Hoppa till innehållet

Ministrarna gick på rejv med techfolket i Almedalen

Politikerveckan är en plats där det oväntade mötet händer och en lekplats utan dess like – ministrarna festade med techvärlden på mini-rejv. Samtidigt verkar vi ha nått ”peak Almedalen”, skriver Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Denna vecka har jag, Fredrik Björkman och Jonas Leijonhufvud från Di Digital sprungit runt på Visbys gator. Årets upplaga har varit betydligt lugnare. Vi diskuterade stämningen och mer i veckans avsnitt av Digitalpodden som spelades in på sängen i mitt hotellrum.

Vi får se vad resultatet blir när arrangörerna räknar ihop veckan, men klart är att det varit färre seminarier. Känslan är att det inte är lika många besökare på plats och ett antal Almedalstrogna profiler saknades.

Som vanligt tar näringslivet större utrymme när det inte är valtider. Bolagen verkar dock mer eftertänksamma. Jag har sett högre chefer och vd:ar själva stå och servera eller plocka bort kaffekoppar istället för inhyrd eventpersonal.

Lyssna på Almedalen special: Partiledarens brända miljon och modebolagets miljardmål 

Vissa kör dock fortfarande på. Det sägs att storbanken SEB har betalat 800 000 kronor för deras hus. Men marknaden ska också ha gått ned något. Visbyfamiljer som vanligtvis brukar kunna ta in årsomkostnaden för boendet har inte fått sina hem uthyrda.

Klassiska mingel har försvunnit. Det brukade vara hårt tryck på Skandias talmingel. Men i år togs deras plats invid scenen över av byrån The Labyrinth med bland annat fokus på elektrifiering av bilar, vilket har sett rätt dött ut. Så det var inte bara placeringen som lockade, tydligen. Enligt ett rykte så har Skandia haft ett tillfälligt bygglov för Almedalen där som de nu lejt över. Skandias officiella invigningsmingel kändes lite halvtomt. Mer fart var det istället på den inofficiella invigningen. 

Tält brakade ihop nere i hamnen i Visby efter att det blåst kraftigt.
Tält brakade ihop nere i hamnen i Visby efter att det blåst kraftigt.

Jag tror dock det är nyttigt att Almedalen blir mer koncentrerat och fokuserat. I stället för att slänga resurser på allt möjligt för att nå ut i bruset så verkar fler bli noggranna med kvaliteten.

Mitt intryck är att besökarna är gladare, trots regnstormen som blåste in i veckan. Jag hörde att Prime fick avsluta sitt traditionella rosémingel igår efter att tälten i deras trädgård brakat ihop.

Ett otal profiler jag pratat med tar det dessutom mycket lugnare. Vissa säger blankt nej till alla scenframträdanden, andra har halverat antalet paneler som de står i. De är främst här för att hitta nya affärer, investerare, byta idéer – nätverka helt enkelt.

Almedalen är samtidigt en tummelplats för de intellektuella. Spontana möten sker på dansgolven, telefonnummer byts och luncher bokas in. För vissa kanske det ser ut som en lekstuga och ett spektakel, men bakom bilderna kan nästa storaffär växa fram när relationerna fördjupas.

Techprofilen Ishtar Touailat , astronauten Christer Fuglesang och festfixaren Johan Petré på DJ Battle.
Techprofilen Ishtar Touailat , astronauten Christer Fuglesang och festfixaren Johan Petré på DJ Battle.

På onsdagskvällen tågade techprofilen Ishtar Touailat in på Dagens Medias jippo DJ Battle framför 2 500 personer tillsammans med festfixaren Johan Petré och tv-profilen Johan Macéus i ”Burning man”-stil. I deras entourage fanns en lång rad från startupvärlden och näringslivet som investeraren Lena Apler, Lendifys Erika Eliasson, styrelseproffset Tuva Palm, Di Digitals krönikör Tove Andersson, Habitys Marcus Abler, The Lines Caroline Ortmark, Länsförsäkringars finanschef Maria Ludvigsson, NCC NCC B -0,20%Dagens utveckling:s vd Peter Wågström, Dashls grundare Arbilina Nissan och Nina Akbari med flera. Och såklart en representant från Di Digital.

Per Schlingmann och Filippa Reinfeldt hejade på laget innan det var deras tur att spela. På slutet kom en man upp i astronautdräkt som visade sig vara Christer Fuglesang

Tyvärr räckte inte ens en man från yttre rymden för att vinna. Ishtar Touailat blev rasande och hävdade bestämt att det var fusk från det andra laget – att det spelat fler låtar och tagit in en artist mot reglerna.

Hon ville därför ta revansch och anordnade därför ett mini-rejv på Vinäger på torsdagskvällen. I den lilla lokalen dunkade det ut techno på Hästgatan. Och moll byttes till dur. Bland techfolket sågs flera i regeringen festa loss. Inrikesministern Mikael Damberg ska ha sagt ”sådana här fester brukar det inte vara i Almedalen”. På verandan hängde justitie- och migrationsministern Morgan Johansson. Allt under överseende av flertalet livvakter. 

Andra S-profiler som ska ha festat loss på rejvet under deras dag i Almedalen var civilministern Ardalan Shekarabi, Thomas Bodström och Stockholms oppositionsborgarråd Karin Wanngård. Någon hade summerat åtta börs-vd:ar, fem mediechefer och fyra kommunalråd. Journalisterna Viktor Barth-Kron och Staffan Dopping som numera är kollegor på Kvartal spanades också in i vimlet på Vinäger.

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni.Foto: Jesper Frisk

Almedalens grund är ändå politik och Di Digital har i veckan haft flera avslöjanden. På tisdagskvällen släppte vi inför Liberalernas dag att nya partiledaren Nyamko Sabuni har förlorat 1 miljon kronor på en techinvestering. Nu ska hon bara ha kvar 444 aktier i ÅF, där hon tidigare var hållbarhetschef.

Läs mer: Nyamko Sabunis okända techfiasko – har bränt miljonbelopp 

Vi fick efter det både bu och bä från alla möjliga - vissa tycker det tyder på riskbeteende medan andra ser det som något positivt.

Tydligen var det något som gav avtryck i alla fall då Sabuni tog upp det i sitt tal:

”I tjugoårsåldern, när jag läste på universitetet, blev jag intresserad av att starta eget. Jag gjorde ett försök, men det blev inte de stora pengar jag trodde jag skulle göra. Som ni kan läsa i dagens Di gjorde jag ytterligare ett försök att investera i en startup. Det gick inte bra nu heller.”

Nog är det första gången en Di Digital-artikel lyfts i partiledarnas tal men hoppas inte det är den sista.

Lena Apler och Viktor Frisk.
Lena Apler och Viktor Frisk.Foto: Jack Mikrut, Stina Stjernkvist

På tal om oväntade konstellationer: Lena Apler firade sin födelsedag i Almedalen. Hon är ”Born on the 4th of July” och sågs stänga Visby Strand klockan 3 ihop med en blandad grupp människor. En av dem var Viktor Frisk från ”Samir & Viktor”. Kanske kommer de på ett kreativt framtida samarbete?

Flera ville diskutera den ojämna fördelningen av makt i näringslivet. Petter Stordalen höll på sin festkväll ett brandtal som överträffade många politikers. Han vill se en framtid för sina barnbarn där de skrattar åt att ledningsgrupper ”utgjordes av vita män 55+ och att det fanns en Internationella kvinnodagen”. En del äldre män stod dock och skruvade på sig i publiken. Stordalen kan i alla fall glädjas åt att 50,2 procent av paneldeltagarna i Almedalen i år är kvinnor. 

17-nätverket, som omsätter över 9 miljarder tillsammans, släppte en rapport på Di:s scen tillsammans med Nordea som visar att mångfald i styrelsen bygger mer framgångsrika bolag. Lena Apler, som kallar sig själv för ”ett litet lejon” satt i juryn på Techarenan och ska ha varit besviken över antalet kvinnliga pitchare. 17-nätverkets grundare Jessica Löfström berättade på Googles scen i vår live-intervju hur uppväxten i Botkyrka stärkt henne: ”Jag tar alla fajter. Men jag försöker ta ett krig i taget.” Backing Minds grundare Susanne Najafi hittar fördelar i den snedvridna fördelningen av kapitalet: ”Det bästa jag vet är personer som känner sig som outsiders.”

Samtidigt fick jag mig en varning i hur viktigt det är att dra på rätt växlar i rätt tid. De två unga instagrammarna Carolin Solskär och Narmina Abdolova intervjuades hos Breakit av Sandra Mobaraki, som gör podden ”Mäktiga kvinnor”, som startades tidigare i år. Moderatorn ska ha läst upp frågorna lite stolpigt och verkade mest fokusera på en fluga som surrade runt. Men alla är ju nybörjare i början! Det som vissa vände sig mot senare var dock Breakits rubricering av panelen som ”Almedalens bästa panel” och en artikel om ”De gör karriär i mansdominerade branscher – här är deras bästa tips”. Flera näringslivsprofiler och grundare som stått på Breakits scen tidigare i veckan blev upprörda över jämförelsen och kommer tydligen i framtiden att tacka nej till fler förfrågningar. En sponsor ska också vilja avsluta samarbetet efter detta. Så ibland får man hålla tungan rätt i mun.

Träffades via Instagram: Cristina Stenbeck och Silvana Imam.
Träffades via Instagram: Cristina Stenbeck och Silvana Imam.

Apropå mäktiga kvinnor så har vi haft fler nyheter om Cristina Stenbecks startupsamarbeten. I morse hade vi en intervju med artisten Silvana Imam som på Googles scen talat om hur hon ”jobbar med Cristina Stenbeck”. Projektet är hemligt, men kretsar bland annat kring försäljning av smycken på nätet. Inget med vr, som tidigare rapporterats på andra håll. Hur kom Silvana och ”Stina” i kontakt? Artisten ”DM:ade” henne på Insta!

En annan som synts på Instagram tillsammans med Cristina Stenbeck är Sniphs vd och grundare Tara Derakshan. Även hon gästade Googles scen under Open Mic. I veckan kunde vi rapportera om att hon nu investerat i parfymbolaget.

Hoppas ni får en fin sommar! Nu går jag på semester och Mitt i bruset tar uppehåll. Skicka nyhetstips till digital@di.se och självklart kommer Digitalpodden ut som vanligt.

Di Digitals glada Almedalsgäng.
Di Digitals glada Almedalsgäng.Foto: Jesper Frisk
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera