Hoppa till innehållet

Minalyze lyfter i Australien – tar in mer kapital för att klara efterfrågan

Det digitala analysbolaget Minalyze har fått luft under vingarna i Australien. Med ett nytt kapitaltillskott på 10 miljoner kronor ska Göteborgsbolaget nu investera i fler instrument. 

Annelie Lundström och Mikael Arthursson är grundare av gruvtechbolaget Minalyze.
Annelie Lundström och Mikael Arthursson är grundare av gruvtechbolaget Minalyze.Foto: privat

Gruvindustrin kan antingen ses som en grundbult i många ekonomier eller som en av de smutsigaste och mest miljöpåverkande industrierna i världen. För Göteborgs startupbolag Minalyze, som förser gruvindustrin med analyser om materialet under ytan, ser man lite annorlunda på det. 

”Om vi ska bygga elbilar och byggnader eller producera mediciner, så kommer egentligen allt från marken. Det är väldigt intressant att se hur gruvindustrin är kopplad till ekonomin i övrigt”, säger Minalyzes medgrundare och vd Annelie Lundström.

Läs även: Göteborgs gruvtech-bolag tar in 10 miljoner – växer i Australien  

Bolaget som grundades 2010 har just fått till en stor affär med den statliga australiensiska forskningsorganisationen CSIRO, som ska köpa in bolagets analysinstrument. 

”Att CSIRO, som är ett väldigt framstående forskningsbolag, väljer att investera i vårt instrument är ett väldigt stort erkännande. Det ger oss trovärdighet men innebär också att vi behöver utveckla vår affärsmodell”, säger Annelie Lundström.

Tidigare har Minalyze antingen hyrt ut instrument till bolag eller analyserat de prover som bolag skickat in. Forskningsorganisationen CSIRO vill däremot äga det analysverktyg Göteborgsbolaget utvecklat. Det ökade intresset för produkten har skapat ett kapitalbehov hos Minalyze och bolaget har nu tagit in 10 miljoner kronor från befintliga ägare och en handfull andra investerare.

”Det är för att finansiera fler instrument. Vi har så stor efterfrågan för våra tjänster så vi behöver öka på vår maskinpark. Däremot räknar vi med att bli kassaflödespositiva i år”, säger hon. 

Minalyzer är instrumentet som gruvtechbolaget tillverkar för att analysera borrkärnor.
Minalyzer är instrumentet som gruvtechbolaget tillverkar för att analysera borrkärnor.Foto: Privat

Under 2017 hade bolaget en omsättning på 4 Mkr. 

Minalyze har fokuserat på gruvindustrin men har fått propåer från andra branscher som ser att instrumentet kan användas där. Däribland har det funnits intresse från olja- och gasutvinning, infrastruktur och för återställning av konstverk. 

”För två veckor sedan blev vi kontaktade av en konservator i Göteborg som restaurerar den kända statyn Kopparmärra. Hon ville veta vilka föroreningar som satt på statyn så hon kom med lite pulver och delar av statyn till våra lokaler i Göteborg där vi scannade det”, säger Annelie Lundström.

När Di Digital når henne är hon på en gruvkonferens i Skellefteå. Trots att Minalyze är ett svensk bolag anser Annelie Lundström att utvecklingen ibland går snabbare i andra delar av världen.

”Det går ganska långsamt i Sverige om man jämför med exempelvis i Australien. Planen är att jag och min kollega med våra familjer ska flytta dit. Det är svårt att arbeta med den tidsskillnaden vi har i dag mellan våra marknader, vi är alltid en dag efter när vi är här”, säger hon. 

Läs även: Svenska drönare ska förändra gruvindustrin  

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera