Hoppa till innehållet

Min Doktors sparkade vd talar ut

Charlotta Tönsgård sparkades i måndags från vd-jobbet för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor, efter bara åtta månader. Nu talar hon ut om konflikten med styrelseordförande Christian W Jansson. 

Charlotta Tönsgår, fram till nyligen vd för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor
Charlotta Tönsgår, fram till nyligen vd för Malmös digitala vårdgivare Min Doktor

Tanken var att släta över konflikterna och mildra dramatiken. Men styrelseordförande Christian W Janssons uttalanden om Charlotta Tönsgårds kompetens blev för mycket.

I veckan har dramat på Min Doktor utvecklats på Malmös startupscen inför öppen ridå. Nu talar bolagets sparkade vd ut om konflikten med styrelseordföranden och storägaren Christian W Jansson.

”Vi behöver kanske inte låtsas längre att detta skedde i samförstånd. Jag fick beskedet av min styrelseordförande innan lunch i måndags. Det hade inte föregåtts av någon diskussion innan”, säger Min Doktors förre vd Charlotta Tönsgård till nyhetssajten 8till5 i Malmö.

Läs mer: Hon tvingas bort från Min Doktor: ”Behöver olika ledare i olika faser” 

Hon ger nu sin version av det som hänt.

”Jag får erkänna att jag är lite förundrad. Jag har ändå lyckats expandera bolaget enligt den plan som jag har lagt tillsammans med styrelsen. Teamet har trefaldigats på mindre än tolv månader, vi har mångdubblat omsättningen, satt Min Doktor på den nationella kartan och blivit en av Sveriges största vårdcentraler”, säger hon i en öppenhjärtlig intervju med 8till5.

Hon vänder sig mot styrelseordförande Christian W Jansson påstående att hon saknar ”nödvändiga kvalifikationer för att leda ett tillväxtbolag i nästa fas”.

”Exakt det som väntar Min Doktor har varken jag eller någon annan erfarenhet av, men jag har åtminstone levt i en stark tillväxtmiljö tidigare bland annat när vi byggde TAT”, säger hon med hänvisning till Malmöbolaget som köptes av mobiltillverkaren Blackberry för nära en miljard kronor 2011.

Charlotta Tönsgård anser att det är märkligt att påstå att hon saknar internationell kompetens givet hennes tidigare erfarenheter. I grunden har konflikten handlat om hur man ska expandera verksamheten.

”Det finns många sätt att bygga snabbväxande, framgångsrika bolag med globala ambitioner. Min bedömning av vilka prioriteringar som var viktigast just nu för långsiktig framgång var inte i linje med Christian W Janssons uppfattning. Vem som har rätt finns det inget objektivt svar på”, slår Charlotta Tönsgård i intervjun med nyhetssajten.

Någon plan för framtiden har hon inte ännu.

Som Di Digital rapporterat tidigare tar bolagets ekonomichef Fredrik Meurling nu över som tillförordnad vd under tiden som en rekryteringen av en ny vd pågår.

Malmöbaserade Min Doktor (NTL) erbjuder digital läkarvård. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen.

Med 2 000 patienter i veckan har tillväxten gått snabbare än man förutsåg när Charlotta Tönsgård gick från operativ chef till vd i april i år. Bolaget grundades 2013 och har över 70 anställda och mer än 40 anslutna läkare. Hittills har man behandlat närmare 45 000 patienter och nu ska bolaget skala upp internationellt.

Di Digital rapporterade i februari att Min Doktor hade tagit in 55 miljoner kronor i kapital där nystartade EQT Ventures var största investerare. I tisdags rapporterade nyhetssajten Breakit att bolaget tar in ytterligare 45 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Läs mer: Min Doktor tar in 45 miljoner

Styrelseordförande Christian W Jansson går själv in med 11 miljoner kronor i Min Doktor samtidigt som den andra storägaren EQT Ventures går in med 17 Mkr. Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander väljer även de att öka sitt ägande i vårdbolaget.

Läs mer om startupbolag i den digitala vården på Di Digital:
Hon ska hjälpa till att ta Kry ut i Europa
Boom för startups inom e-hälsa – får 50 EU-miljoner
Startup Tour-finalisten vill rädda antibiotikan
Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm
Fettmätningsbolaget Amra tog hem segern i Startup Tour

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen. 

Mer om dramat kring Min Doktor i veckans Digitalpodden.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden-mindoktor-drama-options-debattochnoteringshysteri

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera