Annons

MTG dubblar vinsten: ”Vi professionaliserar e-sport”

MTG, med vd:n Jørgen Madsen Lindemann, är stora inom e-sport bland annat med lan-partyt Dreamhack.
MTG, med vd:n Jørgen Madsen Lindemann, är stora inom e-sport bland annat med lan-partyt Dreamhack. Foto: Joey Abrait, Jens Meyer
E-sport- och spelkoncernen MTG dubblade sitt rörelseresultat under det fjärde och sista kvartalet 2019. Omsättningen steg med 15 procent på årsbasis. ”Vi levererar på vår strategi”, konstaterar vd Jørgen Madsen Lindemann.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MTG gör bokslut efter ett år där verksamheten helt bytt skepnad; från stort Kinnevikkontrollerat underhållningsimperium, med kanaler som TV3 och Viasat, till en mindre, framåtblickande experimentlåda med fokus på e-sport och gaming.

Bolaget redovisar ett justerat ebitda-resultat på 84 miljoner kronor i det fjärde kvartalet – närapå en dubbling från 43 miljoner under samma period i fjol. Omsättningen steg till 1 163 Mkr från 1 009 Mkr under samma kvartal 2018.

Svenska e-sportlaget ”Ninjas in pyjamas” från Dreamhack Masters i Las Vegas 2017.
Svenska e-sportlaget ”Ninjas in pyjamas” från Dreamhack Masters i Las Vegas 2017. Foto: John Locher

På sista raden är det dock rött, minus 367 miljoner kronor för perioden. Detta till följd av nedskrivningar och jämförelsestörande poster.

”Vi gör strategiska investeringar brett i bland annat sportspel. Vi växer inom golf, Fifa och NBA. Det är breda satsningar som förbättrar vårt utbud och närvaro.”

Läs mer: Storägaren: MTG är värt 60 till 80 procent mer än i dag

Han pratar om långsiktighet och inte en jakt på snabba pengar. Publiken finns där säger han, och det är en attraktiv sådan.

”Det vi saknar är inte sponsorskap, det är media och reklam. Så vårt nya samarbete med Nielsen (mätbolaget, Di:s anm.) är jätteviktigt för att kunna sätta ett värde på tittande och prenumeranter.”

Läs mer: Dubbelsmäll: MTG kollapsade på börsen – ”kraftig besvikelse”

Så sent som i januari sprack en affär med kinesiska Huya, som dels hade gett MTG ett snabbspår in på den kinesiska marknaden, men också en viktig värdering av e-sportbolagen i portföljen.

”Det var tråkigt, men vi hade en bra dialog med Huya. Vi kom inte överens om kommersiella delar och vissa kontrakt – det händer. Du kan antingen bråka om det eller säga 'vi låter det här vara just nu, och sedan kanske vi kan ses igen i framtiden om det passar bättre då'. Huya är redan en partner till oss i Kina, och en bra sådan, och det samarbetet fortsätter.” 

Efter att tv-verksamheten knoppades av och noterades som Nordic Entertainment Group, NENT, under det första kvartalet delade storägaren Kinnevik ut samtliga sina MTG-aktier. Kvar blev institutioner som nu utgör basen av ägandet – störst är Swedbank Robur och Nordea fonder med runt 6 procent av ägandet vardera.

”Kinnevik var en jättebra ägare, det vill jag understryka. De stöttade oss och det var ett bra samarbete. Men vi har en ny värld vi anpassar oss till. Vi har starka svenska investerare, och amerikanska, vilket också är attraktivt för oss”, säger Madsen Lindemann.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer