Annons

Musikstjärnornas techbolag säkrar avtal med låtskrivarjättar

Auddlys delägare Björn Ulvaeus och Max Martin samt bolagets vd Niclas Molinder i mitten.
Auddlys delägare Björn Ulvaeus och Max Martin samt bolagets vd Niclas Molinder i mitten. Foto: Emil Nils Nylander.
Musiktechbolaget Auddly vill göra det möjligt för låtskrivare och artister att få rätt ersättning för sin musik. Med Max Martin och Björn Ulvaeus i ägarkretsen skriver bolaget nu avtal med två av världens största upphovsrättsorganisationer, ASCAP och PRS for Music. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Plattformen Auddly, delägd av Max Martin och Björn Ulvaeus, har sedan tidigare samarbetat med den svenska upphovsrättsorganisationen Stim för att göra det möjligt för kreatörer att få rätt kompensation för sin musik. 

Nu har bolaget påbörjat ett samarbete med USA:s och Storbritanniens ledande upphovsrätts-organisationer ASCAP och PRS for Music. 

”Det här är något som vi har jobbat på under en lång tid och det betyder mycket för oss att de här stora organisationerna väljer att göra det här samarbetet med oss”, säger Niclas Molinder, vd och grundare av Auddly (NTL).

Läs även: Abba-stjärnans startup: ”Vi kan lösa Spotifys problem”

Bolagets plattform gör det möjligt för alla involverade i ett musikaliskt verk att samla, synka och lagra all viktig data kopplad till låten, vilket kan skapa ett transparent informationsflöde mellan musikskapare, rättighetshanterare och användare. Bolaget ser det som sitt uppdrag att se till att alla kreatörer på alla nivåer kompenseras rättvist för sitt arbete genom att erbjuda sina användare framtagna verifieringsnycklar.

”Auddly har verklig potential att påverka i den revolution som nu pågår i industrin, med tillhandahållande av nya verktyg för att bemästra de utmaningar gällande data som tekniska processer i digitala sfärer för med sig. Det kommer att öka värdet för rättighetshavaren och minska den tid som läggs ner på korrektion och dispyter”, säger Karen Buse, Executive Director of Membership and International på PRS for Music, i ett meddelande. 

Det har inte varit en enkel process att komma hit

Tror du att det här kommer leda till att Auddly får fler användare?

”Ja, absolut, visst kommer vi att få det. Det här är ett stort steg framåt för målet som vi har. Vårt mål och vår vision är att bli den internationella musikindustrins standardverktyg för kreatörsdata. Då är det här ett jätteviktigt steg”, säger Niclas Molinder.  

Hur ser konkurrensen ut för er?

”Vår verifiering är något vi själva har tagit fram och är helt unik för vår tjänst. Dock är det ingen patenterad lösning och upphovsrättsorganisationer vill självklart arbeta med många parter. Men det blir nog svårt för någon annan att komma in i efterhand för det här har tagit oss nästan ett år i juridiska diskussioner etc. Det har inte varit en enkel process att komma hit.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies