Annons

Storbanken: Prischock om Apples tillverkning flyttar till USA

Prisökningar på Iphones kan drabba kunderna om tillverkningen flyttar till USA. Här är Apples vd Tim Cook.
Prisökningar på Iphones kan drabba kunderna om tillverkningen flyttar till USA. Här är Apples vd Tim Cook. Foto: Ng Han Guan/ AP
Apple kan tvingas höja priserna på Iphones med 20 procent om tillverkningen flyttar till USA, enligt storbanken Merill Lynch.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

USA:s president Donald Trump uppmanade i helgen Apple att tillverka sina produkter i USA i stället för i Kina, för att företaget inte ska drabbas av konsekvenser av Washingtons handelskrig med Peking.

Trump twittrar att Apples priser kan bli högre på grund av nya tullar som kanske kommer att införas mot Kina, och att den enklaste lösningen skulle vara att flytta produktionen till USA.

Men om Apple skulle välja att tillverka sina telefoner i USA skulle Iphone-priserna öka med upp emot 20 procent, enligt Bank of America Merrill Lynch. Det rapporterar CNBC

Banken tror att Apple kan komma att besvara Trumps tryck med att fråga ett antal av sina partners om man kan allokera viss slutproduktion till USA. 

Vidare tror man att det mest sannolika scenariot är att Apple flyttar 10 procent av sin mobiltelefonproduktion till USA, vilket innebär att det genomsnittliga försäljningspriset ökar med åtta procent. 

Att flytta över en mer omfattande mobiltelefonproduktion till USA är mindre sannolikt enligt banken, givet att lönen för en amerikansk arbetare är 2,6 gånger högre än för en kinesisk arbetare. 

Banken upprepar sin köprekommendation i analysen med riktkursen 250 dollar.

Apple har tidigare varnat för att föreslagna tullar mot Kina riskerade att slå mot priserna på ett flertal av dess produkter. Bland produkterna som nämndes då fanns Apple Watch men däremot inte Iphone.

(Finwire/ Di Digital) 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies