Annons

Mitt mingel är mer exklusivt än ditt!

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Ett mått av exklusivitet är nödvändigt om ett mingel ska kännas meningsfullt. Men balansgången är hårfin, skriver Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av veckans snackisar inom techvärlden har varit konferensen Brilliant Minds i Stockholm. Sedan 2015 har Spotifys grundare Daniel Ek tillsammans med Aviciis tidigare manager Ash Pournouri bjudit in världsstjärnor att tala inför ”den nya världens entreprenörer”. Evenemanget har även stöd från flera svenska finansfamiljer som Stenbeck och Wallenberg. 

Spotifygrundaren Daniel Ek lockade Barack Obama till Sverige.
Spotifygrundaren Daniel Ek lockade Barack Obama till Sverige.

Bland årets talare fanns inga mindre än USA:s tidigare president Barack Obama som showade loss, skådespelaren Gwyneth Paltrow, supermodellen Naomi Campbell och klimataktivisten Greta Thunberg. Även delar av Techsverige fick chansen i strålkastarljuset som till exempel Einrides Robert Falck, Gigitals Viktoriya Kromchanka, Volvo Cars startup M:s Bodil Eriksson.  

Di har tidigare dokumenterat händelserna, men i år är Brilliant Minds stängt för medier. Något som förtretat många, Breakit-grundaren Stefan Lundell valde att kampera i matsalen på Grand Hôtel och diverse kvällstidningar sände live utanför avspärrningarna. Tråkigt såklart att inte ha tillträde, men samtidigt går det att förstå att alla inte är ute efter exponering. Stämningen blir annorlunda när det är exklusivt bara för de särskilt inbjudna. Daniel Ek brukar ju vanligtvis själv inte ge intervjuer. Bilden av honom blir något mystifierad och lite regisserad à la Nordkorea. I framtiden kanske vi får se en Tumblr-tråd med ”Daniel Ek looking at things”?

Det var högtryck i Di:s tält när fotbolls-vm visades under minglet i fjol.
Det var högtryck i Di:s tält när fotbolls-vm visades under minglet i fjol. Foto: @JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Samtidigt är mingelsäsongen i gång för fullt. Försommaren är förändringarnas tid när energin återvänder efter den långa vintern. Folk byter jobb, bostad eller bryter upp. Och då slår suget efter nätverkande till. På söndag är det dessutom två veckor kvar till årets största nätverksevent – Almedalen. Utöver de drygt 4 000 seminarier som anordnas under veckan så är många där för att knyta nya kontakter.

Inbjudningarna börjar nu trilla in i mejlkorgen. Scheman läggs – var och när är det viktigast att vara under årets Visbyvecka? Snacket är redan igång om vem som är på plats och när man ska ses. ”Kan du fixa in mig på det där minglet också?” När jag var Almisnovis för många sedan var det en hel del jobb för att komma in på rätt mingel. Det krävdes lite detektivarbete att nå rätt person och i tid – ibland månader i förväg. 

Vi på Di anordnar som alltid vårt heta champagnemingel på måndag och tisdag där gräddan ur näringslivet och politik samlas. Luftpussar och ryggdunkar som faktiskt mynnar ut i både nyheter och affärer. En del högdjur har blivit rätt sura när de inte stått på vår lista och skällt ut vår Almedalsgeneral. 

Annars är ju rosé den dryck som främst förknippas med dessa tillställningar. Traditionen sägs ha börjat när ”Feffe” Andersson på Prime bjöd på den rådande sommardrycken i pr-byråns trädgård 2002. 

Under senare år har det även varit högtryck vid Skandias mingel, bredvid scenen i Almedalen varje kväll. I år har dock Skandia valt att endast ha en invigningsfest – ett tecken i tiden? Vissa måttfulla typer anser ju att det bryter det mot Almedalsetiketten att anordna mingel under partiledarnas tal. 

Heta gäster har ett tätt mingelschema och arrangörerna tävlar med alltfler tricks – allt ifrån löparmingel i ottan till glassmingel på eftermiddagen. Det finns också en trend med mindre, exklusiva mingel – en av mina favoriter i fjol hade tio gäster. Den spända stämningen från förra året kring valet och bråkande nazister känns långt borta i år. Klimatet och digitalisering verkar ligga på mångas läppar och historiskt sett så brukar näringslivet satsa mer när det inte är valår.

Techbuddys Tahero Nori och Expandera Meras Jessica Löfström intervjuas av Di Digital på Googles scen den 4 juli i Visby.
Techbuddys Tahero Nori och Expandera Meras Jessica Löfström intervjuas av Di Digital på Googles scen den 4 juli i Visby.

Di Digital är som vanligt på plats i Visby. Vi har bland annat frukostar tillsammans med Dagens Medicin och på torsdagen kör vi Open Mic på Googles arena för tredje året i rad på Hästgatan 1.

Under Open Mic talar spännande unga entreprenörer genom startup-hubben Changers hub. Jag är också stolt över att vi har fireside chats under dagen. Tre näringslivstoppar berättar då om deras entreprenöriella resa – med personliga utmaningar och framgångar. 

Bland annat gästar Jessica Löfström, grundare till byggbemmanaren Expandera Mera, Tahero Nori, grundare till Techbuddy, som beskrivs som ett ”Uber för techsupport” och Susanne Najafi från Backing Minds. Intervjuerna sänds såklart också live på Di Digital för dig som inte är på plats. Hoppas vi ses i vimlet i Visby!

Läs mer: Di Digital lyfter entreprenörer på Googles scen i Almedalen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer