Annons

Musk bekräftar: Saudierna finansierar Teslas avnotering

Elon Musk, vd Tesla.
Elon Musk, vd Tesla. Foto: Kiichiro Sato
Efter Elon Musks tweet i förra veckan om bolagets planer på att avnotera elbilstillverkaren, kommer nu nya besked om vem som står bakom finansieringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I ett blogginlägg skriver Teslas vd Elon Musk att det är Saudiarabiens investeringsfond som står bakom den finansiering som vd:n anser behövas för att avnotera bolaget.

Saudierna ska ha köpt omkring fem procent av aktierna i Tesla, enligt Musk.

”Jag sade 'finansiering säkrad' efter möte med den saudiska investeringsfonden", skriver Musk bland annat. 

Läs mer: Saudisk fond kan investera i Tesla – som stäms av aktieägare 

Enligt Musk har den saudiska investeringsfonden närmat sig Tesla flera gånger under två års tid med förslag om avnotering. 

Musk skriver också att investeringsfondens chef uttryckt sig positivt för att starta due dilligence-processen efter ett av många möten mellan Musk och fondens ledande företrädare. Dessutom ska vd:n vara i samtal med flera andra investerare som kan vara med i affären.

Läs mer: Tesla faller efter Musks Twitterrally 

Vd:n menar också att de beräkningar som gjorts och som pekar på att en avnotering skulle kosta över motsvarande 640 miljarder kronor inte stämmer. Beräkningarna baseras på Musks eget uttalande på Twitter om att bolaget skulle betala 420 dollar per aktie för avnoteringen till ägarna. 

Men enligt Musk kommer affären inte att bli så stor i och med att erbjudandet endast gäller de som inte vill fortsätta äga andelar i bolaget efter avnoteringen. Dessutom tror Musk inte att så många aktieägare kommer ta dealen och sälja sitt innehav.

”Min beräkning just nu är att omkring två tredjedelar av aktierna som i dag ägs av investerare skulle rulla över till ett privat Tesla”, skriver han.

Musk tror att två tredjedelar av ägarna också skulle följa med bolaget om det avnoteras och att affären således blir mindre än de gigantiska motsvarande 640 miljarder kronorna.

I förra veckan chockades många av att Elon Musk skrev ett twitterinlägg där han hävdade att han planerade att köpa loss bolaget och avnotera det, enligt Musk var finansieringen klar. 

"Överväger avnotera Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad", skrev Musk på Twitter.

Uttalandet bekräftades senare av bolagets styrelse som sa att frågan diskuterats under flera möten.

Flera analytiker ställde sig tveksamma till om den historiska affären, som kan bli den största någonsin, ens var möjlig. Många undrade var pengarna skulle komma ifrån.

Men nu verkar det som att man delvis fått svar, i alla fall om man ska tro Musks utspel i bloggposten som publicerades i dag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer