne i. Vi har sett en väldigt stark tillväxt under förra året, både utifrån rådgivningstjänsten via AI-boten och även läkarbesöken”, säger vd Daniel Lillienau.

Rådgivning via AI-boten är gratis, både för patienten och landsting. Ett digitalt läkarbesök däremot innebär en patientavgift på 250 kronor. Om rådgivningen slutar i att patienten bör uppsöka en fysisk vårdcentral, kan patienten boka tid hos en av Doktor24:s partnerbolags vårdcentraler direkt på den digitala plattformen.

Under den närmsta tiden kommer bolaget fokusera på att få ut plattformen på fler marknader där ägarbolaget Aleris är verksamma i dag, alltså Norge och Danmark.

”Vårt DNA från början har varit att skapa en enkel ingång till vården oavsett om behovet är egenvårdsråd, digitalt läkarbesök eller fysisk vård”, säger Daniel Lillienau.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer