Annons

Momsfri e-handel från Kina oroar Andersson – kräver att Tullverket agerar

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Staten går miste om hundratals miljoner kronor eftersom många inte betalar moms på prylar som köps från utlandet. Nu kräver regeringen att Tullverket gör något åt problemet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansdepartementet har begärt en handlingsplan av verket, men det är inte bestämt när den ska vara klar.

”Vi får ha en dialog med Tullverket om när de kan ha en handlingsplan, som också är funktionell och åtgärdar de problem vi ser”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Problemet med obetald moms på näthandel från utlandet har vuxit snabbare än väntat — och blivit mer akut.

Läs även: E-handel från Kina snuvar staten på mångmiljonbelopp 

”Mottagaren av varor är ansvarig för att betala både tull och moms enligt de regler vi har. Men det är uppenbart att det måste bli lättare för medborgarna att göra rätt för sig. I dag är det inte är lätt att göra rätt”, säger Magdalena Andersson.

Enligt Tullverket rör det sig om förlorade momsintäkter på hundratals miljoner kronor, kanske uppåt en miljard kronor enligt uppgifter till Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.

”Det handlar om pengar som borde kunna finansiera välfärden, men som inte gör det”, säger Magdalena Andersson.

Ett annat problem är att svenska företag drabbas, eftersom de ju tar ut moms och hamnar i en hopplös konkurrenssituation gentemot exempelvis de kinesiska.

”Det är naturligtvis oacceptabelt”, säger finansministern.

Ett nytt regelverk från EU, som ska underlätta momshanteringen vid näthandel med utländska butiker, ska vara på plats 2021.

”Men vi kan inte sitta och vänta på det. Det är därför vi vill att tullen ska komma med en handlingsplan i närtid.”

Hon utesluter inte att det kan bli aktuellt med lagändringar eller förordningar som underlättar momshanteringen. I gällande EU-regelverk finns en möjlighet för medlemsländer att göra undantag för moms när den köpta varans värde understiger 22 euro, men det tillämpas inte i Sverige.

”I Sverige ska man betala moms från första kronan”, säger Magdalena Andersson.

(TT / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer