Annons

Musikchefernas megalöner fick toppartisten att ryta till

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Spotifychefernas höga löner och Musks flickväns nakenbilder. Det och att Klarna kan ta in ännu mer pengar är några av veckans snackisar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarnas kassa klirrar

Klarna har med den senaste jätteemissionen på 4,4 miljarder byggt upp en ordentlig krigskassa. Värderingen sköt i höjden till 53 miljarder kronor. Fokus ligger nu på tillväxt och vd:n Sebastian Siemiatkowski uppges vilja notera betalbolaget inom två år – i USA.

Samtidigt vill Klarna ha möjlighet att ta in ytterligare pengar. Styrelsen har nyligen öppnat upp för möjligheten att ställa ut nya aktier (upp till 10 procent) genom ett beslut på en extra bolagsstämma. 

Mandatet löper fram till den ordinarie stämman senare i år. Det finns inga omedelbara planer på att ta in ännu mer kapital, enligt bolaget självt, men man vill ha ”flexibilitet” utifall ”ett behov uppstår”. 

 

Superlönerna på Spotify

Det finns fler än grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon som har tjänat stort på Spotifys resa. I förra veckan kom det fram att några av bolagets chefer toppade listan över de bäst betalda svenskarna 2018. 

Spotifys produktchef Gustav Söderström ligger i toppen av löneligan i sverige.
Spotifys produktchef Gustav Söderström ligger i toppen av löneligan i sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

I den absoluta toppen ligger den inflytelserike produktchefen Gustav Söderström som hade en inkomst i tjänst på 332 miljoner kronor. Han har sedan tidigare investeringar i startups – såväl framgångsrika samt mindre lyckade som Werlabs, Tictail, Left or Right, Watty, Werlabs, Albacross och Digiexam. Gustav ska lite skämtsamt internt på Spotify kallas för ”vikingen” på grund av sitt ”nordiska utseende”. 

Läs mer: Sveriges affärsänglar: Så blir du vinnare på att investera i onoterat

Han har dock gott sällskap i löneligan. Enligt Dagens Nyheters sammanställning finns Oskar Stål, chef för personalisering på Spotify, på tredjeplatsen följt av musiktjänstens tidigare bokföringschef Luca Baratta och dess premiumchef Alex Norström.

Länk till instagram

Alla gläds dock inte lika mycket åt guldregnet över Spotify-cheferna. En som reagerade var artisten Lisa Nilsson, bland annat känd för 1990-talshitsen ”Himlen runt hörnet”. I ett inlägg på Instagram undrade hon var avkastningen på hennes miljoner streamningar är. 

Läs mer: 332 miljoner kronor: Spotify-chef har Sveriges högsta lön

”Jag kan helt samvetslöst finfika med köpekaffe på lokal”, skriver Lisa Nilsson som inte är nöjd med att hon får 2 öre per spelning. Sedan går hon vidare till att fundera på att dyka upp i Gustavs hängmatta på västkusten i sommar och svara: ”Jag är megastar och har så varit sen du var en tveksam spermie, jag tar bara ut min del av vinsten för min streamade musik.” ifall han misstycker.

Trots det verkar det inte bli ett ”långsamt farväl” till Spotify från Lisa Nilsson. I en intervju med Aftonbladet så ”har hon inte den positionen eller tryggheten. Jag gör det den dagen det finns ett alternativ.”

 

Den nakna sanningen

Miljardärer och nakenhet är något som skapar rubriker. Amazongrundaren Jeff Bezos naken-selfies blev ett slagträ i politiken förra året – med länkar ända upp till USA:s president Donald Trump.

Denna vecka är det dock Teslagrundaren Elon Musks flickväns avklädda bilder som snurrar runt. Den kanadensiska artisten Grimes dök upp vid Elons sida på röda mattan på Met-galan 2018. På sitt Instagramkonto postade hon en bild där hennes bröst syntes, med ett foster photoshoppat på en mage som ser gravid ut. Bilden blev dock senare bortplockad på grund av Instagrams regler där kvinnor inte får visa bröstvårtor. Inlägget saknade text, men i en kommentar bekräftade senare Grimes att hon ”är på smällen”.

Länk till instagram

Elon Musk har sedan tidigare fem barn med sin ex-hustru Justine Musk. Tvillingarna Griffin och Xavier som de fick 2004 och trillingarna Damian, Saxon och Kai som kom 2006 – alla pojkar. 

Teslamiljardärens uppväxt kan liknas som något ur den klassiska ungdomsromanen ”Huckleberry Finn”. Hans mamma Maye Musk instiftade tidigt entreprenörsandan i familjen. Som ensamstående mor i Sydafrika var det inte alltid en dans på röda rosor. Hon försörjde sig som modell och startade tidigt ett eget bolag inom hälsa där barnen tidigt fick börja hjälpa till. Miljön gjorde att barnen tidigt ska ha blivit självständiga och uppfinningsrika. Bröderna Elon och Kimbal ska ha byggt egna raketer och sprängämnen. På kvällarna var de ute och knackade dörr för att sälja saker, såsom påskägg till överpriser. Till de som varit skeptiska ska de ha sagt att ”bidraget går till framtida kapitalister”. 

Mamma Maye och sonen Elon.
Mamma Maye och sonen Elon.

”Jag har alltid uppmuntrat dem till att göra det de vill göra, så länge det är bra för människor och mänskligheten”, sa Maye Musk i en intervju med Di Weekend 2017.

Läs mer: Maye Musk – på toppen av karriären

Elon ska ha varit så absorberad av att läsa och tänka under uppväxten att familjen först trodde han hade problem med hörseln. Vid 12 års ålder sålde han sitt första datorprogram. När han var 17 bestämde han sig för att flytta till Kanada. Hans 15-åriga syster Tosca tyckte att resten av familjen skulle ansluta och mamma Maye åkte över på besök. Under tiden tog dottern ett enväldigt beslut. Hon ska ha sålt huset och det mesta av sakerna utan att berätta för Maye – allt som behövdes var en signatur. Så var det bara att flytta till Kanada.

Brodern Kimbal Musk har även han startat en rad bolag, bland annat restauranggruppen The Kitchen, och är i dag ägare och styrelsemedlem i Tesla. Systern Tosca Musk blev film- och tv-skapare och har även grundat streamingbolaget Passionflix.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer