Annons

Musikindustrin i USA vädrar morgonluft

Foto: Colourbox
De amerikanska skivbolagens tillväxt accelererar, till stor del på grund av strömmad musik. Men till 90-talets glansdagar är det långt kvar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under årets första halva ökade intäkterna för musikbolagen med 17 procent till 4 miljarder dollar i USA som är världens största marknad. Det skriver Financial Times och hänvisar till data från den amerikanska skivbolagsorganisationen (RIAA).Det är en accelererande ökning från de åtta procent tillväxt som redovisades för ett år sedan och tillväxten gjuter ånyo mod i industrin som under flera år tidigare minskat på grund av piratkopiering.

Återhämtningen beror till stor del av att strömningsbolagen, med musikprenumerationer från exempelvis Spotify, Pandora , Tidal, Google och Apple, har ökat sina betalningar till skivbolagen med 61 procent under första halvåret i år. En miljon nya kunder har tillkommit under året rapporterar RIAA.

Vinylskivornas återkomst fortsätter och fysiska musikköp har ökat med tre procent till 632 miljoner dollar motsvarande fem miljarder kronor, vilket innebär att omsättningen från plattorna inte varit så stor sedan 80-talet.

Den amerikanska ökningen till trots ligger intäkterna i USA fortfarande på långt lägre nivåer jämfört med cd-skivornas tid 1999. Då omsattes 28,6 miljarder dollar på musik och som jämförelse rapporterade de amerikanska skivbolagen förra året en omsättning om 15,7 miljarder dollar.

Analytikerna spår att musikindustrin kan övertyga fler personer att betala för att lyssna. Idag betalar uppskattningsvis 112 miljoner människor för sin musikkonsumtion och Goldman Sachs spår att betalsiffrorna kommer att explodera uppåt och redan 2030 nå 847 miljoner betalade kunder. Den amerikanska banken spår att omsättningen för global musikförsäljning når 41 miljarder dollar 2030.

Läs mer: Spotify ökar takten – har nu 60 miljoner betalande användare

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer