Annons

Minskad vinst för hennes hajpade techbolag Yubico

Yubicos grundare Stina Ehrenswärd.
Yubicos grundare Stina Ehrenswärd. Foto: Joey Abrait (Di)
Trots en kraftigt växande försäljning minskade Yubico sin vinst under 2017. Det är främst personalkostnaderna som skenar för Stina Ehrensvärds haussade säkerhetsnyckelföretag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med det svenska techbolagets Yubicos usb-nycklar kan användaren logga in på datorer och webbtjänster med en starkare verifieringsmetod än till exempel sms.

Deras säkerhetslösning används i dag av de flesta av USA:s största techbolag: Microsoft, Google, Facebook och Dropbox är bara några exempel.

Det har gett effekt på försäljningen, som under 2017 växte till 232 miljoner kronor från 142 Mkr året innan. Det framgår av Yubicos årsredovisning som Di Digital har tagit del av.

”Ökningen är ett resultat av såväl nyförsäljning som leveranser till befintliga kunder”, skriver bolaget.

Yubicos medgrundare Stina Ehrensvärd har tidigare uppgett för Di Digital att intäkterna kommer att fördubblas under 2018 och nå minst 500 Mkr.

Läs mer: Hennes techbolag Yubico omsätter en halv miljard 

Även om bolaget har varit lönsamt sedan sex år tillbaka minskar vinsten under 2017. Resultatet på sista raden sjunker till 5,2 Mkr från 19,9 Mkr året innan.

Det är främst personalkostnaderna som skenar för Yubico. Antalet anställda har växt från 39 till över 120 sedan början av 2017. Bolaget har främst nyanställt mjukvaruutvecklare.

Trots att Yubico är ett svenskt bolag med sitt huvudkontor i Stockholm har bolaget flugit under radarn i Sverige. Grundarna Jakob Ehrensvärd och Stina Ehrensvärd har i stället valt att fokusera på Silicon Valley.

I ägarkretsen finns bland andra riskkapitalbolagen Andreessen Horowitz och Bure Growth, samt techjätten Salesforces vd Marc Benioff. När Yubico nyligen emitterade aktier i sitt svenska bolag värderades företaget till 2,1 miljarder kronor. 

Nyhetssajten Breakit var först att rapportera om Yubicos bokslut för 2017.

Läs mer: Yubico värderas till över 2 miljarder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer