Annons

Min Doktors sparkade vd: ”Jag vägrar kompromissa om mina värderingar”

Charlotta Tönsgård, tidigare vd på Min Doktor.
Charlotta Tönsgård, tidigare vd på Min Doktor. Foto: privat.
För ett drygt halvår sedan sparkades Charlotta Tönsgård från Min Doktor. Bolaget har sedan dess letat efter en efterträdare. ”Om de hade bett mig stanna för att se till en bra övergång till nästa vd hade jag gjort det”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var inte länge sedan som Charlotta Tönsgård satt på Di Digitals scen under Startup Tour och med brinnande entusiasm berättade om det växande bolag som hon satt som vd på. Den digitala vårdcentralen Min Doktor (NTL) skulle inte enbart förändra hur vi ser på vården men även göra den mer effektiv. 

Blott en månad efter framträdandet såg situationen annorlunda ut för Charlotta Tönsgård. Bara dagar innan jul sparkades hon från vd-posten och tvingades ta sitt pick och pack och lämna kontoret i Malmö på direkten. 

Det var som att jag sprang i 300 kilometer i timmen och vägen plötsligt försvann under mina fötter.

Den dåvarande styrelseordförande Christian W Jansson förklarade avskedandet med att bolag behöver olika chefer i olika faser och att Charlotta Tönsgård saknade ”nödvändiga kvalifikationer för att leda ett tillväxtbolag i nästa fas”. 

Läs mer: Hon tvingas bort från Min Doktor: ”Behöver olika ledare i olika faser” 

”Det var som att jag sprang i 300 kilometer i timmen och vägen plötsligt försvann under mina fötter. Jag skulle mest likna min initiala känsla vid den man upplever då någon man älskar har dött”, säger Charlotta Tönsgård när hon ser tillbaka på dagarna som följde. 

Det som tog henne hårdast var inte det som stod i medierna, utan att behöva lämna Min Doktor, bolaget som hon investerat flera år av sitt liv i.

Man ska stå upp för sina värderingar och inte kompromissa med dem bara för att det blir personligt.

Enligt hennes själv var det ingen stor händelse som låg bakom sprickan mellan henne själv och styrelsen utan ”små interna gnabb”.

Hon fick dock stöd från oväntat håll och medieuppmärksamheten i samband med hennes avsked fick flera personer att gå ut till hennes försvar. Bland annat skrevs ett debattinlägg på sajten Breakit. Charlotta Tönsgård själv hade däremot delade känslor till det offentliga stödet som andra entreprenörer visade.

”Just när det hände var jag inte superpositiv till stödet. Jag var rädd för att det skulle se ut som att det var jag som stod bakom en kampanj. Och min kris kändes som en helt annan än den som diskuterades”, säger hon och fortsätter. 

”Men jag tror att man ska stå upp för sina värderingar och inte kompromissa med dem bara för att det blir personligt. Till slut gick även jag ut offentligt och berättade om det som hänt. I efterhand är jag glad för att jag gjorde det”, säger hon. 

Läs även: Min Doktors sparkade vd talar ut 

Om man hade väntat sig bitterhet så får man leta vidare för Charlotta Tönsgård verkar ha bra läkkött. När Di Digital når henne sitter hon i sitt sommarhus i Falkenberg. Hon har tillbringat hela dagen på stranden med att kitesurfa. 

”Jag har nog inte haft mer än två veckors semester i sträck de senaste åren så det har inte varit helt fel. Att få den här tiden för reflektion har varit otroligt bra för mig”, säger hon. 

Charlotta Tönsgård klev in som operativ chef på Min Doktor i maj 2015. I mars 2016 tog hon över som vd och såg under året bolaget växa från 13 anställda till cirka 70. Under samma period hade omsättningen närmast femfaldigast, enligt uppgifter till Di Digital. 

Sedan den 19 december i fjol har Fredrik Meurling, varit tillförordnad vd under rekryteringsprocessen av en ny vd. Även den sittande storägaren och styrelseledamoten Även storägaren Christian W Jansson fick lämna sin post som ordförande för styrelsen för att istället bli ledamot, och sälja sina aktier i den digitala vårdcentralen. Anledningen är att han även sitter som styrelseordförande hos Min Doktors kund Apoteket AB. 

Det fanns inga gränser för min lojalitet till Min Doktor och mitt team.

Ny ordförande för Min Doktor är Lars Jörnow, partner hos storägaren EQT Ventures, och en ny vd kommer enligt uppgifter till Di Digital att tillsättas efter sommaren. 

Charlotta Tönsgård tror att ett annat avslut hade varit möjligt mellan henne och bolaget.

”Om de hade bett mig stanna för att säkerställa en bra övergång till nästa vd hade jag gjort det. Det fanns inga gränser för min lojalitet till Min Doktor och mitt team. Men att lämna på dagen var nog det bästa för mig”, säger hon.

Läs även: Nätläkaren Min Doktor tar in 218 miljoner 

Min Doktor har sammanlagt tagit in närmare 350 miljoner kronor från EQT Ventures, Inbox Ventures samt Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. En runda på 45 miljoner kronor stängdes strax innan Charlotta Tönsgård avskedades.

Jag har aldrig velat blanda mig i politiska spel, det är svårt nog att driva en startup utan att behöva strida mot folk internt.

Bland annat har hon reflekterat över vilken typ av bolag hon vill jobba med i framtiden. Oavsett om hon står som grundare eller inte framöver vill hon inte behöva tumma på sin övertygelse om hur ett bolag ska drivas. 

”För mig spelade det ingen roll att Min Doktor inte var mitt bolag. Jag har aldrig haft svårt för att jobba för andra men nu ställdes saker på sin spets då det kom till bolagets struktur och de människor som var verksamma inom det. Jag har aldrig velat blanda mig i politiska spel, det är svårt nog att driva en startup utan att behöva strida mot folk internt”, säger hon. 

Läs även: Damberg: ”Jag skulle överväga personaloptioner” 

Charlotta Tönsgård har dock inga intentioner att vända startupvärlden ryggen. Istället ser hon fram emot nästa nystart. Att lösa samhällsproblem är en stark drivkraft, menar hon, antingen i ett eget bolag eller i någon annans. De områden hon ser som mest intressanta just nu är infrastruktur, utbildning och vård. 

”Jag vill fortfarande bygga någonting som kan komma fler till gagn. Den viljan finns kvar. Många människor har kontaktat mig med erbjudanden men jag har ännu inte bestämt vad jag vill göra. Jag tror dock att det kommer att komma till mig snart.”


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer