Annons

MTG delar upp tv-delen och Splay – behåller e-sporten

Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG.
Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG. Foto: Oskar Omne
MTG delar upp bolaget i en nordisk tv-del och en internationell del för e-sport. Den traditionella tv-delen, samt Youtubenätverket Splay, delas ut till aktieägarna i form av aktier i ett nytt börsbolag vid namn Nordic Entertainment.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Styrelsen i MTG föreslår att bolaget delas upp i två delar där Nordic Entertainment, som består av bolagets traditionella verksamhet inom tv, kommer att delas ut till aktieägarna. I denna del ingår även det svenskgrundade Youtubenätverket Splay, som tidigare var en del av den digitala verksamheten i MTGx.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen avser att föreslå utdelningen och noteringen av aktierna vid en extra bolagsstämma under andra halvan av 2018.

”Vi hoppas genomföra detta under fjärde kvartalet”, säger vd Jørgen Madsen Lindemann till Di TV på fredagsmorgonen.

Han avböjer även att kommentera om uppdelningen sker på grund av potentiella problem med konkurrenslagstiftningen. Storägaren Kinnevik är ju även storägare i Comhem och Tele2 som är under samgående.

”Vi gör detta för att skapa de bästa förutsättningarna för våra verksamheter. Det har inget med Kinnevik att göra", säger han.

Det kvarvarande MTG ska bestå av bolagets övriga internationella verksamhet inom e-sport och övrigt digitalt videoinnehåll. Nuvarande vd Jørgen Madsen Lindemann fortsätter som bolagets chef.

Nordic Entertainment Group, som utöver tv-verksamheten ska bestå av MTG Studios samt Splay Networks, kommer att ledas av Anders Jensen som i dag är chef för MTG:s affärsområde Nordic Entertainment. Detta bolag kommer att ha sitt huvudkontor i Stockholm och vara noterat på Stockholmsbörsen.

”Den rätta tidpunkten att påbörja en uppdelning av MTG i två separata och noterade bolag är nu, detta för att maximera respektive bolags fokus och potential till förmån för aktieägare, kunder och anställda. Den expertis och bredd som vår ledning har möjliggör en uppdelning av bolaget på detta sätt med Jørgen och Anders som vd för respektive organisation”, säger bolagets styrelseordförande David Chance.

I början av februari lade MTG och TDC fram en plan om att fusionera MTG:s tv-verksamhet med den danska operatören, en affärs som gick i stöpet när ett pensionsbolagskonsortium lade ett kontantbud på TDC.

Det kvarvarande MTG såg då ut att få ett börsvärde på cirka 6 miljarder kronor. Det var nämligen mellanskillnaden mellan MTG:s dåvarande börsvärde på 25,55 miljarder kronor och de 19,55 miljarder kronor som TDC betalar för MTG Nordics.

Sedan dess har MTG:s aktiekurs backat med närmare 12 procent. Enligt torsdagens stängningskurs har bolaget ett totalt börsvärde på 23 miljarder kronor, innan uppdelning. Följ kursen här.

MTG:s verksamhet inom e-sport och digitalt videoinnehåll ingick tidigare i framtidslådan MTGx, som ofta beskrivits som motorn i MTG-koncernens omställning från traditionellt mediebolag till ett globalt och digitalt underhållningsföretag. 

Denna kvarvarande del av MTG ska i huvudsak bestå av:

E-sport, med e-sportligorna ESL, Dreamhack samt det nordamerikanska e-sportbolaget ESEA.

Gaming, med spelportalen Kongregate och 51 procent av det tyska datorspelsföretaget Innogames.

Digital Video Content, med Zoomin och Engage Digital Partners. 

Övriga verksamheter i form av exempelvis e-sportinvesteraren Bitkraft och World Boxing Super Series.

Tidigare var det sagt att Youtubenätverket Splay skulle ingå i MTG:s kvarvarande del.

”Vi kommit fram till att Splay utvecklas ytterligare inom Nordic Entertainment”, säger Anders Jensen till Di TV under fredagsmorgonen.

MTG:s presschef Tobias Gyhlenius ger ytterligare ledtrådar till varför man bytt fot.

”Splay är visserligen internationellt. Men de jobbar mycket i Norden och samarbetar nära vår reklamfinansierade streamingtjänst Viafree. Vi gått igenom detta och tycker att Splay hör bättre hemma i den nordiska delen”, säger han.

Enligt honom är ESL världens största arrangör av e-sporttävlingar. Även svenska Dreamhack arrangerar tävlingar och driver ligor, medan ESEA är något mindre.

”Det största evenemanget som ESL hade i Katowice, Polen i fjol lockade 173 000 besökare och följdes av 46 miljoner människor online. Vi är störst i världen på e-sport. Cirka 34 procent av startade strömmar på Twitch kommer från oss”, sa han till Di Digital i början av februari.

Direkt/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies