Annons

Musks utspel en miljardförlust för blankarna

Foto: Kiichiro Sato
Tesla-chefen Elon Musks utspel på tisdagen om att han överväger att köpa ut bolaget från börsen fick aktien att rusa. Totalt beräknas blankare ha förlorat över en miljard dollar på kuppen, skriver Market Watch.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Överväger avnotera Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad", skriver Elon Musk på Twitter, syftande på aktiekursen.

Twitter-inlägget skickade svallvågor på Wall Street under tisdagen och slutade i en börsuppgång för Tesla-aktien på 11 procent efter att ha rusat, börsstoppats kort och sedan rusat igen.

Till en början tvivlade en del på att Elon Musk faktiskt menade allvar med sitt oväntade utspel, eftersom han är känd för nyckfulla uttalanden på Twitter. Men superentreprenören bekräftade senare i ett blogginlägg riktat till Teslaanställda att han tycker att privat ägande är det bästa för elbilstillverkaren.

"Till att börja med, beslutet är ännu inte spikat. Men anledningen till att göra det här handlar om att skapa bästa möjliga miljö för Tesla. Som börsbolag är vi utsatta för kraftiga svängningar i aktiekursen, som kan bli en allvarlig distraktion för alla som jobbar på Tesla", skriver Musk i blogginlägget.

Läs mer: Större förlust än väntat för Tesla – spår lönsamhet under 2018 

Blankare, de investerare som satsar på att aktien ska falla, beräknas ha förlorat över en miljard dollar, motsvarande 8,9 miljarder kronor, på handeln som följde efter utspelet, enligt Market Watch. 

Att aktien är så populär bland blankare motiverar ytterligare att ta bolaget från börsen, menar Tesla-chefen i blogginlägget.

"I egenskap av den mest blankade aktien i börsens historia, innebär börshandeln att det finns en stor grupp människor som har ett incitament att attackera bolaget", skriver han.

Läs mer: Musk ber om ursäkt igen – "mycket säker" på lönsamhet

Sedan slutet av juli har aktien stigit över 30 procent, men tisdagens slutnotering på nästan 380 dollar, är ändå klart lägre än de 420 dollar Elon Musk lockar med i sin tweet.

Teslas börsvärde är nu närmare 64 miljarder dollar, motsvarande 570 miljarder kronor. Det innebär att elbilsbolaget ses av marknaden som USA:s mest värdefulla biltillverkare, före GM (54 miljarder dollar) och Ford (40 miljarder) – trots att de båda sistnämnda tillverkar väldigt många fler bilar.

( TT / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer