Annons

EQT-delägda nätläkaren lånar pengar av sina ägare

Min Doktors vd Jonas Vig och en av delägaren Apotek Hjärtats butiker.
Min Doktors vd Jonas Vig och en av delägaren Apotek Hjärtats butiker. Foto: Press och Hasse Holmberg (TT).
Trots snabb tillväxt plågas de svenska nätläkarna än så länge av kraftiga förluster. Nu tar Malmö-baserade Min Doktor in nytt kapital genom ett lån från sina storägare Apotek Hjärtat och EQT Ventures, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska nätläkarföretaget Min Doktor lånar drygt 76 miljoner kronor från sina ägare genom en konvertibel. Det framgår av nya handlingar från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Det är i första hand bolagets tre största ägare som ställer upp med kapital. Sedan 2018 äger Ica-anknutna Apotek Hjärtat 49 procent av Min Doktor, riskkapitalbolaget EQT Ventures kontrollerar 19 procent och Postnords tidigare ordförande Carl Jansson äger privat 9 procent. 

Ett konvertibellån innebär att investerarna har rätt att byta skulden mot aktier i bolaget inom en viss tidsperiod. Min Doktor måste annars betala tillbaka lånet senast den 31 december 2021, enligt dokumenten. Räntan ska uppgå till 8 procent om året.

”Vi tar in pengarna för att intensifiera vår expansion”, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor.

Finns det något särskild anledning till att ni tar in pengarna genom ett lån i stället för att genomföra en regelrätt nyemission?

”Vi har starka ägare som tror väldigt mycket på bolaget och som är beredda att stötta oss långsiktigt. Denna gång var ett konvertibellån den mest optimala finansieringsformen för bolaget, säger Jonas Vig.

Läs mer: ICA storsatsar på Min Doktor – som tar över Minutklinikerna 

Det var hösten 2018 som Ica-gruppen genom sitt dotterbolag Apotek Hjärtat först köpte in sig i Min Doktor för 335 Mkr. Affären kritiserades av bland andra Läkarförbundet, som menade att det fanns tydliga risker för att intressekonflikter skulle uppstå. Sedan dess råder ett regulatoriskt hot över branschen. 

Läkemedelsverket presenterade i slutet av 2019 en rapport där myndigheten föreslog att apotek inte bör tillåtas vara majoritetsägare i vårdgivare. Än så länge finns det dock inget skarpt förslag om en sådan lagändring på politisk nivå. En liknande affär skedde också så sent som i januari när statliga Apoteket köpte 20 procent av konkurrenten Doktor24 från Investor för 60 Mkr.

Läs mer: Min Doktor svarar på Vårdförbundets kritik: ”Anmärkningsvärd misstro” 

Den allra största spelaren på marknaden är Kry som i början av året tog in 1,5 miljarder kronor i nytt kapital. 

Med det i åtanke – kan det bli aktuellt även för Min Doktor att ta in ett ännu större belopp under 2020?

”Vi får se, just nu är vi bekväma med vår plan och tror att vi klarar av att nå våra höga ambitionsnivåer. Men vi lämnar det öppet”, säger Jonas Vig.

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, omsatte Min Doktor 108 Mkr men noterade en förlust på hela 328 Mkr. Vd:n Jonas Vig uppger att det är för tidigt att uttala sig om hur bolaget stod sig finansiellt i fjol, men att verksamheten växer snabbt och enligt plan.

Utöver den digitala vården driver Min Doktor en traditionell vårdcentral och ett 20-tal mindre kliniker i Sverige, som erbjuder enklare vård och vaccinering.

”Vårt fokus i år är att utveckla fler och bättre digitala tjänster, till exempel för patienter med kroniska sjukdomar. Dessutom fortsätter vi att investera i fysisk expansion och integrera det digitala med det fysiska i vårt helhetserbjudande till patienterna”, säger Jonas Vig.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer