Annons

Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup

Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.
Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.
Foodtech-bolaget Hakuna Mat utvecklar ”framtidens insektsmat” med stöd från statliga Vinnova. Men nu tvingar Miljöförvaltningen i Göteborg bolaget att stänga ned sin verksamhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Insekter på tallriken är ingen ovanlighet utanför Europa, men enligt EU:s regler så räknas insekter som ett ”nytt livsmedel” och måste därför godkännas av EU-kommissionen. Det har ännu inte skett.

Under tiden verkar många av Europas insektsmatföretag i en rättslig gråzon. Den svenska tillverkaren Qvicket (NTL) har tvingats sälja sitt syrsmjöl över internet via ett bolag Nederländerna, där myndigheterna i nuläget tolererar deras verksamhet.

I Sverige är man inte lika tolerant. Göteborgsbaserade Hakuna Mat fick i början av året ett bidrag av statliga innovationsmyndigheten Vinnova på en halv miljon kronor för att utveckla en klimatsmart proteinkälla. Bolagets prototyp är en färs på mjölmask och syrsor.

Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt.

I bidraget ingick även en möjlighet att ställa upp i en smaktävling anordnad av Vinnova den 16 november. Men efter ett beslut av Göteborgs Miljöförvaltning är frågan om de ens kan låta juryn smaka.

Företaget fick upphöra med sin webbshop i somras och nu har Miljöförvaltningen satt stopp för de provsmakningsmöten de har anordnat för att testa sin mat på presumtiva kunder.

”Vi har informerat de som testat om att det inte är ett livsmedel och att de smakar på egen risk, vi trodde då att vi hade anpassat oss tillräckligt”, säger Ellen Gellerbrant från Hakuna Mat.

”Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt, det känns lite sådär”, säger hon.

Förut fanns det en lydelse i livsmedelslagen om att icke godkänd mat kunde ätas i slutna sällskap men den har sedermera tagits bort. I dag får man i princip bara äta sådan mat i privata sammanhang mellan hemmets fyra väggar.

Foto: Privat

Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat.

Det företag som vill få ett livsmedel godkänt måste själva skicka in en ansökan till en kontrollmyndighet i något av EU:s medlemsländer där de bevisar säkerheten hos livsmedlet. Experter från alla medlemsländer får komma in med synpunkter och europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) kan också vid behov anlitas.

Men enligt svenska Livsmedelsverket har det inte inkommit någon ansökan på EU-nivå.

”Det märkliga är att det inte kommit in någon ansökan i EU. Därmed finns det inget att riskutvärdera. Flera länder har mer erfarenhet och kunskap om insekter”, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Hakuna Mat har nyligen fått ställa in två event där de skulle erbjuda provsmakning och de vet nu inte hur de ska gå vidare.

Troligen kan de inte delta i Vinnovas egen smaktävling, som de har mottagit bidrag för att vara med i.

Ellen Gellerbrant är minst sagt frustrerad över situationen.

”Jag har full förståelse för att nya livsmedel måste testas innan folk kan äta dem. Det tråkiga är bara att Livsmedelsverket ser det så svartvitt i jämförelse med andra länder vilket leder till att vi hamnar så mycket efter andra företag där ute”, säger hon.

Pia Gustafsson på Miljöförvaltningen har viss förståelse för att det beslutet kan framstå som drastiskt men menar samtidigt att lagen saknar utrymme för en annan tokning. 

"Vad som är rimligt och vad som är lagligt går inte alltid hand i hand, och lagstiftningen är väldigt tydlig om vad som gäller här", säger hon.

Läs mer: De vill ändra lagarna kring insektsmat

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies