Hoppa till innehållet

Mitt i krisen: Poddbolaget tar in 21 miljoner

Podcastplattformen Podme, som utmanar Acast och Spotify, tar in 21 miljoner kronor och expanderar utomlands. Merparten av kapitalet kommer från det norska mediebolaget Schibsted.

Pontus Ogebjer, investeringschef på Schibsted, och Podmes vd Johan Strömberg.
Pontus Ogebjer, investeringschef på Schibsted, och Podmes vd Johan Strömberg.

Med Schibsted som partner storsatsar Podme på att förbättra sitt premiumerbjudande och fortsätta sin tillväxt.

”Vi har förmånen av att vara i ett av de marknadssegment som står sig väl i rådande corona-kris och vi är givetvis tacksamma för investerarnas förtroende. Att nu kunna satsa ännu mer på våra kreatörer och ge våra lyssnare riktigt bra podcastunderhållning känns fantastiskt”, säger Johan Strömberg, vd och grundare av Podme.

Merparten av de 21 Mkr kommer från det norska mediebolaget Schibsted. Även finska Gorilla Capital är med i rundan. 

”Podme har på kort tid bevisat sin affärsmodell inom podcasts. Detta i kombination med att det finns strategiska synergier med många andra Schibsted-bolag gör Podme till ett väldigt intressant bolag som vi tror mycket på”, säger Pontus Ogebjer, investeringschef på Schibsted och styrelsemedlem i Podme.

Schibsted investerade först i Podme under våren 2019, i en kapitalrunda på totalt 8,2 Mkr. Nu ökar mediekoncernen således sitt ägande i plattformen. 

Läs mer: Schibsted investerar i svenskt poddbolag – utmanar Acast ACAST +3,17%Dagens utveckling och Spotify 

Podme erbjuder en prenumerationsmodell där lyssnarna betalar 69 kronor per månad för att få tillgång till reklamfria, exklusiva avsnitt av ett 20-tal poddar. 

Tjänsten lanserades i slutet av 2017 och har på kort tid lyckats nå ”tiotusentals betalande prenumeranter”.

Man har attraherat podcasttitlar som Rättegångspodden, En Mörk Historia och Mordpodden. Utöver samarbetet med etablerade titlar växlar Podme även upp utvecklingen av egna originaltitlar.

”Vi är ständigt på jakt efter de bästa podcastidéerna och samarbetar med de flesta av branschens talangfulla produktionsbolag för att berika podcastunderhållningen med nya spännande titlar”, säger vd:n Johan Strömberg.

Vad ska ni göra med pengarna?

”Vi ska investera i nya titlar och ta vårt första steg utanför Sverige med ett nytt land innan sommaren.”

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, omsatte Podme 4,5 Mkr och gjorde en förlust på 4 Mkr. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera