Hoppa till innehållet

Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas

Sjukvårds- och folkhälsoministern Gabriel Wikström ställer sig positiv till digitala vårdcentraler men anser att ersättningssystemet måste ändras. ”Dagens ersättningssystem gör incitamenten för höga för att öppna digitala vårdcentraler.”

Idrotts-, social- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till 2025.
Idrotts-, social- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till 2025.Foto: Erik Nylander/ TT

Gabriel Wikström (S) är ansvarig minister för idrott, sjukvård och folkhälsa i Sverige. Därav hamnar digitaliseringen av sjukvården på hans bord.

”Vår generation och den som kommer efter oss är vana att leva våra liv på nätet. Att inte digitalisera vården för att ligga i takt med resten av samhället kommer att skapa en  förtroendeklyfta och därför är utvecklingen mot digitala vårdcentraler helt rätt. Men med den utvecklingen uppkommer det en hel del problem”, säger Gabriel Wikström.

De digitala vårdcentralerna, som drivs av startupbolag som Min Doktor (NTL) och Kry (NTL), har nyligen kritiserats av bland annat företrädare för läkarkåren för att vara för kostsamma för samhället. Enligt patientlagen från 2015 kan patienter söka vård varsomhelst i Sverige. 

Den här ersättningsnivån gör det väldigt lönsamt att öppna en digital vårdcentral och få marginal på besöken.

När Jönköpings landsting likställde digitala vårdbesök med läkarbesök blev det möjligt för Kry och Min Doktor att, med hjälp av en samarbetspartner i länet, ta emot patienter från hela landet. Kritiken baseras på att ersättningen, som patientens hemmalandsting betalar, är mer än vad digitala vårdcentraler borde ta betalt, eftersom digital vård är billigare. 

”Vi har ersättningssystem och regelverk som inte riktigt har hängt med i utvecklingen”, säger Gabriel Wikström.

”Den här ersättningsnivån gör det väldigt lönsamt att öppna en digital vårdcentral och få marginal på besöken.” 

Läs även: Kry: ”Onlinevård är inte dyrare än fysisk vård” 

Enligt Gabriel Wikström behöver lagen inte nödvändigtvis förändras däremot ersättningssystemet, vilket är något som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redan har börjat utvärdera.

”Att ändra ersättningssystemet kommer att gå mycket fortare än att ändra nationella regelverk. Problemet här är egentligen inte att det finns privata initiativ utan problemet är att det offentliga inte har gjort det här långt tidigare.”

Min Doktor och Kry har tillsammans tagit in 190 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns riskkapitalbolagen Creandum (NTL), Index Ventures (NTL), EQT Ventures (NTL) samt entreprenörerna Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL), grundare av ryska Avito. 

Problemet här är egentligen inte att det finns privata initiativ utan problemet är att det offentliga inte har gjort det här långt tidigare.

Ersättningssystemet, som enligt Gabriel Wikström ska vara på plats inom några år, kommer att minska intäkterna för de digitala vårdcentralerna.

Även patientsäkerheten har varit en brinnande fråga när det gäller kritiken mot Kry och Min Doktor. De har bland annat anklagats för att öka antibiotikaförskrivningen, eftersom de inte gör fysiska undersökningar. Det här är däremot något som Gabriel Wikström tror att man kommer tillrätta med genom ändringar i ersättningssystemet.

”Om det finns incitament att behandla så många patienter som möjligt över en dag, då finns det en risk att man bygger in ett intresse som gör att man inte tar lika stor hänsyn till patientsäkerheten. Och särskilt om verksamheten är så ny att man inte riktigt vet hur man ska hantera den. Med ett ersättningssystem som är anpassat för digitala lösningar då kan man också förbättra säkerheten.”

”Det här ju avarter och problem som är till för att lösas men huvudinriktningen är bra.”

Läs även: Halv miljard till digital vård 2016 

Regeringen har som mål att göra Sverige till det bästa landet i världen inom e-hälsa år 2025. Enligt Gabriel Wikström borde Sverige ha alla möjligheter att nå målet.

”Vi har bland de bästa förutsättningarna för att göra det. Vi borde vara bäst redan idag men jag tycker inte riktigt att vi är det. Vi har ännu inte lyckats samordna våra processer och peka ut en riktning”, säger Gabriel Wikström.

Enligt Gabriel Wikström har ett av problemen varit att det finns väldigt många aktörer i sektorn, från kommuner och landsting till branschorganisationer och privata vårdgivare, och de har saknat en gemensam handlingsplan. 

”Ta bara investeringar i nya IT-system. Dessa har ju skett i olika takt i olika landsting. Nu börjar man samordna sig, vilket är bra.” 

Vi borde vara bäst redan idag men jag tycker inte riktigt att vi är det.

För att nå målet att bli världens bästa land inom e-hälsa har regeringen satt upp en handlingsplan där det bland annat ingår en samarbetsorganisation för att tydliggöra ansvarsområden och se till att visionen blir verklig.

”Staten ska vara den ledande aktören som ska ange en inriktning och ansvara för att koordinera de här aktörerna”, säger Gabriel Wikström.

Läs mer: 7 startupbolag som vill digitalisera vården
Foto:
Från vänster topp: Kry, Competencer, Doctrin och Visiba.

Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera