Annons

Moderaterna: "Plattformsekonomin sänker trösklarna till arbete"

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, talesperson för digitaliseringsfrågor.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, talesperson för digitaliseringsfrågor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Plattforms- och gigekonomin boomar på flera marknader. I Sverige är den än så länge ganska marginell, men moderaterna hoppas att den kan bli en motor när de enkla jobben ska skapas. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Sverige har företag som Foodora och Uber skapat debatt genom att utmana arbetsmiljölagar, skattelagstiftning och den, näst intill heliga, svenska modellen. 

Di digital har nyligen rapporterat om Foodoras vägran att betala för sina buds vinterdäck, vilket lett till olyckor. Dessutom verkar läget mellan facket och matleverantören låst gällande kollektivavtal.

Alliansen har inför valet pratat om att sänka trösklarna på arbetsmarknaden genom bland annat lägre ingångslöner för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning.

Läs mer: Så kan EU:s digitalskatt slå mot det svenska spelundret 

Moderaterna ser nu stora möjligheter i att skapa fler enkla jobb genom den växande gig- och plattformsekonomin, säger Moderaternas talesperson för digitaliseringsfrågor, Jessica Rosencrantz, i en intervju med Di Digital.

”Vi måste prata om enkla jobb och i grund och botten är gig- och plattformsekonomin en jättemöjlighet för att sänka trösklar så att fler kan komma in på arbetsmarknaden”, säger hon.

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som var verksamt fram till i mars i år och som finansierades av Svenskt Näringsliv, publicerade en rapport den 21 mars där man kom fram till att gig- och plattformsekonomin ökat snabbt i Sverige men att den än så länge inte sätter några större grupper i jobb.

Trots det tror Jessica Rosencrantz att utvecklingen på området kommer gå fort och att politiken därför måste hänga med. Det är något som hon, kanske inte helt oväntat, anser att den sittande rödgröna regeringen inte gjort.

Läs mer: Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna: 15 miljoner kronor 

”Regeringens jobb har gått för långsamt. Det är fyra förlorade år i att få till ett regelverk på plats som får till ordning och reda samtidigt som det underlättar för innovation”, säger Jessica Rosencrantz och fortsätter:

”Om vi vinner valet ska vi titta på bransch efter bransch för att få till utredningar och snabbare beslut där det krävs exempelvis avreglering. Jag vill se förändring så snabbt som möjligt. Särskilt där vi ser att trycket är stort, exempelvis inom taxi och transport.”

Även om Moderaterna uttalat ser gig- och plattformsekonomin som en möjlig motor för enkla jobb, främst för nyanlända och lågutbildade, har man inte särskilt många konkreta förslag på området. 

Ett förslag som Jessica Rosencrantz ändå lyfter är att aktörer ska kunna certifiera sig som plattformsföretag hos Skatteverket. Det skulle enligt moderata talespersonen leda till att risken att exempelvis taxeras fel minimeras och att fler, som i dag är osäkra på vad som gäller, ska lockas till att gå in i gig- och plattformsekonomin.

”Kravet för att få certifiering är att du tar ansvar för att förse Skatteverket med underlag för skatteinbetalningar åt aktörerna. Det tror jag stärker konsumentskyddet och säkerställer ordning och reda”, säger Jessica Rosencrantz.

Ett annat förslag som Moderaterna hoppas ska få fler i arbete inom gig- och plattformsekonomin är en skatte- och rapporteringsbefrielse på 30 000 kronor per person och år för tjänster mellan privatpersoner.

Ett stort frågetecken kring plattforms- och gigekonomin är att många av plattformarna utmanar befintlig lagstiftning. Något Uber visade tydligt med UberPop. Under 2016 och 2017 dömdes ett 80-tal av den numera nedlagda taxitjänstens förare för bland annat för olaga taxitrafik. 

”Jag har en förståelse för att vissa av företagen tycker att de är teknikplattformar och inte ska in i en viss reglering. Men det måste finnas en rimlighet i det, opererar du som taxiföretag så ska du följa reglerna som gäller för det. Plattformsekonomin får inte leda till att aktörer slipper undan lagar och regler eller skatteinbetalningar”, säger Jessica Rosencrantz.

Även arbetsmiljöfrågor, villkor och löner för de som arbetar inom gig- och plattformsekonomin har varit en debatterad fråga i Sverige. Många aktörer har valt att inte teckna kollektivavtal, som reglerar frågorna. Trots det tror Jessica Rosencrantz att samtal mellan parterna är vägen framåt.

”Pudelns kärna är att gig- och plattformsekonomin prövar den svenska modellen, då behövs alla parter. Vi vill återuppta de trepartssamtal som Alliansen började föra 2013 med fack och arbetsgivare. Då kan vi hitta en väg framåt även för gig- och plattformsekonomin.”

Flera rapporter har kommit om dålig arbetsmiljö och väldigt låga löner för de som jobbar inom plattformsekonomin, hur ser du på det?

”Ja, men det är en möjlighet till att få in en första fot på arbetsmarknaden. Det är bättre än att stå helt utanför. Parallellt med det måste vi ha ordning och reda.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer