Annons

Modcam tar in nytt kapital och utnyttjar butiksdöden i USA

Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.
Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten. Foto: Amanda Lindgren
Malmös Modcam har utvecklat en smart sensor för bildanalys. Bolaget tar nu in 10 miljoner av existerande ägare och stärker ledningen med vd från Securitas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Modcams smarta system för bildanalys kan användas för att till exempel analysera vilka vägar kunder tar i en butik, om kunden är en man eller en kvinna och hur gammal personen är. Datan, som är det enda som vidarebefordras från hårdvaran, kan användas som grund för att bygga om butiksmiljön för att öka försäljningen. 

Den kan också användas för att kontrollera åldern på personer i självcheckningssystem i butiker. Ett exempel på det skulle kunna vara att personer över 30 inte behöver visa legitimation när de handlar sprit och tobak. 

De har mycket mer butiksyta och shopping malls i USA vilket gör att butiksdöden är mycket mer märkbar där

Sedan 1,5 år tillbaka har Modcam ett samarbete med IBM, som har öppnat upp sin kundlista i USA för startupbolaget som sitter på the Ground i Malmö. 

”IBM är en bra partner med en bra säljkanal i USA mot både fastigheter och butiker. Där har de mycket mer butiksyta och shopping malls vilket gör att butiksdöden är mycket mer märkbar där. Det är också därför som de närmast panikartat letar efter lösningar för det”, säger Modcams Andreas Nordgren.

Nu fyller de befintliga ägarna på Modcams kassa med 10 miljoner kronor, som ska användas för bolagets fortsatta expansion under 2018. 

”Det handlar om att accelerera försäljningen och än är det fortfarande så att vi har mycket att göra för att utveckla produkten. Det finns många spännande områden inom computer vision och en parallell utveckling är att berika den otroligt stora mängd data som vi får in”, säger Andreas Nordgren.

Läs även: Modcam tar in 15 miljoner för att utveckla sin bildanalys 

Bland annat är det riskkapitalbolaget Spintop Ventures, medgrundarna Karl-Anders Johansson och Tord Wingren samt styrelseordförande Johan Lenander som går in med kapital. 

Sedan starten har bolaget fokuserat på att ta fram sin smarta bildsensor och har först under andra halvan av 2017 växlat upp när det gäller försäljning. Under 2017 förväntas omsättningen hamna runt miljonen. 

”Vi har länge jobbat med utvecklingen och spenderat mycket tid på att vår göra vår lösning så unik som vi har tänkt oss. Nu har vi något verkligen starkt att visa upp”, säger Andreas Nordgren.

En parallell utveckling är att berika den otroligt stora mängd data som vi får in

Samtidigt som bolaget tar in 10 miljoner får Modcam en ny person som vd. Det blir den före detta Securitaschefen Andreas Sparrenblad som tar över posten efter Andreas Nordgren. Han går i sin tur över som operativ chef. 

”Sparrenblad kommer in med en bakgrund och ett industrikunnande från att ha sålt  intelligenta videolösningar i Europa och globalt. Den saknar jag. Istället ska jag som operativ chef se till att vi kan skala ordentligt”, säger Andreas Nordgren. 

Andreas Sparrenblad har bland annat ansvarat för Securitas remote video solutions tidigare.

Modcam grundades i slutet av 2013 av Bogdan Tudosoiu, Jan Erik Solem, Tord Wingren och Karl-Anders Johansson. I dag är de 13 anställda på bolaget som sedan starten har tagit in drygt 40 miljoner kronor. 

Läs även: Malmöbolag till prestigefylld accelerator i Silicon Valley 

Modcam som till våren 2017 antogs till IOT-acceleratorn Plug and Play i Silicon Valley har nu även fått in en ny styrelseledamot i form av entreprenören och investeraren Ken Chow. Han har tidigare varit operativ chef för Retail Next, USA:s största företag inom butiksanalys och är baserad i Silicon Valley. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer