Annons

Miljonregn över betaltopparna

Izettles grundare Magnus Nilsson och Jacob de Geer.
Izettles grundare Magnus Nilsson och Jacob de Geer. Foto: Press.
Trots att det gått två år sedan Izettle köptes upp av jätten Paypal kan de två grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson fortsatt skatta sig lyckliga hela vägen till banken. Kompensationen till vd:n och styrelsen ökade kraftigt under 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska betalbolaget Izettle köptes 2018 upp av den amerikanska jätten Paypal för hela 19,2 miljarder kronor. Grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, som blev it-miljardärer vid affären, hade dessförinnan planer på att ta sin skapelse till Stockholmsbörsen till en hälften så hög värdering. 

Uppköpet fortsätter betala av sig för Izettles toppchefer, visar bolaget färska årsredovisning. Under 2019 ökade lönerna och andra ersättningar till bolagets styrelse, där Magnus Nilsson är ordförande, samt till vd:n Jacob de Geer och summerades till totalt 69 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan och knappt fyra gånger högre än 2017.

I årsredovisningen skriver bolaget att det skett ”en förbättring i det kompensationspaket som Izettle erbjuder” till de anställda för att ”anpassa sig till Paypals utbud”.

Svenska Dagbladet var först att rapportera om nyheten.

Läs mer: Spelet bakom Paypals svenska köp: Så stängdes hemliga jätteaffären 

Izettle redovisar numera i första hand provisionsintäkter från transaktioner på tio europeiska marknader i Sverige. Verksamheten i Latinamerika och försäljningen av de fysiska kortdosorna redovisas separat sedan Paypals köp.

Det svenska bolaget omsatte officiellt 1,2 miljarder kronor i fjol, en tillväxt motsvarande 39 procent på årsbasis. Men i realiteten bör koncernens totala intäkter, om man räknar in alla delar av verksamheten som numera är separerade, ha landat på 1,9-2 miljarder kronor enligt Di Digitals uppskattning.

Sedan starten 2010 har Izettle noterat stora förluster och växt med hjälp av riskkapital. Resultatet för fjolåret är svårtolkat, eftersom stora engångsposter kopplat till förvärvet tagits upp på resultaträkningen. Rensat för dessa transaktioner landade rörelseförlusten på ungefär 350 Mkr, i linje med tidigare år.

Läs mer: Ett år efter affären: Paypal plockar ut hälften av Izettles tillgångar i Sverige 

Vid utgången av 2019 hade Izettle 485 anställda i sitt svenska bolag, men planen är att merparten av dessa ska flyttas över till Paypals lokala dotterbolag i år.

Under våren har coronapandemin lamslagit samhällen och världsekonomin. Izettle har många småföretag på kundlistan, som tvingats stänga ned sina verksamheter tillfälligt eller permanent. 

Izettle uppger att pandemin ”saknar motstycke i modern tid” och att påverkan kan bli kännbar, men konstaterar samtidigt att deras ägare Paypal har en stark balansräkning som kan hjälpa bolaget genom stormen.

”Izettle har för avsikt att fortsatt fokusera på att hålla en hög tillväxttakt under 2020 men givet den rådande situationen med Covid-19 är det svårt att uttala sig om vilka konsekvenser pandemin kommer få”, skriver bolaget. 

Läs mer: Paypals vd till Di Digital: Vi jagar fler svenska bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer