Annons

Minalyze lyfter i Australien – tar in mer kapital för att klara efterfrågan

Annelie Lundström och Mikael Arthursson är grundare av gruvtechbolaget Minalyze.
Annelie Lundström och Mikael Arthursson är grundare av gruvtechbolaget Minalyze. Foto: privat
Det digitala analysbolaget Minalyze har fått luft under vingarna i Australien. Med ett nytt kapitaltillskott på 10 miljoner kronor ska Göteborgsbolaget nu investera i fler instrument. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gruvindustrin kan antingen ses som en grundbult i många ekonomier eller som en av de smutsigaste och mest miljöpåverkande industrierna i världen. För Göteborgs startupbolag Minalyze, som förser gruvindustrin med analyser om materialet under ytan, ser man lite annorlunda på det. 

”Om vi ska bygga elbilar och byggnader eller producera mediciner, så kommer egentligen allt från marken. Det är väldigt intressant att se hur gruvindustrin är kopplad till ekonomin i övrigt”, säger Minalyzes medgrundare och vd Annelie Lundström.

Läs även: Göteborgs gruvtech-bolag tar in 10 miljoner – växer i Australien  

Bolaget som grundades 2010 har just fått till en stor affär med den statliga australiensiska forskningsorganisationen CSIRO, som ska köpa in bolagets analysinstrument. 

”Att CSIRO, som är ett väldigt framstående forskningsbolag, väljer att investera i vårt instrument är ett väldigt stort erkännande. Det ger oss trovärdighet men innebär också att vi behöver utveckla vår affärsmodell”, säger Annelie Lundström.

Vi har så stor efterfrågan för våra tjänster så vi behöver öka på vår maskinpark

Tidigare har Minalyze antingen hyrt ut instrument till bolag eller analyserat de prover som bolag skickat in. Forskningsorganisationen CSIRO vill däremot äga det analysverktyg Göteborgsbolaget utvecklat. Det ökade intresset för produkten har skapat ett kapitalbehov hos Minalyze och bolaget har nu tagit in 10 miljoner kronor från befintliga ägare och en handfull andra investerare.

”Det är för att finansiera fler instrument. Vi har så stor efterfrågan för våra tjänster så vi behöver öka på vår maskinpark. Däremot räknar vi med att bli kassaflödespositiva i år”, säger hon. 

Minalyzer är instrumentet som gruvtechbolaget tillverkar för att analysera borrkärnor.
Minalyzer är instrumentet som gruvtechbolaget tillverkar för att analysera borrkärnor. Foto: Privat

Under 2017 hade bolaget en omsättning på 4 Mkr. 

Minalyze har fokuserat på gruvindustrin men har fått propåer från andra branscher som ser att instrumentet kan användas där. Däribland har det funnits intresse från olja- och gasutvinning, infrastruktur och för återställning av konstverk. 

”För två veckor sedan blev vi kontaktade av en konservator i Göteborg som restaurerar den kända statyn Kopparmärra. Hon ville veta vilka föroreningar som satt på statyn så hon kom med lite pulver och delar av statyn till våra lokaler i Göteborg där vi scannade det”, säger Annelie Lundström.

Det är väldigt intressant att se hur gruvindustrin är kopplad till ekonomin i övrigt

När Di Digital når henne är hon på en gruvkonferens i Skellefteå. Trots att Minalyze är ett svensk bolag anser Annelie Lundström att utvecklingen ibland går snabbare i andra delar av världen.

”Det går ganska långsamt i Sverige om man jämför med exempelvis i Australien. Planen är att jag och min kollega med våra familjer ska flytta dit. Det är svårt att arbeta med den tidsskillnaden vi har i dag mellan våra marknader, vi är alltid en dag efter när vi är här”, säger hon. 

Läs även: Svenska drönare ska förändra gruvindustrin  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer