Annons

MTG köper Youtubekanal för 400 miljoner

MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann fortsätter satsa på Youtube
MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann fortsätter satsa på Youtube Foto: Eva Edsjö
MTG fortsätter att storsatsa på Youtube. Nu köper det svenska mediehuset ett av världens största Youtubenätverk för 400 miljoner kronor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har tidigare rapporterat om hur  MTG storköper andelar i digitala videoföretag. Nu stärker mediekoncernen sina positioner ytterligare inom Youtubes ekosystem.

Under måndagsmorgonen kom nyheten att MTG förvärvar 51 procent av det holländska Youtube-nätverket Zoomin.TV. Affären värderar bolaget til 88 miljoner euro, motsvarande 800 Mkr.

Zoomin grundades 2002 i Amsterdam av entreprenörerna Jan Riemens och Bram Bloemberg, som även fortsättningsvis kommer att driva bolaget. Enligt ett pressmeddelande från MTG genererar Zoomin mer än 2 miljarder videovisningar per månad och har 100 miljoner globala prenumeranter.

MTG har i flera år brottats med svikande tittarsiffror på det linjära tv-området. Den egenutvecklade streamingtjänsten Viaplay har varit en viktig pusselbit i bolagets strategi för att ompositionera sig på den nya digitala tv-marknaden. MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann har dock valt att inte lägga alla ägg i en korg utan även genomfört en rad förvärv inom e-sport samt av Youtube-kanaler.

I början av juli köpte MTG majoriteten av aktierna i det tyska E-sportsnätverket Turtle Entertainment för 720 Mkr. En vecka senare gick MTG ut med att de köpt majoriteten av aktierna i det svenska Youtube-nätverket Splay, som man gjorde sin första investering i redan 2013.

Läs mer: Vigor Sörman "Vi kommer inte flytta in hos MTG"

Nu hoppas bolagtes ledning att de nya bolagen i MTG-familjen ska berika varandra.

"Spel är en av Zoomins viktigaste vertikaler och bolaget kommer att arbeta tillsammans med ESL och Viagame för att driva ökat tittande och försäljning. Samtidigt kommer Splay att dra nytta av Zoomins globala distributionsnätverk för att marknadsföra sina internettalanger", skriver MTG i ett pressmeddelande.

Läs mer: Kommentar: MTG byter kanal från Ryssland till Youtube

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies