Annons

Ministern om Ubers övervakning av polisen: 'Trodde inte sånt här förekom i Sverige'

Näringsminister Mikael Damberg (S).
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Erik Simander/TT
Mikael Damberg (S) häpnar över Ubers övervakning och blockering av den svenska polisen. ”Jag trodde inte sånt här förekom – i alla fall inte i Sverige”, säger näringsministern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagen kunde Di Digital avslöja att Uber systematiskt spårat, blockerat och försvårat för svenska poliser som utredde appjätten.

Uber ska enligt Di Digitals uppgifter ha motarbetat app-användare med mejladresser som slutade med ”polisen.se” och försvårat för användare som befann sig nära polishuset på Kungsholmen i Stockholm att beställa bilar.

Läs mer: Uber svartlistade svenska poliser – spårades via appen 

Det var en förvånad Mikael Damberg (S) som läste om Ubers övervakning av svenska poliser.

”Jag läste artikeln med väldigt stor förvåning. Jag trodde inte sånt här förekom – i alla fall inte i Sverige. Jag har inte hört talas om något liknande tidigare”, säger näringsministern.

”Intrycket artikeln ger är att Uber har försökt försvåra en granskning av myndigheter och inte ställt upp på att bli granskade. Min grundinställning är att företag ska göra rätt för sig. Man hjälper till i myndigheternas arbete i stället för att försöka försvåra det. Men med den nya tekniken är det möjligt att göra saker man inte gjort tidigare.”

Läs mer: Så stora är Uber i Sverige 

Uber ska ha försvårat polisens spaningsarbete medan den olagliga tjänsten Uber Pop fortfarande var i bruk. Uber Pop hade i somras lett till att drygt 80 förare hade dömts i tingsrätten.

Det finns en internationell diskussion om hur digitala bolag beskattas. Den kommer att växa

Mikael Damberg passar på frågan om Ubers agerande strider mot lagen.

”Det får polis och myndigheter svara på, om det är lagligt eller inte. Men det finns också en moral och etik som man som bolag bör reflektera över. Allt fler bolag tar det egna varumärket på stort allvar. Jag tror inte att detta vore bra för något varumärke.”

Står politiker maktlösa inför de största techbolagen?

”Det tror jag inte alls. Ny teknik innebär nya utmaningar för det politiska systemet. Då uppkommer saker man inte har tänkt på. Nya affärsmodeller kan vara spännande men de kan också bygga på att runda lagstiftning och undvika skatt. Allting nytt är inte bra och det gäller det att vi hänger med. I Ubers fall har myndigheterna agerat och visat att en del av verksamheten inte följde lagen.”

Vi ser ju till exempel att varken Uber eller Google redovisar alla sina svenska intäkter i Sverige och därmed slipper betala skatt här. Är det acceptabelt?

”Det är viktigt att bolag gör rätt för sig och betalar sina skatter. Det gäller inte bara digitala bolag. Då är det viktigt att följa den skattelagstiftning som finns. Det finns en internationelll diskussion om hur digitala bolag beskattas. Den kommer att växa om man inte gör rätt för sig på de marknader man är på.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies