Annons

Monopolet i gungning: Nu möts Systembolaget och nätjätten i domstol

Daniel Tornberg är advokat på byrån Marlaw och expert på marknadsrätt. Han utesluter inte att processen mellan Systembolaget och den digitala vinjätten Winefinder kommer att drivas hela vägen till Högsta domstolen.
Daniel Tornberg är advokat på byrån Marlaw och expert på marknadsrätt. Han utesluter inte att processen mellan Systembolaget och den digitala vinjätten Winefinder kommer att drivas hela vägen till Högsta domstolen.
Systembolaget har stämt Winefinder och Vivino i hopp om att förbjuda näthandel av vin i Sverige. Men EU-lagen ska tolkas – och frihandel värnas. ”Den skriande frågan blir folkhälsan”, säger advokaten och marknadsexperten Daniel Tornberg. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Å ena sidan har EU gett Sverige tillstånd att ha ett monopol på alkoholförsäljning.

Å andra sidan finns den så kallade Rosengrendomen som stipulerar att privatpersoner har rätt att själva importera vin från andra EU-länder.

”Två rättsförhållanden står emot varandra. Det är därför den här processen är så intressant. Domen kan också få stora konsekvenser – den är central för båda parter”, säger Daniel Tornberg, advokat och vd på byrån Marlaw.

Han har lång erfarenhet av marknadsrätt, bland annat från Patent- och marknadsdomstolen och Patent- och marknadsöverdomstolen, men också Högsta domstolen och EU-domstolen.

Läs mer: Systembolaget om vinapps-bråket: ”De har tolkat lagen fel”

I ett första skede är det just Patent- och marknadsdomstolen som ska avgöra Systembolagets stämning mot Winefinder. Huvudförhandlingen inleds den här veckan.

Men enligt Daniel Tornberg får man anta att det kommer att överklagas så långt det går.

Jag gissar att Systembolaget vill ha så brett tillämpbara prejudikat som möjligt.

”Efter Patent- och marknadsöversdomstolen finns det en möjlighet, en ’ventil’, att ta det vidare till Högsta domstolen. Det är väldigt sällsynt och gäller väldigt speciella fall med stora prejudikat. Det går inte att utesluta att det här hamnar där”, säger Daniel Tornberg.

Han konstaterar att EU-lagar generellt är överställda svensk rätt och att det därför är EU-lagen som ska tolkas – och den ger svenskar rätt att direktimportera vin. 

Om Winefinder är en tjänst som bistår med direktimport, eller om det är en ren handelsplats i likhet med den som Systembolaget har ensamrätt på – det är frågan.

Läs mer: Efter stämningen – nu backar Vivino: ”Kommer inte fortsätta”

”Är ensamrätten tillräckligt viktig för att stänga ute andra aktörer på den fria marknaden? Det kokar ned till den skriande frågan om den svenska folkhälsan som ensamrätten är till för att skydda”, säger Daniel Tornberg.

När andra aktörer säljer och levererar alkoholdrycker i Sverige bryter de mot lagen.

I en kommentar till Di Digital säger Systembolagets presschef Anders Porelius att ensamrätten för försäljning gäller både i fysiska butiker och på nätet.

”När andra aktörer säljer och levererar alkoholdrycker i Sverige bryter de därför mot lagen. Företag som verkar i Sverige måste följa svensk lagstiftning – det gör inte Winefinder anser vi.”

Systembolaget har också väckt talan mot Vivino, en app och socialt media baserat på vinintresse. Där förväntas huvudförhandling inledas i mars. Där är kritiken främst att Vivino har marknadsfört försäljning på ett sätt som bryter mot svensk lag.

Läs mer: Systembolaget rasar mot ”Vinets Spotify” efter lansering i Sverige

”Det är inte ovanligt att driva två mål samtidigt. Jag gissar att Systembolaget vill ha så brett tillämpbara prejudikat som möjligt”, säger Daniel Tornberg.

En första dom i Patent- och marknadsdomstolen väntas inom sex veckor, uppger Systembolaget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer