Annons

Storebror Tysander klonar klockkungen

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz funderar över ministerns nätläkarbesök, Jack Mas missade svenska miljardaffär och musikstjärnan som saknar körkort.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vi rapporterade nyligen att Klarnas aktier byter händer till allt högre priser på andrahandsmarknaden. Någon form av exit ser ut att närma sig. Kanske förbereder sig Klarna för börsen. Vi spår dock att Sebastian Siemiatkowski allra helst vill behålla kontrollen genom att sälja sitt bolag till en ”hands off”-ägare som japanska Softbank eller kinesiska Tencent.

Läs mer: Gråhandel i Klarna talar för högre värdering 

Klarna är inte det enda svenska fintechbolaget som väcker uppmärksamhet i Kina. Det når oss att Ant Financial, Alibabas enorma fintechgren, var och nosade på Izettle i fjol. I maj såldes sedan Stockholmsbolaget för till amerikanska Paypal för 19 miljarder kronor. Den gången blev det ingen affär för Jack Ma. Men jag är säker på att den första stora techförsäljningen till ett kinesiskt bolag kommer att ske snart.

Klockmiljardären Filip Tysander.
Klockmiljardären Filip Tysander. Foto: Jack Mikrut

Den något mystifierade Filip Tysander har blivit miljardär på sitt klockföretag Daniel Wellington. Nu hoppas han storebror Kristian Tysander, som tidigare varit it-chef på DW, på en liknande succé. Han har startat en ny e-handelsbutik som säljer läderväskor, under ett liknande brittisk-klingande namn i form av Anthony Edward.  Daniel Wellington ska ju ha varit en stilig britt som Filip Tysander träffade på en backpackerresa i Australien och som bar en Rolex med ett Natoarmband. Får vi höra en liknande historia från väskmiljardären Tysander i framtiden?

Steve Angello.
Steve Angello. Foto: Hussein El-alawi

Swedish House Mafia-medlemmen och stjärn-DJ:n Steve Angello säger sig ha investerat flera hundra miljoner i startups. För några år sedan var han ansiktet utåt för Volvo Cars där han designade en egen bil och gjorde reklam. I dag har han både en Bentley och en Land Rover. Märkligt nog verkar han inte ha något svenskt körkort, enligt Transportstyrelsen. 2017 ansökte han om körkortstillstånd. Har det gått trögt med körlektionerna?

Spotifys finanschef, Netflixveteranen Barry McCarthy, ger sällan intervjuer. Senast han pratade med Dagens industri var för snart ett år sedan - och då med vår nuvarande chefredaktör Peter Fellman. Så när vi fick veta att vi skulle få intervjua honom anade vi att det skulle bli en bra rapport. Vi fick rätt då Spotify för första gången levererade vinst – långt över förväntan. Marknaden surnade dock till över att streamingbolaget fortsätter öppna plånboken och spår en förlust på 3,8 miljarder kronor för 2019. Aktien har backat både under onsdagen och torsdagen. 

Lyssna på Digitalpodden: Spotify skräller, faller och byter inriktning 

Digitaliseringsministern Anders Ygeman.
Digitaliseringsministern Anders Ygeman. Foto: Martina Huber

Prosit! Just nu är det förkylningstider och ”vabruari”. Sjukskrivningarna står på topp. Jag är nog själv en egen smittohärd just nu. Samtidigt växer nätläkarbranschen så det knakar. Kända investerare öser in pengar i bolag som Kry, Doktor.se, Min Doktor och Doktor24 som värderas till miljardbelopp. Samtidigt rasar en debatt om kvaliteten i läkarbesöken och kostnaderna. 

Kampen är het mellan nätläkarna och just nu pågår ett priskrig. Flera av bolagen kastar samtidigt hårda också ord mot varandra och anklagar varandra för att vara ”oseriösa”. 

Läs mer: Miljardvärderingar: Kända investerare öser in pengar i nätläkare  

Nya digitaliseringsministern Anders Ygeman har gett både ris och ros till nätläkarna på sistone. Tydligen har han också själv nappat på bekvämligheten med att ha tillgång till läkare i mobilen. Dock använder han sig bara av Kry. Vid en fråga om varför ska han ha svarat ”jag gick väl på marknadsföringen”. Jag undrar om läkarna på Kry ger lite extra god service när ministern dyker upp i videochatten? Även politiker är människor och därmed konsumenter, men här kan nya digitala vanor få stora konsekvenser. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies