Annons

Musk höll vad han lovade – Tesla visar vinst

Teslas vd Elon Musk.
Teslas vd Elon Musk. Foto: TT
Under årets tredje kvartal gick Tesla med vinst. Det innebär ett trendbrott för bolaget som har gått med förlust alla tidigare kvartal utom två.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Det var i slutet av september som Teslas vd och grundare Elon Musk skickade ut ett mejl till sina anställda där han skrev att bolaget är nära lönsamhet. Ett löfte som alltså infriades under det tredje kvartalet i år.

På onsdagskvällen rapporterade Tesla en nettovinst på 311,5 miljoner dollar, motsvarande 2,8 miljarder kronor. Vilket kan jämföras med en förlust på 619,4 miljoner dollar, cirka 5,7 miljarder kronor för samma kvartal i fjol.

Det senaste kvartalet var Teslas tredje lönsamma period sedan bolaget börsnoterades för över åtta år sedan.

Omsättningen landade på 6,82 miljarder dollar, vilket var en bit över förväntningarna som låg runt 6,3 miljarder dollar.

Under kvartalet levererades 56 065 Model 3-bilar, Teslas något billigare modell, till kunder.

Produktionstakten av Model 3 var under sista veckan i september uppe i 5 300 bilar. Samtidigt gick antal arbetstimmar för att producera bilarna ner med 30 procent, jämfört med andra kvartalet i år.

Tesla-aktien, som har haft några tuffa månader på Nasdaq-börsen, rusade i efterhandeln med nära 12 procent.

Läs även: Marijuana, pedofildykare och twitterbedrägeri – här är Musks galna kvartal

Rapporten markerar också det sista kvartalet med Elon Musk som ordförande för Tesla. En post han avsade sig i samband med en uppgörelse med amerikanska finansmyndigheten gällande en stämning om värdepappersbedrägeri.

Läs också: Musks uppgörelse godkänns – marknaden hurrar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies