Annons

Nu sänks momsen på e-böcker: ”Har varit en straffskatt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Storytels vd Jonas Tellander.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Storytels vd Jonas Tellander.
Momsen för e-böcker och ljudböcker sänks kraftigt vid halvårsskiftet. Finansministern hoppas på starkare lokaljournalistik. ”Fantastiskt kul”, säger ljudboktjänsten Storytels vd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I över tio år har momsen på e-böcker, ljudböcker och andra digitala publikationer varit 25 procent. Det är drygt fyra gånger högre än för tryckta böcker.

Nu står det klart att momsen åter sänks till 6 procent från den 1 juli i år. Dett sedan EU beslutat om en sänkning under hösten.

”Detta är något jag har kämpat för under lång tid”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om sänkningen.

Sänkningen gäller böcker, tidskrifter och och tidningar. Finansministern hoppas att beslutet ska gynna svenska mediehus, och då särskilt lokaljournalistiken.

”Att ha fria och granskande medier är grunden i en demokrati. Vi måste ha journalister som granskar våra beslut som politiker, men också företagsledare och andra makthavare.”

Varför tog det så lång tid att få igenom detta?

”För att det är 28 finansministrar som måste vara överens. Det kan ta tid.”

Beskedet var väntat. Men det fick ändå Storytels aktiekurs att stiga på en svagt fallande börs. Vid 14-tiden hade aktien klättrat med 1,2 procent till 102 kronor. Följ kursen här. Bolagets vd Jonas Tellander hyllar beskedet.

”Det är fantastiskt kul. Vi har haft en straffskatt på dgitiala böcker och tidningar i över tio års tid”, säger han.

”Sänkt moms ökar möjligheten för oss att få ett bättre kundvärde och att författare får mer betalt. Vi får återkomma kring exakt hur erbjudandet kommer att se ut.”

Du utesluter inte att konsumentpriserna kan ändras?

”Det är för tidigt för att kommentera detaljerna. Men det ger oss ett ökat uttrymme att kompensera upphovsmän bättre och ge kunderna ett bättre erbjudande.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer