Hoppa till innehållet

Moderaterna: "Plattformsekonomin sänker trösklarna till arbete"

Plattforms- och gigekonomin boomar på flera marknader. I Sverige är den än så länge ganska marginell, men moderaterna hoppas att den kan bli en motor när de enkla jobben ska skapas. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, talesperson för digitaliseringsfrågor.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, talesperson för digitaliseringsfrågor.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Sverige har företag som Foodora och Uber skapat debatt genom att utmana arbetsmiljölagar, skattelagstiftning och den, näst intill heliga, svenska modellen. 

Di digital har nyligen rapporterat om Foodoras vägran att betala för sina buds vinterdäck, vilket lett till olyckor. Dessutom verkar läget mellan facket och matleverantören låst gällande kollektivavtal.

Alliansen har inför valet pratat om att sänka trösklarna på arbetsmarknaden genom bland annat lägre ingångslöner för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning.

Läs mer: Så kan EU:s digitalskatt slå mot det svenska spelundret 

Moderaterna ser nu stora möjligheter i att skapa fler enkla jobb genom den växande gig- och plattformsekonomin, säger Moderaternas talesperson för digitaliseringsfrågor, Jessica Rosencrantz, i en intervju med Di Digital.

”Vi måste prata om enkla jobb och i grund och botten är gig- och plattformsekonomin en jättemöjlighet för att sänka trösklar så att fler kan komma in på arbetsmarknaden”, säger hon.

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som var verksamt fram till i mars i år och som finansierades av Svenskt Näringsliv, publicerade en rapport den 21 mars där man kom fram till att gig- och plattformsekonomin ökat snabbt i Sverige men att den än så länge inte sätter några större grupper i jobb.

Trots det tror Jessica Rosencrantz att utvecklingen på området kommer gå fort och att politiken därför måste hänga med. Det är något som hon, kanske inte helt oväntat, anser att den sittande rödgröna regeringen inte gjort.

Läs mer: Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna: 15 miljoner kronor 

”Regeringens jobb har gått för långsamt. Det är fyra förlorade år i att få till ett regelverk på plats som får till ordning och reda samtidigt som det underlättar för innovation”, säger Jessica Rosencrantz och fortsätter:

”Om vi vinner valet ska vi titta på bransch efter bransch för att få till utredningar och snabbare beslut där det krävs exempelvis avreglering. Jag vill se förändring så snabbt som möjligt. Särskilt där vi ser att trycket är stort, exempelvis inom taxi och transport.”

Även om Moderaterna uttalat ser gig- och plattformsekonomin som en möjlig motor för enkla jobb, främst för nyanlända och lågutbildade, har man inte särskilt många konkreta förslag på området. 

Ett förslag som Jessica Rosencrantz ändå lyfter är att aktörer ska kunna certifiera sig som plattformsföretag hos Skatteverket. Det skulle enligt moderata talespersonen leda till att risken att exempelvis taxeras fel minimeras och att fler, som i dag är osäkra på vad som gäller, ska lockas till att gå in i gig- och plattformsekonomin.

”Kravet för att få certifiering är att du tar ansvar för att förse Skatteverket med underlag för skatteinbetalningar åt aktörerna. Det tror jag stärker konsumentskyddet och säkerställer ordning och reda”, säger Jessica Rosencrantz.

Ett annat förslag som Moderaterna hoppas ska få fler i arbete inom gig- och plattformsekonomin är en skatte- och rapporteringsbefrielse på 30 000 kronor per person och år för tjänster mellan privatpersoner.

Ett stort frågetecken kring plattforms- och gigekonomin är att många av plattformarna utmanar befintlig lagstiftning. Något Uber visade tydligt med UberPop. Under 2016 och 2017 dömdes ett 80-tal av den numera nedlagda taxitjänstens förare för bland annat för olaga taxitrafik. 

”Jag har en förståelse för att vissa av företagen tycker att de är teknikplattformar och inte ska in i en viss reglering. Men det måste finnas en rimlighet i det, opererar du som taxiföretag så ska du följa reglerna som gäller för det. Plattformsekonomin får inte leda till att aktörer slipper undan lagar och regler eller skatteinbetalningar”, säger Jessica Rosencrantz.

Även arbetsmiljöfrågor, villkor och löner för de som arbetar inom gig- och plattformsekonomin har varit en debatterad fråga i Sverige. Många aktörer har valt att inte teckna kollektivavtal, som reglerar frågorna. Trots det tror Jessica Rosencrantz att samtal mellan parterna är vägen framåt.

”Pudelns kärna är att gig- och plattformsekonomin prövar den svenska modellen, då behövs alla parter. Vi vill återuppta de trepartssamtal som Alliansen började föra 2013 med fack och arbetsgivare. Då kan vi hitta en väg framåt även för gig- och plattformsekonomin.”

Flera rapporter har kommit om dålig arbetsmiljö och väldigt låga löner för de som jobbar inom plattformsekonomin, hur ser du på det?

”Ja, men det är en möjlighet till att få in en första fot på arbetsmarknaden. Det är bättre än att stå helt utanför. Parallellt med det måste vi ha ordning och reda.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera