Annons

Miljonregn över svensk AI-assistent

Marcus Ekendahl, Andreas Rosenqvist och Håkan Schön, grundartrion bakom Inovia, längst fram Jakob Tolleryd, partner på Verdane.
Marcus Ekendahl, Andreas Rosenqvist och Håkan Schön, grundartrion bakom Inovia, längst fram Jakob Tolleryd, partner på Verdane. Foto: Press
Riskapitalbolaget Verdane köper en majoritetspost i det snabbväxande svenska AI-företaget Inovia. Med nya miljoner i kassan hoppas de leda AI-revolutionen på svenska. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De senaste åren har artificiell intelligens varit det kanske i särklass hetaste området i tekniksektorn. Det finns ännu inga tecken på att hajpen håller på att lägga sig – tvärtom. 

”Vi ser ett ökat intresse i våra lösningar i takt med att fler och fler företag upptäcker möjligheterna med AI. Oavsett om det handlar om att automatisera kundtjänst, förbättra medicinska beslut eller att hantera regelefterlevnad så kan AI effektivisera mängder av företag”, säger Andreas Rosenqvist, vd och en av grundarna av Inovia.

Läs mer: Här är AI-bolagen som investerarna älskar 

Inovia grundades 2012 och intäkterna har sedan dess ökat med över 1000 procent till nära 90 Mkr i år. Bolaget har hittills inte tagit in något externt kapital. Men nu går riskapitalbolaget Verdane in med 150 Mkr i bolaget både genom att köpa befintliga aktier och som kapitaltillskott. Verdane blir därmed majoritetsägare i Inovia. 

”Vi är imponerade av det värde som Inovias AI-lösningar levererar till svenska företag och myndigheter”, säger Jakob Tolleryd, partner på Verdane Capital. 

Fördelen för oss är att de som testat första generationens assistenter förstår värdet de kan skapa – om det fungerar

Inovia har utvecklat olika typer av AI-verktyg för företag och är i dag ett kombinerat konsult- och produktföretag inom AI. 

”Vi har varit lönsamma och självfinansierade sedan dag ett genom våra konsultuppdrag. De pengarna vi fått in har vi använt till produktutveckling”, säger Andreas Rosenqvist.

Inovia har till exempel utvecklat en AI-assistent som kan hantera kundtjänst och en applikation som kan transformera svenskt tal till text. 

De företag som testat AI-kundtjänst från andra leverantörer har hittills inte varit jättenöjda. Vad gör er lösning bättre?

”De assistenter som använts tillhör det vi kallar generation ett. Vår hör till generation två. Fördelen för oss är att de som testat första generationens assistenter förstår värdet de kan skapa – om det fungerar. För oss är det perfekt att då komma in och bli jämförda. Vi är faktiskt bäst inom detta", säger Andreas Rosenqvist.

Läs även: ”Därför borde Googles svenska röstassistent inte lämnat teststadiet” 

I våras kunde Di Digital rapportera att riskkapitalbolaget Verdane stängt sin tionde fond. Fonden är på 3 miljarder kronor och fokus ligger på investeringar på mellan 150 och 500 miljoner kronor. I samband med att den nya fonden startades rekryterades Compricer-grundaren Jakob Tolleryd till Verdane. Investeringen i Inovia är både den nya fondens och Jakob Tolleryds första investering. 

"Det är ett bolag som kommit en bit på vägen och är lönsamt. Sen är AI ett område med otroligt mycket spännande möjligheter som fortfarande är i sin linda. Efterfrågan är extremt stor från företag och statliga organisationer", säger Jakob Tolleryd. 

 Att AI är så hett just nu, innebär det att värderingarna sprungit iväg?

”Det är klart att fina bra bolag har en högre värdering. Sen finns det många AI-bolag med stora förhoppningar men väldigt lite resultat. Jag skulle säga att det är i den typen av bolag som det finns lite värderingsinflation”, säger Jakob Tolleryd.

Finns det något sätt för vanliga privatinvesterare att ta del av AI-boomen?

”Det är inte så lätt. Det finns ett fåtal noterade bolag i USA men ingenting här. Sen är AI ett så nytt område att det är väldigt svårt att säkerställa vilka som kommer att vara vinnare. Det är lite som när internet var i sin linda, det kom en massa bolag som Spray, Framfab och Icon. Vissa lyckas – andra inte.”

Läs mer: Riskkapitalbolaget tar in miljarder till ny nordisk fond

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer