Annons

Miljonsatsning på gratis arbetsplatser för startups

Internetstiftelsen i Sverige satsar 5 - 10 Mkr om året på att etablera en öppen arbetsplats för startups och internetprojekt söder om Stockholm.
Internetstiftelsen i Sverige satsar 5 - 10 Mkr om året på att etablera en öppen arbetsplats för startups och internetprojekt söder om Stockholm.
Internetstiftelsen i Sverige drar in nära 200 miljoner om året på att sälja .se-domäner. Nu satsar bolaget en del av pengarna på gratis kontorsplats för unga startupföretag i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av den svenska internetsektorns dolda makthavare är Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Organisationen har sedan grundandet år 1997 haft ensamrätt på försäljning av .se-domäner på internet, en verksamhet som drar in stora pengar varje år. 

År 2015 redovisade IIS intäkter på 181,9 Mkr, en ökning med 8 procent jämfört med året innan.

IIS är en icke-vinstdrivande stiftelse med uppdraget att främja en positiv utveckling av internet i Sverige. I praktiken innebär det att miljonintäkterna plöjs ned i olika internetrelaterade projekt runt om i landet. IIS driver bland annat konferensen Internetdagarna, med den tillhörande avknoppningen Internet Discovery Day, och delar varje år ut ett antal miljoner kronor till olika projekt som “främjar internets utveckling”. 

Till våren 2017 flyttar IIS till nya lokaler i Hammarby Sjöstad strax söder om Stockholm. I samband med det inleder man också en rejäl satsning på unga startupföretag. 

Två våningsplan i de nya lokalerna, på sammanlagt ungefär 800 kvadratmeter, vigs åt kontors- och arbetsytor som är kostnadsfria att använda. 

Målet är att de nya lokalerna ska fungera som en knutpunkt för såväl hackers som forskare och företag i ett tidigt startupskede. Alla är välkomna i mån av plats, så länge de arbetar med någonting “internetrelaterat”.

Niklas Serén, projektledare på IIS, beskriver det som att organisationen försöker fylla “ett tomrum” på Stockholms internetscen.

“Det är underkänt att Stockholm inte har en sån här plats redan. På andra håll i världen sköts de ofta av stora företag som Google. Jag tycker att IIS är en bra avsändare, för vi har ingen annan agenda än att främja internets utveckling”, säger han. 

Det är underkänt att Stockholm inte har en sån här plats redan. 

Han är noga med att understryka att satsningen inte är tänkt att konkurrera med etablerade arbetsplatser som SUP46 och Epicenter. Internetstiftelsen jobbar mer på “gräsrotsnivå”, säger han.

“Det här är för bolag som inte riktigt är redo för sådant. Vi pratar om idéer som är mycket kantigare och tidigare. Det finns kanske inte en affärsidé över huvudtaget. Kanske är det just en sån sak som vi kan hjälpa till med”, säger Niklas Serén.

Foto:

Niklas Serén är projektledare på Internetstiftelsen. Foto: IIS

Ett av de två våningsplanen blir öppet för alla som arbetar “med något internetrelaterat”, med tillgång till arbetsplatser, kaffe och lunchservering. Det andra våningsplanet kommer upptas av vad IIS kallar för en “katalysator”. Där kommer utvalda bolag att erbjudas mer kontorsyta samt rådgivning och vägledning från experter inom teknik, utveckling och juridik.

“I ett tidigt skede är det sällan kapital som är det viktigaste. Snarare söker man kontakter, nätverk, kanske kontakt med en jurist eller bara någon som kan koda php. Man kan säga att vi vill vara en idéaccelerator snarare än en bolagsaccelerator”, säger Niklas Serén.

Totalt räknar IIS med att investera mellan 5 och 10 miljoner kronor om året i de nya lokalerna. Invigningen är planerad till våren 2017.

“Det här är en långsiktig satsning. Vi tror att internet i sig driver innovation, vilket i sin tur driver ekonomi och skapar jobb. Det finns en massa projekt där ute som inte har potential att bli en unicorn, men som kan vara väldigt bra för samhället i stort”, säger Niklas Serén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies