Hoppa till innehållet

Miljonerna regnar över spelundret från Upplands Väsby

Känner du till spelutvecklaren Robert Topala? Det borde du göra. Hans bolag Robtop Games  drog in över 82 Mkr i fjol – med en vinstmarginal nära 97 procent.

I ett lummigt bostadsområde snett bakom Fresta Kyrka i Stockholmsförorten Upplands Väsby döljer sig ett av Sveriges mest framgångsrika spelföretag.

Robtop Games, som bolaget heter, står bakom megasuccén Geometry Dash, ett rytmbaserat plattformsspel för Iphone, Android, PC och Mac. Spelet lanserades redan i augusti 2013 men det var först ett knappt år senare, i april 2014, som bolaget Robtop Games AB bildades.

Den senaste officiella nedladdningssiffran för Geometry Dash är från vintern 2015. Då hade spelet laddats ned över 80 miljoner gånger. Siffran är sannolikt betydligt högre idag.

k90y6PIzIaE

Spelets skapare är den 29-årige doldisen Robert Topala. Han är även vd och, jämte sin far, ensam styrelseledamot i Robtop Games.

Av Robtop Games första årsredovisning, som inkom till Bolagsverket i början av februari, går det för första gången att utläsa hur mycket pengar som framgångssagan faktiskt dragit in.

För perioden 9 april 2015 till och med 30 juni 2015 redovisar bolaget en omsättning på 82,4 Mkr – med ett rörelseresultat på 79,7 Mkr. Det ger Robtop Games en vinstmarginal på hisnande 97 procent.

Di Digital har förgäves sökt Robert Topala för en kommentar. Han har aldrig kommenterat sina finansiella framgångar och ger ytterst sällan intervjuer. Men i  en gästkrönika på spelutvecklarsajten Gamasutra, publicerad under vintern 2015, berättar han om sina drivkrafter som spelskapare.

“Jag har älskat plattformsspel ända sedan första gången jag spelade Super Mario Brothers på NES”, skriver Robert Topala.  

Han började skriva spel när han pluggade till civilingenjör och säger sig vara självlärd som spelutvecklare.

“Det var roligt och mobilt höll verkligen på att ta fart, så jag tänkte att det kunde vara ett kul litet sidoprojekt som kanske kunde ge mig lite extra pengar”, skriver Robert Topala.

Att skapa den första versionen av Geometry Dash tog ungefär fyra månader:

“Men sedan dess har jag lagt mycker mer tid på att lägga till nya banor, skapa nytt innehåll och prova nya saker”, skriver Robert Topala.

Centralt i spelets framgång har varit möjligheten för dess användare att skapa eget innehåll i form av nya banor, skriver Robert Topala.  

“Jag vet att varje ny feature jag lägger till kommer användas på en miljon olika sätt som jag inte tänkt på. Det handlar inte bara om att behålla känslan av att det händer nya saker, det handlar om att skapa möjligheter för dig och dina användare att bygga på varandras kreativitet”, fortsätter han.

Läs även: Nu säljer Sverige mer spel än el

Läs även: Spel-inkubatorn Stugan gör comeback

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera