Hoppa till innehållet

Moodelizer: ”Vi vill demokratisera musik till rörlig bild”

Moodelizer vill göra för musik vad filter gjorde för fotoappar. ”Vi vill skapa ett helt nytt användarbeteende”, säger grundaren Carl-Michael Herlöfsson.

Moodelizers grundare Carl-Michael Herlöfsson och vd Mathias Rosenqvist.
Moodelizers grundare Carl-Michael Herlöfsson och vd Mathias Rosenqvist.Foto: Jack Mikrut.

I ett inplastat hus redo för renovering på en innergård mitt i Vasastan i Stockholm har musiktechbolaget Moodelizer sitt kontor. Grundaren Carl-Michael Herlöfsson och den nyligen tillsatta vd:n Mathias Rosenqvist, även aktiv i Zeniths inkubator, möter oss i den mörkt målade studion med ljudisolering i taket. 

Bolaget har under de senaste fyra åren utvecklat ett verktyg som låter användare på ett enkelt sätt manipulera musik för att passa för video och film. Tillsammans med ett 30-tal kompositörer har Carl-Michael Herlöfsson tagit fram låtar som går att förändra i realtid.

Fotofilter tar vi för givet samtidigt som möjligheten att lägga på och förändra ljud och musik är i princip outvecklad.

”Med vårt verktyg kan man välja om man vill plocka ut och förstärka ett instrument eller använda alla som finns i musiken”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

Läs även: Musiktjänsten Moodelizer tar in 20 miljoner 

För ett år sedan lanserade Moodelizer ett desktop-program, som sedan dess lockat en liten skara semi-professionella användare. För ett par månader sedan kompletterades produktportföljen även med en app för IOS, som man hoppas ska locka gemene man.

”Mobilen har inneburit en revolution för hur vi använder video. Rörlig media är det som i dag sprids mest på mobilen. Möjligheten att manipulera bilder med filter tar vi för givet samtidigt som möjligheten att lägga på och förändra ljud och musik är i princip outvecklat”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

De senaste åren har utvecklingen av olika fotofilter och animationer till filmer och foton tagna med mobiltelefoner tagit fart på riktigt. Tjänsterna som tog fram de första filtrerna har nu till stor del ersatts av tjänster i sociala medier som Instagram, Facebook och Snapchat. På samma sätt hoppas Moodelizer att det framöver kommer att finnas ett val att lägga på musik, liknande deras egen tjänst, på dessa plattformar. 

”Med den här appen vill vi skapa ett nytt beteende. Musik är trots allt den mest subtila men samtidigt mest effektiva känslobäraren i film. Vad är som gör att man börjar gråta när en mamma och en dotter möts efter tio år? Jo, att det ligger en pianoslinga i bakgrunden. Hade det varit skräckfilmsmusik hade klippet antagligen inte fått samma effekt.”

Läs även: Här är bolagen bakom det nya svenska musikundret 

Appen har sedan betalanseringen i februari laddats ned cirka 150 000 gånger och antalet nedladdningar ökar med 20 000 i veckan, enligt Mathias Rosenqvist. 

Vad är som gör att man börjar gråta när en mamma och en dotter möts efter tio år? Jo, att det ligger en pianoslinga i bakgrunden.

”Tidigare har vi lagt allt krut på utveckling och vi började marknadsföra vår tjänst, med appen som verktyg, först i slutet av februari. Redan från början var ambition att nå hit, säger Mathias Rosenqvist och pekar på mobilen. 

”Och än så länge har vi fått mycket kärlek av Apple.”

När du spelar in en video kan du välja ett musikstycke som du kontrollerar genom att föra fingret över skärmen i realtid. Än så länge finns det ett dussintal olika musikstilar att välja på i appen men målet är att lägga på fler, både låtar och stilar.

”Hiphop-spåret har definitivt varit mest populära bland våra användare”, säger Carl-Michaels Herlöfsson.

Förutom att förbättra mobilappen planerar bolaget även att släppa verktyget som en webbtjänst, vilket gör att användare kommer kunna musiklägga sina videoklipp utan att behöva ladda ned programmet till sin dator. 

”Tillväxttakten vi har just nu tyder på att vi kommer kunna bygga upp en större användarbas relativt snabbt. Målet är att få en så stor och aktiv användarbas som möjligt innan vi börjar försöka tjäna pengar”, säger Mathias Rosenqvist.

Moodelizer tog för drygt ett år sedan in 20 miljoner kronor från Tommy Jacobssons på Zenith VC och ett stort antal privatpersoner. 

”Fram emot hösten kommer vi att titta på att ta in nytt kapital för att växla upp verksamheten med ytterligare plattformar”, säger Mathias Rosenqvist. 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera