Annons

De omsatte miljarder efter manipulerat kryptovalutahandeln

Foto: Amanda Lindgren
Manipulerad handel av kryptovalutor ska ha omsatt minst 7 miljarder kronor det senaste halvåret. Tradinggrupperna ska ha använt sig av så kallad ”pump and dumps”, enligt Wall Street Journal. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Omfattande kryptobedrägerier sker bland tradinggrupper som manipulerar priser på några av de största kryptobörserna. Det framgår av en analys från Wall Street Journal.

Tradinggrupperna uppges ha omsatt minst 825 miljoner dollar, motsvarande 7,4 miljarder kronor, de senaste sex månaderna genom så kallade ”pump and dump”. Det innebär att man höjer den egna aktien, eller i det här fallet valutan, genom att ge ut falsk eller missledande information. På det viset har man lyckats göra stora vinster samtidigt som andra har förlorat miljoner.

Läs även: USA undersöker prismanipulation av bitcoin 

Wall Street Journals analys har identifierat 175 stycken sådana handelsmönster bland 121 olika kryptovalutor. 

Enligt advokaten Ben Yates, med fokus på kryptovalutor hos London-baserade RPC, är kryptobörser oreglerade marknader, varför sådant marknadsbeteende kan genomföras ostraffat. 

Analysen har även granskat Initial Coin Offerings (ICO) som har dragit in 20 miljarder dollar, motsvarande 178 miljarder kronor, de senaste 18 månaderna. Det kan jämföras med 300 miljoner dollar, 2,7 miljarder kronor, mellan åren 2014 och 2016. Här förekommer det också pump and dumps. 

Läs även: Kryptoexperternas varning: 80 procent av ICO:er är bluff

Den exakta siffran av tradinggrupper som ägnar sig åt pump and dump är oklart, men man har hittat 63 stycken aktiva grupper. De flesta opererar med hjälp av meddelandetjänsterna Telegram och Discord. 

Den största tradinggruppen som analyserades var Big Pump Signal med över 74 000 följare på Telegram. Den är även den mest produktiva vad gäller pump and dump-upplägg och noterades för 26 stycken i analysen.

(Rättelse: I en tidigare version stod det att tradinggrupperna hade gjort en vinst på 825 miljoner dollar. Det skulle vara omsättning och inget annat.)

Finwire/ Di Digital

Läs även: Bitcoin och brotten: Så gör kryptovalutan svarta pengar vita 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer