Annons

Musk: Vi klarar 6 000 Model 3 i veckan

Teslas grundare och vd Elon Musk.
Teslas grundare och vd Elon Musk.
Tesla säger sig ha klarat kvartalsmålet: 5 000 Model 3 byggda på en vecka. Och takten ska framöver kunna ligga på 6 000 i veckan – vilket kan ge konkurrenter som Volvo huvudbry.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många hade tvivlat på att elbilstillverkaren skulle klara målet. Och stressen har uppenbarligen varit total – tidigare i juni flögs en extra produktionslina in och monterades upp i ett gigantiskt tält vid fabriken i Fremont, Kalifornien.

Men nu meddelar vd Elon Musk att målet är nått, även om källor inom Tesla säger till nyhetsbyrån Reuters att veckans exemplar nummer 5 000 genomgick de sista kvalitetskontrollerna först vid femtiden på söndagsmorgonen lokal tid, alltså några timmar efter deadline.

Läs mer: Tesla släpar fortfarande efter med Model 3-produktionen enligt fabriksanställda 

"Jag tror att vi har blivit ett riktigt bilföretag", skriver Musk i ett e-brev till de anställda.

"Inte bara att vi fick ut 5 000 Model 3, men vi uppnådde också produktionsmålet för S och X, sammanlagt 7 000 bilar på en vecka!", fortsätter han enligt branschsajten Electrek.

Musk tillägger att Tesla förväntar sig att producera 6 000 Model 3 i veckan "nästa månad". Om det avser juli eller augusti framgår inte.

Tidigare i juni meddelade Tesla att Model 3 gått om alla rivaler – såsom BMW:s 3-serie och Mercedes C-klass – i USA-försäljningen.

Medan Model 3-siffrorna rusar så stagnerar eller faller alla de andra.

Än återstår att se hur det går för nya Volvo S60, som den kinesiskägda svenska tillverkaren just börjat producera i South Carolina. Vid invigningen av fabriken häromveckan nämnde Volvos företrädare Tesla Model 3 som en viktig konkurrent.

Läs mer: Teslas försäljning dyker i Sverige 

Medan Tesla bara finns med eldrift går varken Volvon eller någon av tyskarna att få i avgasfritt utförande än så länge. Flera av dem finns som laddhybrider, men renodlad batteridrift dröjer till nästa år eller senare.

Volvo har sagt att man i South Carolina kommer att kunna bygga som mest 100 000 S60 per år.

Det motsvarar knappt 2 000 bilar i veckan, men är ett tak man kan nå först i ett senare skede. Som jämförelse siktar Tesla senare i år på att kunna bygga 10 000 Model 3 varje vecka.

( TT / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer