Hoppa till innehållet

Minecraft-veteran etablerar studio i Boden

Spelveteranerna Thomas Lindgren och Peter Zetterberg etablerar en spelstudio i Boden. Peter Zetterberg är känd som en av nyckelpersonerna bakom Microsofts köp av svenska Mojang, med spelet Minecraft.

Från vänster: Mattias Bergqvist, Peter Zetterberg och Thomas Lindgren vid Boden Business Park.
Från vänster: Mattias Bergqvist, Peter Zetterberg och Thomas Lindgren vid Boden Business Park.Foto: Josefin Wiklund/Bodens kommun

Det nya bolaget tar avstamp i Peter Zetterbergs bolag Wanderword. Plattformen baseras på en patenterad teknologi som möjliggör för spelarna att ställa in nivån på interaktivitet, enligt ett pressmeddelande. Spelarna ska kunna anpassa tjänsten så den kan användas oavsett om man sitter på bussen eller hemma i vardagsrummet.

Peter Zetterberg är grundare av Unique Development Studios, en av Sveriges första spelstudior, mest känt för bilspelet Ignition. Han jobbar sedan 2007 för Microsoft och dess Xbox-division där han i dag har titeln Director of Studios Operations. Peter Zetterberg var en av nyckelpersonerna när Microsoft 2014 köpte svenska Mojang, med succéspelet Minecraft, för 2,5 miljarder dollar.

Läs mer: Han är hjärnan bakom Mojang-affären 

Utöver Wanderword ska även det Seattle-baserade bolaget House of How, som leds Russ McMackin, etableras i Boden. Russ McMackin har bland annat arbetat med utvecklingen av Microsofts vr-glasögon Hololens.

Thomas Lindgren har jobbat i svensk spelindustri i snart 20 år. Han har också varit en del i att locka upp Zetterberg och McMackin. Han är bland annat styrelseordförande för den framgångsrika svenska studion Fatshark, men även för Glorious Games Group och sedan en tid tillbaka även för Wanderword.

Nyheten är en seger för Boden som sedan 2011 jobbat medvetet med att bli ett nav för spelindustrin och den digitala underhållningsindustrin. 

”Vi märker att intresset stiger för att etablera sig i Boden och Norra Sverige och att det finns ett intresse i det vi skapar här ute på marknaden”, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare spelindustri på bolaget Bodens Utveckling.

Sammanlagt ska 15 praktikanter från den lokala spelutbildningen jobba på de två bolagen. 

Peter Zetterberg och Thomas Lindgren.
Peter Zetterberg och Thomas Lindgren.Foto: Josefin Wiklund/Bodens kommun

”Jag kommer från en liten stad där det fanns ganska lite att göra, och det känns kul och självklart att kunna ge tillbaka till Sverige och kunna hjälpa till att hitta en passion för unga”, säger Peter Zetterberg.

Wanderword grundade han på fritiden. Målet är att kombinera den digitala ljudboken med interaktivitet och icke-linjärt historieberättande i en interaktiv story.

”Under resans gång har jag tittat tillbaka på de tidigare åren i mindre bolag, där jag verkligen gillat den kreativa processen. Wanderword är ett resultat av det”, säger Peter Zetterberg.

Läs mer: Microsoft plockar ut miljarder från Mojang

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera