Annons
Charlotta Tönsgår, fram till nyligen vd för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor

Min Doktors sparkade vd talar ut

Webbinare hjälper företag upp i molnet SPONSRAT AV Visma

Facebooks grundare Mark Zuckerberg säger sig vilja hjälpa statliga myndigheter fastställa vad som hände under valet 2016, då Donald Trump valdes till USA:s president.

Facebook överlämnar annonser med ryska kopplingar

Ett av Ikeas varuhus i Ryssland.

Ikea storsatsar på elbilar

Karl Andersson, vd på Matsmart och Jessica Schultz, partner på Northzone

Explosiv tillväxt för Matsmart – omsätter nu 200 miljoner

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Min Doktors sparkade vd talar ut

Charlotta Tönsgår, fram till nyligen vd för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor
Charlotta Tönsgår, fram till nyligen vd för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor
Charlotta Tönsgård sparkades i måndags från vd-jobbet för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor, efter bara åtta månader. Nu talar hon ut om konflikten med styrelseordförande Christian W Jansson. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tanken var att släta över konflikterna och mildra dramatiken. Men styrelseordförande Christian W Janssons uttalanden om Charlotta Tönsgårds kompetens blev för mycket.

I veckan har dramat på Min Doktor utvecklats på Malmös startupscen inför öppen ridå. Nu talar bolagets sparkade vd ut om konflikten med styrelseordföranden och storägaren Christian W Jansson.

”Vi behöver kanske inte låtsas längre att detta skedde i samförstånd. Jag fick beskedet av min styrelseordförande innan lunch i måndags. Det hade inte föregåtts av någon diskussion innan”, säger Min Doktors förre vd Charlotta Tönsgård till nyhetssajten 8till5 i Malmö.

Läs mer: Hon tvingas bort från Min Doktor: ”Behöver olika ledare i olika faser” 

Hon ger nu sin version av det som hänt.

”Jag får erkänna att jag är lite förundrad. Jag har ändå lyckats expandera bolaget enligt den plan som jag har lagt tillsammans med styrelsen. Teamet har trefaldigats på mindre än tolv månader, vi har mångdubblat omsättningen, satt Min Doktor på den nationella kartan och blivit en av Sveriges största vårdcentraler”, säger hon i en öppenhjärtlig intervju med 8till5.

Hon vänder sig mot styrelseordförande Christian W Jansson påstående att hon saknar ”nödvändiga kvalifikationer för att leda ett tillväxtbolag i nästa fas”.

”Exakt det som väntar Min Doktor har varken jag eller någon annan erfarenhet av, men jag har åtminstone levt i en stark tillväxtmiljö tidigare bland annat när vi byggde TAT”, säger hon med hänvisning till Malmöbolaget som köptes av mobiltillverkaren Blackberry för nära en miljard kronor 2011.

Charlotta Tönsgård anser att det är märkligt att påstå att hon saknar internationell kompetens givet hennes tidigare erfarenheter. I grunden har konflikten handlat om hur man ska expandera verksamheten.

”Det finns många sätt att bygga snabbväxande, framgångsrika bolag med globala ambitioner. Min bedömning av vilka prioriteringar som var viktigast just nu för långsiktig framgång var inte i linje med Christian W Janssons uppfattning. Vem som har rätt finns det inget objektivt svar på”, slår Charlotta Tönsgård i intervjun med nyhetssajten.

Någon plan för framtiden har hon inte ännu.

Som Di Digital rapporterat tidigare tar bolagets ekonomichef Fredrik Meurling nu över som tillförordnad vd under tiden som en rekryteringen av en ny vd pågår.

Malmöbaserade Min Doktor (NTL) erbjuder digital läkarvård. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen.

Med 2 000 patienter i veckan har tillväxten gått snabbare än man förutsåg när Charlotta Tönsgård gick från operativ chef till vd i april i år. Bolaget grundades 2013 och har över 70 anställda och mer än 40 anslutna läkare. Hittills har man behandlat närmare 45 000 patienter och nu ska bolaget skala upp internationellt.

Di Digital rapporterade i februari att Min Doktor hade tagit in 55 miljoner kronor i kapital där nystartade EQT Ventures var största investerare. I tisdags rapporterade nyhetssajten Breakit att bolaget tar in ytterligare 45 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Läs mer: Min Doktor tar in 45 miljoner

Styrelseordförande Christian W Jansson går själv in med 11 miljoner kronor i Min Doktor samtidigt som den andra storägaren EQT Ventures går in med 17 Mkr. Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander väljer även de att öka sitt ägande i vårdbolaget.

Läs mer om startupbolag i den digitala vården på Di Digital:
Hon ska hjälpa till att ta Kry ut i Europa
Boom för startups inom e-hälsa – får 50 EU-miljoner
Startup Tour-finalisten vill rädda antibiotikan
Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm
Fettmätningsbolaget Amra tog hem segern i Startup Tour

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen. 

Mer om dramat kring Min Doktor i veckans Digitalpodden.


Lyssna på veckans avsnitt här:

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden-mindoktor-drama-options-debattochnoteringshysteri

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post