Annons

Mitt i skidliften gav veteranen ett hett investeringstips

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Inte bara techbolag utan även svenska pensionspengar frodas i ett svartlistat skatteparadis. Men samtidigt tycks allt fler miljardärer vilja göra gott för sina rikedomar. Samtidigt skickar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz vidare investeringstips från en svensk riskkapitalist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan svartlistade EU skatteparadiset Caymanöarna. Vår reporter Björn Wallenberg var snabb med att avslöja att den statliga Fjärde AP-fonden har nästan en halv miljard kronor av svenskarnas pensionspengar placerade där. 

När Första AP-fonden i veckan utsedde sin nya vd Kristin Magnusson Bernard var det just med hållbarhet i fokus. För att vara transparent så är min pappa Urban Hansson Brusewitz dess ordförande. 

Läs mer: Statlig pensionsjätte i rävsax – har 500 miljoner i svartlistat skatteparadis 

Men här på redaktionen var vi knappast förvånade. Ett otal fonder och investeringar ligger i diverse skatteparadis. I förra veckan konstaterade vi till exempel att Vostok New Ventures har sitt säte på Bermuda. Förra året flyttade också svenskgrundade musikplattformen Soundcloud till Caymanöarna. Spotifys moderbolag finns i Luxemburg och grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek har sina ägarbolag på Cypern och Malta, även om de hittills skattat för sina kapitalvinster i Sverige. I den lilla mikronationen Luxemburg finns även riskkapitalbolaget EQT Ventures. 

Northzone och Creandum – som har investerat i bland annat Spotify, Klarna och Izettle – har fonder på de brittiska kanalöarna Jersey och Guernsey. 

Länk till acast

Skypegrundaren Niklas Zennström har i dag en egen förmögenhet på 15 miljarder kronor. Utöver sin vilja att ”rädda Östersjön” lyckas han dra till sig ännu mer kapital. Hans riskkapitalbolag Atomico basunerade i veckan ut att de stängt den hittills största techfonden i Europa. Den övertecknade fonden på 8 miljarder kronor ska även ha lockat profiler från bland annat Klarna och Spotify att investera. Målet är att leverera en avkastning på tio gånger pengarna. Atomico som träffar tusentals bolag årligen har dock bara tre svenska bolag i sin portfölj: Klarna, Truecaller och Mapillary. Svenska, pengasugna entreprenörer borde således försöka få till en träff med den tidigare Spotify-chefen Sophia Bendz som ansvarar för Norden.

Atomicos fonder har förresten även de trivts ute på Guernsey och Caymanöarna, men den senaste har förlagts i Luxemburg.

Niklas Zennström är tydligen inspirerande på fler sätt. Jens Karlsson, grundaren av biltvättsbolaget Wooshapp, ska ha fått idén när han tvättade Skype-grundarens båt och bilar.

Måste ändå älska alla dessa rika entreprenörer som plötsligt vill göra gott. Världens rikaste man, biljardären (i svenska mått mätt) Jeff Bezos, verkar vilja göra ett riktigt avtryck. Jag har själv funderat på sistone över varför han har sålt av Amazon-aktier i buntar om miljarder. I veckan fick vi kanske svaret när han postade på Instagram att han startar ”Bezos Earth Fund”. Han satsar nu 10 miljarder dollar, motsvarande 97 miljarder kronor, på att motverka klimatförändringar. En gigantisk summa, men han har fortfarande kvar hisnande omkring 1 175 miljarder att lägga på annat.

Länk till instagram

Inte så enkelt

För två år sedan skrällde nyheten till om en bolåneränta på 0,95 procent. Det var uppstickaren Enkla som satte bollen i rullning och fler aktörer följde efter, storbankerna såg plötsligt ett hot mot sina fina marginaler. Men som de flesta bankutmanare har Enkla haft problem att få in tillräckligt med kapital att låna ut. Vi skriver vanligen inte om namnbyten, men kände att det var läge med en uppdatering då Enkla.com blev Enkla Financials. Det har varit två motiga år som präglats av avhopp och där utlåningen fortfarande inte kommit i gång. Nu söker Enkla efter nya investeringar.

Läs mer: Uppstickarna ger ut bolån för 1 miljard kronor i månaden

Vinbolaget blev en flaskhals

Den danska vinappen Vivino har retat upp Systembolaget. Det statliga monopolbolaget vill förbjuda plattformen från att marknadsföra sina tjänster i Sverige. Vi har tidigare skrivit om Vivino, men när vi nu sökte bolaget för en kommentar var det locket på. Det uppgav till ett antal skämt på redaktionen i linje med ”korkad kommunikation”, ”danskarna började skåla för tidigt”.

Läs mer: Systembolaget rasar mot ”Vinets Spotify” efter lansering i Sverige

Veckans rättelse – och ett investeringstips

I veckan kom nyheten att skobutiken Footway lägger bud på branschkollegan Sportamore. Marknaden verkar gilla tanken på stordriftsfördelar och Footways aktie är upp med drygt 10 procent och Sportamore har stigit med nästan 25 procent den senaste veckan. En som kan slå klackarna i taket är fastighetsmagnaten Rutger Arnhult, som sitter på 21 procent av kapitalet i Footway.

Själv fick jag senare på dagen ett trevligt samtal från en skidlift i Alperna. Vad vår flinke börsreporter hade missat var att riskkapitalbolaget Eequity är näst största ägare med 18,6 procent. Ännu en fjäder i hatten för e-handelsveteranen Patrik Hedelin som snällt ville påpeka detta för oss. 

Hans och Magnus Wibergs Eequity planerar att vara med i nyemissionen i Footway för åttonde gången. Anledningen? De gillar att investera i serieentreprenörer. Footways grundare Daniel Mühlbach var med och grundade Lensway, som såldes för en halv miljard. Enligt egen utsago älskar Eequity bolag som har tillväxt och gör vinst – men vem gör inte det? Själv gillar jag också att titta på bolagens kassa och inflöde.

Läs mer: Rutger Arnhults e-handelsbolag lägger bud på Sportamore

Rutger Arnhult och Patrik Hedelin kan båda glädja sig åt kurslyftet i Footway i veckan.
Rutger Arnhult och Patrik Hedelin kan båda glädja sig åt kurslyftet i Footway i veckan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer