Annons

Min Doktor svarar på läkarnas kritik: ”Anmärkningsvärd misstro”

Hasse Holmberg (TT) och Hampus Andersson (Di)
Hasse Holmberg (TT) och Hampus Andersson (Di) Foto: Apotek Hjärtat och Min Doktor har bägge Ica som ägare.
Läkarförbundet kritiserade nyligen Ica-gruppens storinvestering i den digitala vårdtjänsten Min Doktor. Men nu får fackförbundet mothugg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Min Doktor tog nyligen in 335 miljoner kronor från Apotek Hjärtat, som ägs av Ica-gruppen. 

Affären har ifrågsatts av Läkarförbundet. Eftersom Ica samtidigt äger Apotek Hjärtat innebär det en risk för ökade patientkostnader och överskrivning av läkemedel, enligt fackförbundet.

Läs mer: Icas köp av Min Doktor får hård kritik: "Risk för ökade kostnader för patienten" 

Nu svarar Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg och chefsapotekare Annika Svedberg, tillsammans med Min Doktors chefsläkare Henrik Kangro, på kritiken.

”Det visar på en anmärkningsvärd misstro till sina förbundsmedlemmars integritet, och mot hur de hanterar förskrivning av läkemedel och läkarbesök”, skriver trion på Dagens industris debattsida.

Apotek Hjärtat och Min Doktor hänvisar till att det finns tydliga regler och riktlinjer som legitimerad personal "självklart följer" och som sitter "djupt rotad" hos alla läkare och apoteksmedarbetare.

De menar således att det inte finns någon risk för överskrivning av läkemedel eller att Apotek Hjärtat i större utsträckning skulle hänvisa patienterna till Min Doktor, framför andra vårdgivare.

Läs mer: ICA storsatsar på Min Doktor – som tar över Minutklinikerna 

”Personalen gör inte andra etiska överväganden för att man har en privat huvudman. Det finns inte någon affärslogik för Apotek Hjärtat att driva till läkarbesök i stället för att hjälpa kunden på plats med kvalificerade råd och produkter”, skriver bolagsföreträdarna.

Min Doktor och Apotek Hjärtat menar, tvärtemot Vårdförbundet, att deras samarbete kan ge lägre kostnader per vårdbesök för samhället.

Anders Nyberg, Annika Svedberg och Henrik Kangro skriver slutligen:

”Affärslogiken för ICA-Gruppen att gå in som delägare i Min Doktor är även att vi ser en möjlighet att göra våra handelsplatser ännu mer attraktiva.”

Läs mer: Hälsosam affär när Min Doktor tar över Icas Minutkliniker 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer