Annons

Miljonförluster för Schibsteds bolåneutmanare

Hypoteket har tagit in stora investeringar från Schibsted för att utmana storbankerna om bolånekunderna. Förra året kom man igång och nådde miljardbelopp i utlåning, samtidigt växer förlusterna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Storbankernas bolåneaffär pressas av uppstickare. En handfull aktörer börjar eller har kommit igång med att erbjuda bolån till låga räntor. Genom en digitaliserad process kan man trycka ned marginalerna och leva på det lilla som återstår.

En av de första aktörerna är Hypoteket, som backas av norska mediekoncernen Schibsted. Under förra året kom Hypoteket igång med sin utlåning och kommunicerade i april i år att man nu är uppe i 3 miljarder i utlåning.

Det gångna uppstartsåret innebär dock växande förluster för bolaget. Enligt Hypotekets årsredovisning, som Di Digital tagit del av, landade minusresultatet på 13,5 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till nästan 1 miljon kronor. 

”Vi följer den plan vi lagt upp för vår tillväxt och är väldigt nöjda med året som har gått. Vi tycker att det går bra och har överträffat planen vad gäller att komma ut med vårt erbjudande”, säger bolagets medgrundare och vd Carl Johan Nordquist.

Under 2016 och 2017 hade bolaget ingen omsättning alls, men då hade man inte heller kommit igång med utlåningen. 2016 redovisade Hypoteket en förlust på 2 miljoner kronor, året därpå växte förlusterna till 5,7 miljoner kronor.

2018 års omsättning och resultat kan spegla den stora volym som ändå krävs för att göra pengar på pressade bolånepriser. De marknadsandelar som uppstickarna hittills nått är väldigt små, men det är en start.

Under förra året tog Hypoteket in 40 miljoner kronor från Schibsted för att fortsätta växa affären. Några projektioner för kommande period vill Carl Johan Nordquist dock inte ge.

”Det vill jag inte sia om”, säger han.

Han vill heller inte berätta hur mycket i utlåning bolåneuppstickaren nu är uppe i.

”Vi har inte gått ut med någon siffra men vi fortsätter växa i bra takt.”

Priskriget på bolånemarknaden har inneburit att Hypotekets närmsta konkurrent, Avanzas bolånesatsning, Stabelo dragit ned sitt lägsta bolåneerbjudande till 1,29 procents ränta. Stabelo nådde i juli en utlåning på dryga 8 miljarder kronor. 

Hypoteket ligger kvar på 1,33 procent i ränta. Priset är en viktig del, säger Carl Johan Nordquist, men inte allt.

”Räntan har gått både upp och ned under det gångna året men det gäller att ha ett erbjudande som uppskattas av kunderna och det har vi. Våra kunder kan till exempel signera och hantera hela lånet digitalt, vilket vi fortfarande är ensamma om.”

Läs mer: Bolåneutmanaren når nya toppnivåer – pressar jättarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer