Annons

Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Finansinspektionen har tvingat Trustbuddy att stänga sin verksamhet.
Finansinspektionen har tvingat Trustbuddy att stänga sin verksamhet. Foto: TT
44 miljoner kronor är försvunna. Lånesajten Trustbuddy, som mest värderad till nära en miljard kronor, har förbrukat sin viktigaste tillgång – kundernas förtroende. Di Digital har granskat miljonkuppen – och kan nu berätta hur det ser ut att ha gått till.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har redan kallats för ett pyramidspel och ett ponzibedrägeri. Härvan i lånesajten Trustbuddy har en rad obehagliga ingredienser. Än så länge är bara delar av händelseförloppet klarlagt, men Di Digital har nu tillräckligt med information för att ge en bild av hur bolaget misstänks ha grundlurat både långivare och aktieägare.

Trustbuddys affärsidé är att förmedla kontakt mellan långivare och låntagare. "Peer-to-peer"-lån är en växande bransch internationellt då den kapar mellanhänder och ger både bättre avkastning till långivare och lägre räntor för låntagare.

I Trustbuddys fall fungerar det på så sätt att långivare som velat placera sina pengar hos Trustbuddy placerat dem på ett klientmedelskonto hos en bank. De pengarna har sedan matchats med låntagare av Trustbuddy och gett avkastning till långivarna. Så långt, inga konstigheter.

Läs mer: Trustbuddys nya vd: "En stor utmaning"

Men Trustbuddy verkar ha gjort betydligt mer än så med pengarna på långivarnas klientkonton, visar det sig nu. Bolagets egen utredning av händelserna antyder att Trustbuddy använt kundernas pengar till att låna ut dem som om de vore bolagets egna.

Ett exempel: En långivare sätter in 10 000 kronor och lånar ut dem på Trustbuddy. När låntagarna betalat tillbaka en del av lånet har Trustbuddy lånat ut pengarna igen – utan att långivaren informerats om det eller godkänt saken.

I klartext: Samma pengar har lånats ut flera gånger, utan att någon förutom Trustbuddy varit medvetna om det.

På så sätt har långivarna tagit en kreditrisk för att själva få avkastning och, ovetande, tagit ytterligare en kreditrisk för att ge Trustbuddy avkastning, enligt Di Digitals källor.

Samma pengar har lånats ut flera gånger, utan att någon förutom Trustbuddy varit medvetna om det.

Så länge högriskspelet med kundernas pengar inte går fel behöver ingen märka något. Omsättning och resultat ökar för bolaget, samtidigt som kunderna får sin avkastning. Klientmedelskontot särredovisas också i balansräkningen eftersom det inte är bolagets egna pengar. Felaktigheter där är alltså svåra för såväl revisorer som aktieägare att upptäcka.

Men om det går fel och det uppstår kreditförluster blir upplägget svårare att dölja. Då krävs ett ännu mer anmärkningsvärt övertramp.

Del två i utredningen pekar mot att Trustbuddy använt kundernas pengar på ett ponzi-liknande vis. Långivare som drabbats av kreditförluster har inte fått reda på det. Istället har man använt andra långivares pengar för att täcka upp för kreditförlusterna.

Nya långivares pengar verkar alltså ha använts för att ge tillbaka pengar till tidigare långivare för att de inte ska märka att deras pengar gått förlorade, enligt Di Digitals uppgifter.

Kontentan av det bedrägliga upplägget är att 44 miljoner kronor av långivarnas pengar nu är borta. Sannolikt har delar av pengarna förbrukats för att dölja kreditförluster som uppstått hos andra kunder, eller som uppstått för Trustbuddy självt vid den olovliga utlåningen.

Sannolikt har pengarna förbrukats för att dölja kreditförluster som uppstått hos andra kunder, eller som uppstått för Trustbuddy självt vid den olovliga utlåningen.

Enligt bolagets nya ledning, som redan efter en månad på nya jobbet upptäckte oegentligheterna, verkar det ha pågått så länge som bolaget varit verksamt.

Den olovliga utlåningen verkar alltså ha varit inbyggd som en hemlig del i Trustbuddys affärsmodell redan från start. En del som hållits dold från långivare, aktieägare, revisorer och Finansinspektionen i flera år.

Trustbuddy började handlas på Stockholmsbörsens handelsplats First North 2011. Som högst värderades bolaget till nära en miljard kronor 2013. Då sålde ledningen och grundarna aktier för runt 80 Mkr, mer än hela Trustbuddys börsvärde i dag.

För att ett bolag som Trustbuddy ska kunna fungera är den viktigaste tillgången – precis som själva bolagsnamnet antyder – förtroende.

Så även om de 44 försvunna miljonerna mirakulöst skulle hittas någonstans är det svårt att se att långivare och aktieägare kommer att ge bolaget en chans till. 

 


 

Lyssna även på: Veckans Digitalpodden om Trustbuddyhärvan

http://embed.acast.com/digitalpodden/trustbuddy-harvan-recordedfutureochdrommenomenlaserhyvel

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

 

 

Läs även: Trustbuddys nya vd om kuppen: "Jag har haft bättre dagar"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer