Annons

MTG-aktien lyfter trots förlust – tecknar avtal med Amazons speljätte

MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann.
MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann. Foto: Jesper Frisk
Spel- och e-sportkoncernen MTG minskar omsättningen och vänder till förlust under första kvartalet. Den negativa utvecklingen ska bero på coronaviruset, men däremot tecknar bolaget ett nytt avtal med jätten Twitch. ”Vi kommer arrangera matcher och tävlingar varje dag under andra kvartalet”, säger vd:n Jørgen Madsen Lindemann. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Av det gamla MTG är det bara den tidigare experimentlådan som återstår. Affären kretsar inte längre kring linjär tv, utan kring snabbväxande digital underhållning i form av datorspel och e-sport.

Under det första kvartalet 2020 minskade omsättningen med 6 procent organiskt, jämfört med samma period i fjol, till 924 miljoner kronor. Rörelseresultatet kom in på minus 142 Mkr, där förväntningarna enligt Infronts analytikerestimat var en förlust på 112 Mkr.

Enligt vd:n Jørgen Madsen Lindemann är den negativa utvecklingen en direkt konsekvens av coronavirusets utbrott i Europa. Pandemin har slagit hårt mot e-sportdelen i bolaget, som minskat sina intäkter med 15 procent på årsbasis.

Flera av koncernens tävlingar har blivit inställda eller arrangerats utan publik. Från de fysiska turneringarna får MTG vanligtvis intäkter från fans som köper biljetter och souvenirer.

”I mars kommunicerade vi att vi befarade en intäktsminskning på 25 procent inom e-sport under kvartalet på grund av Covid-19. Nu blev det en minskning på 15 procent, så på ett sätt klarade vi oss bättre”, säger Jørgen Madsen Lindemann till Di Digital.

Läs mer: Corona sätter stop för MTG:s e-sportfans 

Han berättar att många tävlingar kommer att kunna genomföras under andra kvartalet, men då enbart digitalt. Vissa turneringar har däremot flyttats till andra halvan av 2020 eller till 2021. 

Jørgen Madsen Lindemann berättar att MTG nu förväntar sig en minskning av intäkterna inom e-sport på 25-35 procent under hela det första halvåret. Tidigare hade man satt upp en ännu värre prognos, med ett eventuellt bortfall på 35-45 procent. 

Coronaviruset påverkar också försäljningen av medierättigheter och olika varumärken till andra företag, som nu håller hårdare i sina budgetar.

”I största möjliga mån försöker vi genomföra tävlingarna digitalt, eller skjuta fram dem, i stället för att ställa in helt och hållet. Våra partners påverkas så klart också av coronaviruset. Deras investeringar minskar i all form av underhållning, inte bara e-sport”, säger Jørgen Madsen Lindemann.

En desto gladare nyhet för MTG är att de tecknat ett treårsavtal med Amazon-ägda Twitch. Flera av de e-sporttävlingar som arrangeras av dotterbolagen ESL och Dreamhack kommer att strömmas exklusivt på plattformen, som är en av världens största för e-sport, under 2021 och 2022.

”Vi kan inte berätta exakt hur stort avtalet är, men det är betydelsefullt ur många aspekter. Dels kommer vi arbeta strategiskt nära varandra för att kommersialisera e-sporten, dels köper de rättigheterna till tävlingarna vilket så klart är finansiellt positivt”, säger Jørgen Madsen Lindemann.

Läs mer: MTG dubblar vinsten: ”Vi professionaliserar e-sport” 

Så sent som i januari sprack en annan stor affär med det Tencent-kopplade bolaget Huya under slutförhandlingarna. Avtalet hade dels gett MTG ett snabbspår in på den kinesiska marknaden, men också en viktig värdering av e-sportbolagen i portföljen.

”Vi har fortfarande ambitionen att hitta ännu fler relevanta partners över hela världen, och även i Kina. Självklart påverkas diskussionerna av osäkerheten kring coronaviruset, men jag tror inte att intresset för e-sport kommer att minska. Till skillnad mot fotbollen och basketen kommer vi arrangera matcher och tävlingar varje dag under andra kvartalet”, säger Jørgen Madsen Lindemann.

MTG:s verksamhet inom spelutveckling har snarare fått ett positivt uppsving av coronaviruset, enligt Jørgen Madsen Lindemann. Deras tyska dotterbolag Innogames nådde i slutet av mars ett rekordhögt antal spelare per dag på sina plattformar.

”Det har varit mer motståndskraftigt. Innogames kan så klart kapitalisera på att folk sitter hemma i karantän. Vi har faktiskt ökat vår marknadsföring inom det området och sett bra resultat för varje spenderad krona”, säger Jørgen Madsen Lindemann.

Bolaget vände dessutom till förlust på 21 Mkr på justerad ebitda-nivå. I fjol blev vinsten 37 Mkr under samma period. Väntat enligt Infronts analytikerestimat var minus 12,8 Mkr. 

”Självklart måste vi bli mer effektiva för att behålla den finansiella hälsan i bolaget. Vi tittar på vad vi kan göra på kostnadssidan och ska spara mer än 150 miljoner kronor under andra kvartalet”, säger vd:n.

Vid klockan 15, en timme efter att rapporten släppts, hade MTG:s aktie stigit med 4,6 procent efter beskeden. (Följ kursen här.)

Efter att tv-verksamheten knoppades av och noterades som Nordic Entertainment Group, NENT, delade den tidigare storägaren Kinnevik ut samtliga sina MTG-aktier.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer