Annons

Minecraft-veteran etablerar studio i Boden

Från vänster: Mattias Bergqvist, Peter Zetterberg och Thomas Lindgren vid Boden Business Park.
Från vänster: Mattias Bergqvist, Peter Zetterberg och Thomas Lindgren vid Boden Business Park. Foto: Josefin Wiklund/Bodens kommun
Spelveteranerna Thomas Lindgren och Peter Zetterberg etablerar en spelstudio i Boden. Peter Zetterberg är känd som en av nyckelpersonerna bakom Microsofts köp av svenska Mojang, med spelet Minecraft.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det nya bolaget tar avstamp i Peter Zetterbergs bolag Wanderword. Plattformen baseras på en patenterad teknologi som möjliggör för spelarna att ställa in nivån på interaktivitet, enligt ett pressmeddelande. Spelarna ska kunna anpassa tjänsten så den kan användas oavsett om man sitter på bussen eller hemma i vardagsrummet.

Peter Zetterberg är grundare av Unique Development Studios, en av Sveriges första spelstudior, mest känt för bilspelet Ignition. Han jobbar sedan 2007 för Microsoft och dess Xbox-division där han i dag har titeln Director of Studios Operations. Peter Zetterberg var en av nyckelpersonerna när Microsoft 2014 köpte svenska Mojang, med succéspelet Minecraft, för 2,5 miljarder dollar.

Läs mer: Han är hjärnan bakom Mojang-affären 

Utöver Wanderword ska även det Seattle-baserade bolaget House of How, som leds Russ McMackin, etableras i Boden. Russ McMackin har bland annat arbetat med utvecklingen av Microsofts vr-glasögon Hololens.

Thomas Lindgren har jobbat i svensk spelindustri i snart 20 år. Han har också varit en del i att locka upp Zetterberg och McMackin. Han är bland annat styrelseordförande för den framgångsrika svenska studion Fatshark, men även för Glorious Games Group och sedan en tid tillbaka även för Wanderword.

Nyheten är en seger för Boden som sedan 2011 jobbat medvetet med att bli ett nav för spelindustrin och den digitala underhållningsindustrin. 

”Vi märker att intresset stiger för att etablera sig i Boden och Norra Sverige och att det finns ett intresse i det vi skapar här ute på marknaden”, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare spelindustri på bolaget Bodens Utveckling.

Sammanlagt ska 15 praktikanter från den lokala spelutbildningen jobba på de två bolagen. 

Peter Zetterberg och Thomas Lindgren.
Peter Zetterberg och Thomas Lindgren. Foto: Josefin Wiklund/Bodens kommun

”Jag kommer från en liten stad där det fanns ganska lite att göra, och det känns kul och självklart att kunna ge tillbaka till Sverige och kunna hjälpa till att hitta en passion för unga”, säger Peter Zetterberg.

Wanderword grundade han på fritiden. Målet är att kombinera den digitala ljudboken med interaktivitet och icke-linjärt historieberättande i en interaktiv story.

”Under resans gång har jag tittat tillbaka på de tidigare åren i mindre bolag, där jag verkligen gillat den kreativa processen. Wanderword är ett resultat av det”, säger Peter Zetterberg.

Läs mer: Microsoft plockar ut miljarder från Mojang

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer