Annons

Miljoner till Zennströms duschbolag

Niklas Zennström är en av huvudinvesterarna i Orbital Systems.
Niklas Zennström är en av huvudinvesterarna i Orbital Systems.
Malmöföretaget Orbital Systems kan stå inför sitt stora genombrott. Nu tar bolaget in minst 32 miljoner kronor i nytt kapital för att slå igenom i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Orbital Systems har utvecklat en dusch som sparar så mycket som 90 procent av vattnet som används. Miljöteknikbolaget har vunnit mängder av priser och lovprisats i media. I slutet av förra året rekryterade Orbital Systems (NTL) den tidigare Tesla-höjdaren Peter Carlsson (NTL) som ny produktionschef. 

Peter Carlsson gick, enligt bolaget, samtidigt in som investerare. Några pengar har dock inte synts till i bolagets officiella handlingar. Men i bolagets färska årsredovisning framgår att Orbital Systems i våras fick in minst 32 miljoner kronor i nytt kapital till sitt amerikanska dotterbolag.

Vem eller vilka, utöver Peter Carlsson, som investerar är okänt. Bland Orbital Systems största investerare finns Skype-grundaren Niklas Zennström, Oriflame-familjen af Jochnick, det Malmöbaserade investeringsbolaget Dendera Venture och entreprenören Peter Enberg som grundat Kung Markatta. Totalt har Orbital Systems tagit in drygt 80 miljoner kronor i riskkapital (NTL).

Orbital Systems med grundaren Mehrdad Mahdjoubi vill själva inte kommentera investeringen, som gjorts i form av ett konvertibellån, mer än att den är "ett av flera instrument som ingår i en större finansieringsplan som drivs av Orbital Systems Inc".

Läs mer: Den svenska Tesla-höjdaren hoppade av – blir affärsängel

Orbital Systems omsatte i fjol 1 miljon kronor och gjorde en förlust på 18 miljoner kronor. Planen är dock att komma igång med volymförsäljning i slutet av 2016, vilket skulle kunna ge ordentlig fart på omsättningen. Det är just detta som är Peter Carlssons uppdrag i bolaget, han var ansvarig för att skala upp Teslas produktion och ska nu göra detsamma i Orbital Systems. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies