Annons

Ministern kritiserar nätläkarna: ”Ogillar gratisbesök”

Socialminister Lena Hallengren (S) medverkade under Di Digitals och Dagens Medicins gemensamma frukostseminarium i Almedalen.
Socialminister Lena Hallengren (S) medverkade under Di Digitals och Dagens Medicins gemensamma frukostseminarium i Almedalen. Foto: Ola Torkelsson.
Nätläkarna väcker debatt i samhället. Även socialminister Lena Hallengren (S) är tveksam till vilken roll bolagen ska spela – och hur de marknadsför sig mot svenska patienter. ”Ingen ska höra av sig för att man har ett gratisbesök en viss månad”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Visby) Investerare har öst in hundratals miljoner kronor i de digitala vårdgivarna. Bolag som Kry, Doktor.se och Min Doktor har nått miljardvärderingar på kort tid i takt med att allt fler svenskar använder sig av nätläkarna.

Samtidigt har det väckts en debatt huruvida det är rimligt att nätläkarna står för en växande kostnad i vården.

Socialminister Lena Hallengren (S) är kluven till hur de digitala vårdgivarna används och vilken roll de ska spela i vårdsystemet. På frågan om vad hon tycker om nätläkarna tvekade hon till en början, men efter en längre paus kom svaret.

”I grund och botten tycker jag att det är bra att vi använder teknik och försöker möta patienter och deras behov. Men jag vill också att tekniken används så att vi använder våra gemensamma resurser på allra bästa sätt.”

Det säger hon under Di Digitals och Dagens Medicins gemensamma frukostseminarium i Almedalen, som handlade om de digitala vårdgivarnas plats i den svenska vården.

Läs mer: Kända investerare öser in pengar i nätläkarna – till miljardvärderingar

Tydlig var ministern däremot om hur hon ser på sättet som nätläkarna marknadsfört sig, vilket de har fått kritik för från flera håll. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har också utrett bolagens annonsering.

”Jag tycker inte alltid att den reklam jag ser imponerar, man ser att man garanteras ett gratisbesök i månaden eller att man ska ringa när man har lite huvudvärk. Jag vet vad det kostar i slutänden och att den som kanske behöver vården inte får det. Det ogillar jag”, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren vill alltså att aktörerna skärper sig när det gäller hur de säljer sina tjänster till patienterna.

”Jag hoppas att vi ska se en utveckling av den marknaden på ett sätt som gör att den lever upp till hälso- och sjukvårdens intentioner om vård efter behov. Att hela vården lyckas ställa om”, säger hon.

Nyligen sänkte Sveriges kommuner och landsting, SKL, den ersättning som nätläkarna får från 650 kronor per besök till 500 kronor, vilket fick ett antal nätläkare att rasa. Socialministern duckar dock frågan om hon tycker att den nuvarande nivån är rimlig.

”Jag kan inte avgöra det. Jag kan däremot konstatera att ingen ska höra av sig till någon för att man har ett gratisbesök en viss månad. Den typen av marknadsföring tror jag skadar både tjänsten och sjukvården, det är olyckligt och det är det som fått mig att bli tveksam och inte bara omfamna dem”, sade hon.

Att allt fler använder sig av nätläkare betyder nödvändigtvis inte att pengarna inom vården nyttjas rätt, menar ministern. 

Däremot ser hon fördelarna med att entreprenörer, som backas av riskkapitalet, driver på innovation som det offentliga inte klarar av. Där har näringslivet en roll att spela inom vården, konstaterar Lena Hallengren.

”Det här visar att vi har en innovativ del som vi inte riktigt tar om hand i det offentligt finansierade. Det handlar om traditionell primärvård som inte lyckats ställa om så här långt. Det är en del som innovativt näringsliv kan stå för.”

Läs mer: Sänkt ersättning – nätläkare rasar: ”Att strypa oss riskerar folks hälsa” 

Digitalpodden tittade i april närmare på nätläkarna i en specialpodd om miljardbolagen, kontroverserna och den sjuka vården. Gör de mer skada än nytta för det otroligt komplexa vårdsystemet i Sverige? Medverkar gör Di Digitals reporter Fredrik Björkman och Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy.

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer